lauantai 21. tammikuuta 2017

Elämyksellisiä terveisiä MATKA2017 -messuilta!

Taas on se ihana aika tammikuusta, jolloin voi käydä tuulettelemassa odotuksiaan alkaneen vuoden tapahtumien ja matkailun suhteen, imeä vaikutteita graafikoiden töistä ja arvioida messuosastojen antia. Helsingin Messukeskuksessa on perjantaina vietetty intensiivinen päivä, josta jäi paljon käteen. Monia juttuja voisi nostaa esiin, mutta vain muutama asia sopii postaukseen. Silti tästä kirjoituksesta tullee ihan varkain pitkähkö - no, lue koko teksti, ehkä vain osa...tai sitten katsot vain kuvat.


Tallinna Legendid - Tallinnan Legendat

Heti alkuun haluan antaa pienen vinkin Tallinnan matkailijoille.
- Kiinnostaako sinua keskiaika, historia ja legendat
- Uppooko sinuun vaikuttavat teatteriesitykset, erikoisefektit, pelko, mystisyys ja kaikkiaan vahvat tunnetilat?
Jos vastasit kyllä, on Tallinnan Legendat juuri sinulle!

Tallinnan keskiaikainen teatteri sijaitsee aivan Raatihuoneen torin tuntumassa, maan alla osoitteessa Kullasepa 7. Siellä pyörivän Tallinna Legendid näin itse viime kesänä - TL on unohtumattomia tarinoita Tallinnasta. Keskiaikainen kellari sijaitsee torin alla ja siellä on yhdeksän pienehköä teatteritilaa, joissa jokaisessa eläviä esiintyjiä, mutta myös puhuvia päitä ja mekaaniset nuket tehosteena.

Täällä ei seurata ohjelmaa istuen vaan seistään jokaisessa pienehkössä tilassa ja kuljetaan aina seuraavaan huoneeseen näyttelijöiden vinkkaamina. Näyttelijät (n. 10 kpl) vaihtuvat tiloittain.
...Hämärät kellaritilat, kylmät kiviseinät, kaikuvasti tippuva vesi ja aavemainen tuulenvire saa jännityksen huippuunsa. Koko ajan tulee tarve katsoa, kuka seisoo juurikin minun selkäni takana, koskeeko joku minuun...pääseekö joku yllättämään? Miten selviän ulko-ovelle...

Mainos sanoo, että iloa ja nauruakin on tarjolla, mutta omaan makuun kuvailen kyllä enemmän pelonsekaisia tunteita ja mystisen kiehtovia hetkiä, jossa 40 minuuttia menee yllättävän äkkiä. Esityksestä on helppo saada selvää, sillä esityskieliä on monia.

Pieninä "juonipaljastuksina" voinen vinkata, että täällä pääset hytkyvän hissin kyytiin, tapaat patsaaseen muuratun tytön, pyörit ruttoareenassa, tapaat pelottavia hahmoja, näet katossa pyöräilevän miehen ja kaivossa laulavan tytön, katsot silmästä silmään giljotiinista pyörähtänyttä päätä...eli ei ihan pienille sopivaa ohjelmaa. Nämä menneisyyden tarinat ovat peräisin keskiajalta ja niissä tiivistyy niin ihmisen suuruus kuin pirullinen ilkeys.

Hupaisaa tässä Tallinna Ledendid -messuosastossa oli se, ettei heidän oppaansa osannutkaan vastata yleisön suomenkielisiin kysymyksiin ja sain tilaisuuden kertoa suomalaisille, mistä paikassa on kyse :)

Alapuolella messuilla esillä ollut pienoismalli teatterista. Lasit peilaa yleisön jalkoja, mutta kyllä tästä jonkun käsityksenkin saa. Sisäänkäynti kadulla on varsin pieni ja tavallaan myös huomaamaton, mutta alapuolella odottaakin todellinen fantasiamaailma.


Lihtsalt  öeldes - Tere tulemast Keskaega!


Kolme sulotarta Raumalta

Messuilla pääsi näkemään lähietäisyydeltä myös Kerttu Horilan luomat Kolme sulotarta. Kesäisin patsaat ovat keskeisellä paikalla Rauman kanalissa, talvella Rauman puutarhan tiloissa, mutta nyt Helsingissä MATKA-messuilla! Patsaat ovat maalattua pronssia...mutta ainakin pari sormea on aikojen saatossa kadonnut.Hiekkalaatikolla

Aurinkomatkojen osastolla oli jotenkin hauska katsoa, millainen tungos oli hiekkalaatikolla. Aikuisia! Ja aikuisten oikeesti; Ei yhtään lasta :D

Mitähän hiekkaa tämä oikein onkaan? Pysyi hauskasti pallona.


Makeaa Italiasta

Italialainen suklaa on valettu sellaiseen muottiin, että sitä on suorastaan vaikea vastustaa. Kynsilakkapulloja, huulipunia, kameraa...jokaiselle jotain. Ihan loistava tuliainen ihmiselle, jolla on jo kaikkea ja joka ei ole tammikuun tapaan laihdutuskuurilla. Toisaalta raaskiiko näitä syödä - ikinä?
Come to Finland -tuotteet

Tällä Come to Finland -osastolla oli mukava poiketa. Täällä on mahdollisuus ihastella lukuisia suomalaisiin matkailujulisteisiin pohjautuvia design-tuotteita. Julisteet ja niiden aiheet pysäyttävät helposti, mutta vähintään yhtä helposti löydät joukosta sen, joka iskee omaan makuun ja plaseeraat sille jo mielessäsi paikkaa seinältä. Niin kävi minullekin. Merenneito-juliste päätyi kotiin vietäväksi. Alakuvassa toinen vasemmalta. (Merenneito-juliste -linkistä löydät julisteen mystisen syntytarinan, joka tuo sille kummasti kiehtovaa lisäarvoa.)

Merenneidossa hurmasi värivalinnat ja aihe "Res med båt" - Bore, Silja... kaikki merenkulkuun liittyvät suvun miehet. Tästä siis sulavaa jatkumoa kotiin, suurten laivojen seinälle.Askartelua Thaimaa-osastolla

Thaimaan-osastolla olen joka vuosi ihastellut taitavaa kädenjälkeä. Paljon pientä yksityiskohtaa ja värikkäitä lopputuloksia. 

Askarteluun olisi saanut osallistua, mutta tyydyin yksinkertaisesti kuvaamaan muiden loistokkaita suorituksia. Thaimaan matkalaisille tuttuja juttuja.Kuninkaallista tunnelmaa MATKA2017 -messuilla

Kuten yleensä messuilla, voi tälläkin kertaa tunnelmasta bongata julkkiksia. Perjantaina, jolloin itse messuilla vierailin, oli mm. Seinäjoen Tangomarkkinat -osastolla hallitseva Tangokuningatar Erika Vikman. Porukkaa parveili nimmarin toivossa ja sellainen läksi bloggarinkin matkaan. Mutta, mitä hienoa voikaan huomata kuningattaren sormesta?! Sopiva tatuointi kuningattarelle!
(Kiitos tatuoinnin lähikuvasta Tea Nurmi!)

Tältä reissulta jäi siis taas paljon muistojen arkistoon ja sopivia idiksiä To do -listalle! 

Alimmainen otos kuvaa ehkä parhaiten tätä kaikkea messuantia
-> graafikon karkkipäivä!

Muutama tunti tarjoaa niin paljon ihmeteltävää, ettei tästä ihan lyhyessä hetkessä selviä. Kaikkea herkullista on taas tarjolla Suomen juhlavuodeksi!
- Come to Finland!

Niin...vinks; ja sunnuntaina ehtii vielä Helsingin MATKA2017 -messuille!

2 kommenttia:

 1. Tuo Tallinnan Legendat alkoi kiehtoa minua. Tuonne pitää päästä. Sehän on kuin "kummitusjuna" aikuisille. Mielenkiintoinen.
  Ja messujen anti näyttää muutenkin olleen mainio. Ja idearikkaana ideatkin huomasit.
  Kiva postaus! Itsellä jää matkamessut väliin, mutta oli kiva päästä näinkin tunnelmiin.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tuota Tallinnan Legendoja lämpimästi! Se on hienosti toteutettu ja tuntuu monilla aisteilla. Itselle se oli todella elämys, kun tiesin aiheesta paikalle mennessä niin vähän. Ja mikä kummallisinta, se oikeasti jännitti, kuka tulee koskemaan ja mistä suunnasta. Meillä oli specialnäytös kolmelle henkilölle. Mielenkiintoista Tallinnan matkaa!

   Poista