maanantai 8. elokuuta 2016

Loppuuko Kupittaan Siirtolapuutarha?

Avoimet puutarhat -päivä 7. elokuuta 2016 Turun Kupittaalla
Sunnuntaina vietettiin valtakunnallisesti Avoimet puutarhat -päivää. Olen vuosittain osallistunut päivään ja eilen vuorossa oli Turun Kupittaalla sijaitseva Siirtolapuutarha. Kupittaan Siirtolapuutarha on perustettu vuonna 1934. Alueen vuokrasopimus on päättymässä vuonna 2020. Siirtolapuutarha on ollut suosittu läpi vuosien ja lähes täyteen rakennettu. 

Olemme siis historiallisella paikalla nykyajan ympäröimänä. Tiedustelin yhdeltä vuokralaiselta, miten alueen kohtalo on edistynyt, mutta hän ei osannut sanoa kuin vuokrasopimuksen päättymisvuoden ja täydellisen epävarmuuden tunteen jatkosta.

Ihmettelin, miten ihminen jaksaa puuhata, tehdä ja rakentaa, kun tulevaisuus on noin epävarma, sillä tuo ahkera puuhastelu ja kesäelämä Kupittaan siirtolapuutarhan 57 pikkuisen mökin ympärillä ei välttämättä jatku enää pitkään. Osa puutarhoista olikin villiintynyt ja talo jäänyt hieman oman onnensa nojaan. Liekö ennakointia. Itse en ole koskaan kyseisissä mökeissä kesiä viettänyt enkä tunne yhtään tuttuakaan, joka olisi, mutta siellä ollaan ja elellään selvästi suurella sydämellä.Tervetuloa Siirtolapuutarhaan

Pihamaan avoin portti kertoo, että olet tervetullut tutustumaan pihaan ja moniin puutarhoihin päästiinkin. Jotkut asukkaat kertoivat mielellään kasvien nimiä ja niiden hoitokikkoja. Selville tuli, miten nurmikkolaikut leikataan, ettei siilit vahingoitu ja miten vettä kerätään talteen. Kupittaan mökeissä ei ole sähköä eikä omaa vessaa, mutta tunnelmaa ja selittämätöntä aitoutta senkin edestä.

Tämän ihanan maalaismaiseman aidalta on n. 13 metriä viereiseen Citymarketiin (naapuri vuodesta 1972). Kaikki tarvittava on tuoreena siis vain muutaman askeleen päässä ja silti kaupan ruuhkainen parkkialue katoaa meluineen Siirtolapuutarhan aidanteen taakse. Jonkinmoista unelmaa, sanoisin.
Omenapuut notkuivat hedelmiä ja puskat marjoja. Pihat kukoistavat kilpaa perennojen ja kesäkukkien myötä. Leppoisa sunnuntaikävely alueen läpi saa aina kiinnostuksen heräämään, mitä tällainen mökki maksaisi ja onko joku kenties myynnissä juuri nyt. Samaan hetkeen huomaa asuvansa ihan yhtä idyllisesti suuremmalla pläntillä, veden ja vessan kanssa. Haaveilu ehkä loppuu, mutta ihastelu ei. Sateen ja auringon hellimässä Avoimet ovet -päivässä alueen päärakennuksessa toimiva kahvila tarjoilee juomaa ja pikkupurtavaa vieraille. Niin satumainen hetki, että voisi pysäyttää ajan.
Kapeat pienet käytävät ja ihmisten aikaansaannokset hidastavat askelia. Silmät tarkkana on kiva etsiä pieniä yksityiskohtia ja keksintöjä. Talot ovat kuin isoja leikkimökkejä - kaikkea värikästä, kiiltävää ja itsetehtyä on bongattavissa kaikkialla. 
Historia ja tulevaisuus

Siirtolapuutarha on aikanaan perustettu, jotta kaupungin työväellä olisi vapaa-aikoinaan paikka, jossa rentoutua, hoitaa puutarhaa ja viljellä. Rakennettavista pikkumökeistä annettiin tarkat ohjeet. Mökit eivät olleet talviasuttavia, joten yöksi oli tarkoitus mennä kotiin. Joskus sain kysymyksiini sellaisen vastauksen, että perheen lapsilukukin oli määräävä, siinä kuka paikan sai.Jos itse asuisin kerrostalossa olisin taatusti kiinnostunut tällaisesta mökistä. Nykyihmisen unelmaa; olla keskellä kaupunkia maalaistunnelmissa, kaiken kauniin ympäröimänä. Lähellä iso kauppa, urheilupuisto, liikenne- ja leikkipuisto lapsille, maauimala...ja torillekin vain kivenheitto. Auton voi surutta jättää parkkiruutuun ja pyöräillä läpi kesän.

Tulevaisuutta ei uskalla edes arvailla, tuleeko Kupittaan tontille pysäköintialue, kerrostaloja tai jotain sen suuntaista.

Tapahtumassa vieraili myös Turun Sanomien toimittajat, joten tunnelmia ja haastatteluja voi lukea myös maanantain 8.8. lehdestä. Lehtihaastattelun kaksi naista Elina ja Aune eivät vaikuta huolestuneilta alueen jatkon suhteen. 

- Aune tunnustaa nauttivansa tästä hetkestä ja Elina ei usko jaksavansa vuokrasopimuksen päättymistä pidempään. Moni kuitenkin toivoo, että puutarha saisi olla samassa paikassa jatkossakin. Niin minäkin.

Siirtolapuutarhaa kuvina


Muutamat puutarhurit olivat innoissaan, kun huomasivat kamerani ja ohjasivat heti puutarhansa sellaisten kukkien luo, joissa perhoset viihtyvät. Perhosystävän unelmakeidas.

Omenapuut notkuivat hedelmiä ja lintuja tuntui sato kiinnostavan erityisesti. Paikkaa kierrellessä selvisi nyt sekin, kuka käy aina syömässä karviaismarjat suihinsa.

Täällä mieli rauhoittuu, kun katselee ympärilleen. Kesäistä touhua ja kasvun ihmettä, jokaiselle jotakin.

Aune kertoi mielellään oman puutarhansa kasveista. Sieltä löytyi myös monta minun omaa suosikkiani vanhojen perennojen joukosta.
Poikani innostui myös kuvaamaan, vaikkei ihan kukkahulluksi tunnustaudukaan. Tällaisen keltaisen lähikuvan hän halusi välttämättä, ja miksei...kaunis ja puhdas väri.


Portti kutsuvasti auki. Tervetuloa tutustumaan meidän pihaan. 

Yhdellä portilla oli pikkuruinen patsas, joka tervehti vierailijoita.Vanhalle ikkunapokalle voisi antaa vaikka tällaisen tilaisuuden. Nojailkoon puutarhassa niin kauan kuin kasassa pysyy.

Alakuva kertoo, miltä alue näyttää Citymarketin pihalta kurkotellen. Kaukana taustalla häämöttää Turun Tuomiokirkon katto. Melkoisen ytimessä ollaan.

Jollet ole koskaan Avoimet puutarhat -tapahtumassa ollut niin ensi kesän lopulla on jälleen tilaisuus!


Lisää puutarhaunelmia:

4 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ihanasta paikasta! Pidetään peukut ja varpaat pystyssä, että päättäjät tulevat järkiinsä ja siirtolapuutarha saa jatkaa Kupittaalla. Olisi sääli, jos tällainen keidas poistuisi Turun keskustan läheltä. Noista pienistä palstoista kun näkee kauas, että niitä hoidetaan sydämellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis on toden totta. Mielestäni nämä pikkuiset keuhkot saisivat hengittää tuolla nykymaailman vaatimusten keskellä. Kun istahtaa Siirtolapuutarhan penkille tulee tunne kuin tekisi aikamatkan, jonnekin isovanhempien nuoruusvuosiin. Historiaa pitäisi vaalia, sillä ei koko elämä pidä olla vain tätä hetkeä - korkeita taloja ja tasaista asvalttia. Jossain voi kukkia kukat ja elää ihmiset niin, ettei sinne nykyaika jyrää vaateineen. Eläköön kaikki Siirtolapuutarhat!

   Poista
 2. Tällainen kun on vielä kovin trendikästäkin nykyään ja ehdottomasti se suunta, miten ruokatuotantoa kuuluisi kehittää - New Yorkia myöden pyritään nimenomaan viljelemään ja kasvattamaan ruokaa kaupungeissa. Peukut siirtolapuutarhoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy toivoa, että vallan kahvassa on ihmisiä, joilla on oikea ja laaja-alainen näkemys asioille. Tässä on kuitenkin mukana myös kaupungin historiaa.

   Poista