tiistai 23. elokuuta 2016

Kerää kesä talteen!

On aika kerätä tämän kesän loisto talteen

Aurinko ja sade ovat vuoroin hellineet menneenä suvena. Mutta nyt alkaa olla käsillä hetket, jolloin on jäähyväisten aika kesälle 2016.

Kummallista sinänsä, miten luopumiseen alkaa asennoitua salakavalan varmasti. Keväällä sitä puhkui täysillä istutusintoa, rakenteli ja maalasi pihaan uutta, iloitsi valon määrästä. Mutta jo nyt katselee kaupoissa kynttilöitä ja lyhtyjä, vaikka ulkona on vielä aika kesäistä. Juuri nyt tuossa ikkunan ulkopuolella mittari yltää paisteessa lukemaan 25,1.

Onkohan tämä syksyn valmistelu jonkinmoinen suomalainen sisäänrakennettu systeemi, joka antaa tilaa jokaiselle vuodenajalle. "Tervetuloa syksy" mieli vaan alkaa huutaa ilmoille ja mainoksista bongaa mitä kauniimpia lyhtyjä, joita roikkuu lopulta pitkin pihaa.

No, ensi kesän väriloistoa ja kukkamerta haaveillen pitää siis jälleen kerätä siemenet talteen. Kun siemenkodat alkavat olla tummia ja halkeamaisillaan on viimeistään aika poimia ne ja muistaa säilyttää siemenet talven yli kuivassa paikassa. Itse olen tarttunut tuumasta toimeen ja keittiöön on kertynyt pussitusta odottamaan yhtä jos toista. Siemeniä on säilötty ennenkin. Tuttua puuhaa.


Tämä samettikukka onnistui kevään yrityksistä parhaiten. En meinaa vieläkään uskoa silmiäni, että kykenin kasvattamaan juurikin nämä loistavat yksilöt siemenestä.

Samettikukka

Samettikukat ovat kuuluneet suosikkieni joukkoon. Niiden voimakas tuoksu on miellyttänyt aina - silkkaa plussaa on sateen ja kuivuuden kesto. Samettikukka pönöttää läpi kesän arvokkaan loisteliaasti ja jatkaa pitkälle syksyyn. Sen kukinnot voivat olla yksinkertaisia tai voimakkaan kerrottuja, väri sitruunan vaalean keltaisesta ruskean punaiseen - omaan kesään kuuluu niistä mahdollisimman monia. Uskaliaasti tuon ne aikaisin keväällä istutuksiin ja ihailen vielä syksylläkin.

Olen vieläkin iloinen siitä, että rohkenin aikanaan kokeilemaan samettikukkaa siemenestä istutettuna. Se todella kasvaa ja aika helposti, vaikka itse luulin siihen tarvittavan parempaa puutarhurin otetta ja osaamista. Vain puskamaisesti kasvavat lajikkeet tuottivat tänä vuonna pettymyksen.

Ensi keväänä koitetaan istuttaa mm. isoa vaalean keltaista samettikukkaa.
Kurjenpolvi

Joskus keräsin luonnonvaraisen metsäkurjenpolven siemeniä ja ripottelin pihalle. Suureksi ilokseni niistä kasvoi aikanaan vahvat kasvit, jotka kukkivat rehevästi joka kesä.

Kurjenpolvi valittiin Plantagenin toimesta vuoden 2010 perennaksi ja olen pohtinut, onnistuisiko kurjenpolviheimoon kuuluvien muidenkin lajien itäminen yhtä helposti. Kaipaisin muitakin värejä puutarhakukkien sekaan, joten olen kerännyt nyt eri lajikkeiden siemeniä. Kaikki ei ole tarkkaan suunniteltua - meillä saa valita, missä viihtyy. Ja siemeniä lentää itsestään sinne tänne, joskus niitä kuskaa muurahaiset toisinaan linnut.

Kesän mittaan on yllätyksellistä tunnistaa, minne kaikkialle metsäkurjenpolvi on siemeniä ampunut. Tunnistettavat ensilehdet pilkistävät jopa sepelin välistä.Tuoksuherne

Tuoksuherne on ollut tavallaan tuttu, mutta en ole sitä ennen pihalle valinnut. Tänä kesänä köynnöstävä tuoksuherne tuli isoihin ruukkuihin ensimmäistä kertaa. Eikä ihme, se on nimensä veroinen.

Olen leikannut pari oksaa vessaan silloin tällöin ja tuoksuherneestä todella jää hyvä tuoksu tilaan. Se on muutoin kasvanut meillä sisääntulon vierellä ja löyhytellyt hienostuneen hajuvesimäistä tuoksua ohikulkiessa. Nyt on palkomaisia siemenkotia poimittu talteen. Tästä taisi todellakin tulla suosikki.

Krassi

Krassi kuuluu perinteisiin valintoihin, mutta se ei ole siltikään herättänyt suurta hurmiota. Tänä vuonna joku nilviäinen söi kasvin lehtiä, mutta valtavassa tervatussa tynnyrissä kasvaneena ne ötökän jäljetkin oli kuin osa suurta taideteosta kasvin kasvaessa riippuen yli tynnyrin laitojen. Ensi kesänä siis yritämme jälleen. Tätä on tullut pidettyä ns. tilantäyttäjänä. Ja hyvin tuntuu täyttävän.Hiirenvirna

Kaunis hiirenvirna on niittykasvi, jota olen aiemminkin lisännyt siemenestä. Sillä on takerttuva kasvutapa ja kauniit lilat kukinnot. Sopii jopa kukkakimppuihin. Toisille täysin rikkakukka, mutta kauneus onkin katsojan silmässä.

Usein olen siemeniä antanut myös lahjoiksi ja tehnyt omatekoiset siemenpussit. Helpompaa olisi toki ostaa valmiit pussit kaupasta, mutta DIY:ssä on aina sydän mukana. 

Jälleen on siis kasassa matskua - omatekoinen lahja viestii saajalle annetusta ajasta. 
Rakkaudella juuri Sinulle!

2 kommenttia:

 1. Runsas siemensato ja ihanat samettiruusut!
  Elokuun tunnelmia ja syystuulia jo ilmassa siellä!

  Lempeää viikonvaihdetta täältä Mantelilaaksosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemeniä tuntuu olevan jo vähän siellä sun täällä, kuinkakohan tässä kaiken keväällä muistaa(?). Juuri äsken jäi lenkiltä taskuun tammenterhoja...jonkinmoista kasvihulluutta tämä taitaa olla.

   Poista