maanantai 15. kesäkuuta 2015

B niinkuin bataatti

 Kauan aikaa sitten törmäsin Puutarha-lehdessä vinkkiin bataatista;

- "Trooppinen bataatti itää kuten peruna. Vesilasiin pystytetty bataatti versoo ikkunalla nopeasti..."

No, tästä innostuneena säästin lehtileikkeen ja päätin tänä keväänä kokeilla bataattia ensimmäistä kertaa. Täytyy sanoa, että ei mennyt ihan lupauksen mukaan. Päivät ja viikot kuluivat eikä bataatin pinnassa tapahtunut yhtään mitään. Meinasi jo usko loppua, kunnes huomasin pienen tulitikun pään kokoisen itämisen kohdan. Yritin nopeuttaa itämistä huuhtelemalla bataattia ja vaihtamalla vettä. Olin tästä niin innostunut. Ehdin jo ostaa toisenkin bataatin ja sepä lähtikin nopeammin itämään. Tämä ehkä onnistuu sittenkin!

Aarno Kasvin opastuksen mukaan bataatti istutetaan reilun kokoiseen saviruukkuun, paksupää multaan n. 1/3 mullan alle. Istutus kastellaan huolellisesti, eikä saa jättää vettä alusvadille. Teinkö jo heti virheen, kun halusin istuttaa omat bataattini kirkkaaseen lasimarjaan(?).

No, pitänee odotella kasvua ja katsoa, miten käy. Nyt siis odottamaan köynnöstävää kasvia ja vaalean lilan sävyisiä kellokukkia, joiden pitäisi kestää päivän, mutta onneksi kukintoja riittää koko kesäkauden ajaksi. 

- Ihmeellistä, mistä sitä milloinkin innostuu...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti