perjantai 29. toukokuuta 2015

Lasipallojen lumoa

Joskus keräily voi alkaa hetken mielijohteesta, kuten esimerkiksi juuri nyt.

Eteeni sattui osumaan vanha paperipaino, lasinen väripallo, joka lumosi aivan yllättäen. Lasin pintaan kohdistuneet auringonsäteet saivat värit hehkumaan ja katse nauliintui oitis. En todellakaan ajatellut tällaisia hankkia, mutta hetkessä omistinkin niitä jo kolme.

Paperipainon historia tuntui vielä tekevän oman sävynsä uuteen keräilykohteeseen, sillä ensimmäiset paperipainoja muistuttavat lasipallot on tehty Venetsiassa jo 1400-luvulla. Tuolloin ne olivat lähinnä munanmuotoisia ja tehty hienojen daamien kädenviilennyskiviksi. Näin käsi oli aina sopivan viileä, kun se ojennettiin suudeltavaksi.

Suomessa lasisia paperipainoja on tehty 1800-luvun puolivälistä lähtien ja meille tekotaito on rantautunut ruotsalaisten lasinpuhaltajien mukana. Lasipalloista tuli puhaltajaoppilaiden suosimia vapaa-ajan töitä. Oppipojat "sööläsivät" ruokatunnilla uunilla ja saivat näin tuntuman lasintyöstöön.

Itselläni ne eivät juurikaan täytä alkuperäistä virkaa vaan somistavat mieluummin lipaston kulmalla tai ikkunalla auringonvalossa.

Mikä on näiden värillisten pallojen tarina, sitä ei pysty edes arvaamaan, mutta tässä ryhmässä avautuu satumaisen kaunis ja värikylläinen ihmemaa, jota säestää erikoinen päärynän mallinen maljakko. Maljakko on jokseenkin muotoilija Runar Engblomin tuotannon näköinen. Mutta mene ja tiedä.

- Tiedätkö sinä tarinaa näistä lasiteoksista?
2 kommenttia:

 1. Ihania lasipalloja! Turkoosi taitaa olla Ikeasta mutta ei se sen ihanuutta vähennä.

  NS/Hki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos arvauksesta / tietämyksestä! Enpä ole Ikeassa nähnyt, mutta tämän sainkin lahjaksi...eikä edes lahjanantaja tiennyt alkuperää ;)

   Poista