lauantai 3. syyskuuta 2016

Vihreä viettelys

Yllätys ei liene se, että tällä hetkellä viherkasvit on listattu trendien kärkeen. Vihreydessä on sopiva annos pehmeyttä, lämpöä ja kodikkuutta. Vihreä on värinä rauhoittava luonnon väri; metsäiset sammaleen- ja havunvihreät taikovat ilmoille rauhoittavaa tasapainoa, siinä missä mintut ja limet hehkuvat eloisaa raikkautta. 

Sisusta kasveilla

Huonekasvivalikoimiin on tullut mielenkiintoisia uutuuksia, mutta rinnalla pysyvät vahvasti myös perinteiset. Ennen suuresti suosittu punasaviruukku on saanut seuraa monen kirjavista ruukuista. Tilan herättää uuteen eloon oikeat kasviasettelut; Ryhmällä korostetaan kauneutta, viherseinällä jaetaan tilaa, amppeleilla haetaan näkösuojaa, mutta jo yksikin kasvi pehmentää yleisilmettä.

Siinä, missä sanotaan "Vähemmän on enemmän" voi yhtä hyvin sopia sanat "Enemmän on enemmän".

Omat suosikkini kauteen tulee tässä:

Pylvästyräkki

- Tämä kasvi on hupaisa lapsuusmuistoni. Pienenä koitin kavereiden kanssa salaa pistellä neulalla tyräkin varteen, enkä yhtään piitannut siitä, että valkoinen maitiaisneste on myrkyllistä. Tosin en saanut siitä allergisia oireitakaan. Näinpä näiden muistojen vallassa ostin tämän tyräkin kesän lopussa kotiin. 

Kasvissa viehättää erityisesti sen kynttelikkömäinen kasvutapa. Nähtäväksi jää, kuinka isoksi onnistun sen saamaan, sillä lapsuuskodissa kasvi oli kuin pieni puu. 

Kestävä ja helppohoitoinen tyräkki saa kuivahtaa kastelujen välillä. 

Lisääminen onnistuu katkaisemalla ylimpiä versoja. Niiden annetaan kuivua muutama viikko, jonka jälkeen istutetaan multaan ja juurtuminen tapahtuu nopeasti. 

Viikuna

- Kesällä ostin Granitista tämän viikunan. Kasveja oli myynnissä vain muutamia ja kun liian kauan ostoa mietin, ehti hedelmälliset mennä. No, pääasia olikin vain saada tämä kasvi, sillä en ole näihin juurikaan ennen törmännyt. Syy voi tietysti olla sekin, että niitä on ollut vähän ja katse ei vaan ole tavoittanut. 

Kun kasvi saapui kotiin, tuli sen myötä aivan erikoinen hajukin. Ainakin itse sen sellaiseksi mielsin. Koitin pähkiä, onko se oikeasti hyvä vai paha ja kuuluuko viikuna sittenkin vain ulos. Kun viikot kuluivat ei haju enää ollutkaan samanlainen kuin alussa. Kuuluiko sekin johonkin tiettyyn kasvukauden vaiheeseen, en tiedä, mutta kaunis tämä kasvi on. Sen kauniit, vihreät lehdet näyttävät vuoroin tammen- ja vuoroin vaahteran lehdiltä. 

En ole koskaan ennen koittanut viikunaa kasvattaa, mutta sen olen huomannut, että vettä saa antaa melko reilusti ja kasvi tuntuu viihtyvän valoisassa kohdassa huonetta. Jos kasteluväli on pitkä tai unohtunut lehti alkaa käpristyä reunoilta. Odotan jännityksellä kylmempiä aikoja, pitääkö viikuta talvehdittaa kuistin viileydessä.
Liisanjuoru 

- Juoruja on tullut kasvatettua vuosien varrella useita. Tämä Liisanjuoru on kuin iloinen nappiläjä pikkuruisine vihreine lehtineen. Kasvin voi sijoittaa valoisasta varjoisaan paikkaan, mutta ei suoranaiseen auringonpaahteeseen. Säännöllinen kastelu, mutta talvella vähemmän. Pikkumuori

- Raikasta vihreää syksyyn. Sopii epäsuoraan auringonvaloon ja varjoon. Säännöllinen kastelu ja suihkuttelu pitää kasvin lehdet kauniina. Erittäin helppohoitoinen, kunhan ei kastella liikaa.Sanikka

- Sanikka tuntuu kasvilta, joka voisi luonnossa kasvaa jossain metsän siimeksessä sammalten välistä. Hentoinen rakenne kielii siitä, että sijoitus kotona mieluummin hajavaloon tai varjoon kuin selvään paisteeseen. Muista säännöllinen kastelu, kasvi ei saa päästä kuivumaan.


Kissus

- Kissus kasvaa oikeassa kasvupaikassa näyttäväksi lehtiputoukseksi. Sen voi sijoittaa valoisasta varjoisaan paikkaan, mutta ei suoranaiseen auringonpaahteeseen, eikä myöskään lämpöpatterin viereen. 

Kissusta kastellaan säännöllisesti ja multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Talvella kastellaan vähemmän. Kasvi pitää lehtien sumuttelusta. Kasvukaudella lannoitus 1-2- krt / kk. Kun versoja latvotaan, niin kasvi haarautuu paremmin.Pilkkulehti

- Pilkkulehti on siro ja ohutvartinen. Lehdet iloisen värikkäät ja kasvutapa aluksi pysty, mutta myöhemmin lamoava. Kasvin voi sijoittaa valoisaan ja puoli varjoisaan paikkaan, mutta ei suoranaiseen auringonpaahteeseen. Muista säännöllinen kastelu, sietää kuivahtamista.

Kaktukset

- Puutarhan kesäpoistoista ostin heinäkuussa kaktuksia eurolla kappale. Ne hankittiin lähinnä ulkoamppeleihin kesäkasveiksi, mutta jokin aika sitten kaktukset muuttivat sisälle. Yllättäin ne alkoivat puskea uutta kasvua innoissaan. Nämä, pienen melonin kokoiset, kaktukset ovat puhjenneet täyteen eloon. Ilmeisesti kesällä on hyvä pitää näitäkin ulkona (ei suoranaisessa vesisateessa), jos haluaa elinvoimaisen lopputuloksen.


Sansevieria

- Ikean valikoimista löytyi alkavaan syksyyn sansevieria, joka on selkeän ryhdikäs huonekasvi. Sijoitus valoisaan paikkaan ja säännöllinen kastelu. 

Kesällä vierailin Virossa uudehkossa designliikkeessä Talissa. Tässä ihanassa uniikkituotteita sisältävässä myymälässä tällaiset sansevieriat olivat saaneet valkoiset, puuvillaiset "pipot" jokaisen lehden päähän. Kiva yksityiskohta.

Näillä eväin suunnataan tänä vuonna syksyyn, mitä uutta ja mielenkiintoista sinä olet löytänyt kotiisi kasvivalikoimista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti