sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Kesäaika alkaa nyt!

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kelloja siirrettiin tunti eteenpäin ja päästiin vihdoin kesäaikaan.

Nyt vaihdetaan mullat ja istahdetaan siemenluetteloiden äärelle. Kylvetään kevätvihreää ruokalautaselle - hernettä ja punajuurta sekä juurrutetaan villiviiniä. Lisääntyvä valon määrä vie ajatukset kevään pieniin ihmeisiin. Tervetuloa virkistävä kevät!

On siis aika iloita kevään orastamisesta, poimia esiin ilonaiheet ja perustaa yrttitarha. Kasvu alkaa valoisalta ikkunalta.

Kylvä siemenet valitsemaasi astiaan ja peitä kevyesti mullalla. Pidä huolta sopivasta kosteudesta ja anna kasvaa. Napsi n. 10 cm:n mittaisia versoja lautaselle tai voileivän päälle tuoreeltaan. Kevätmieli hiipii keittiöön ruukku kerrallaan.
 


Tänä keväänä olen jo istuttanut ne perinteiset herneet ja syönytkin ne moneen otteeseen. Sain vinkin vaihteeksi kokeilla punajuurta.
 

En ollut kastelun suhteen ihan vahvoilla ja punajuuren versot jäivät melko kitukasvuisiksi.  Tulos olisi voinut olla parempi. Ensi yrittämällä. Ehkä.

Se on kuitenkin pakko todeta, että näiden versojen varret hehkuvat kauniin punaisina, kun siihen yhtyy pirteän vihreät lehdet syntyy valloittava vastavärien sinfonia.


 Pihalla jo vuosia kasvanut villiviini piti aidan uusimisen vuoksi leikata. Otin jälleen tänä vuonna leikkuujätteistä muutamat hyvät oksat kirkkaaseen (nimenomaan valoa läpäisevään)vesipulloon juurtumaan.
 


Ei mennyt montakaan päivää, kun oksat jo puskivat vihreää lehtisilmua. Menee pidempään, jotta saadaan myös juuret esiin. Odotellaan lämpimämpiä kelejä ja sitten ne voidaan taas istuttaa ulos omille paikoilleen. 
Vinkki: Kokeile istuttaa hernettä ja punajuurta pieniä eriä kerrallaan. Näin saat koko ajan tuoretta syötävää lautaselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti