maanantai 6. helmikuuta 2017

Ihaile toisten töitä -päivä

Aika ajoin on hyvä kohdata päivä, jolloin ihastellaan toisten aikaansaannoksia, eikä tehdä itse mitään. Tämän postauksen kuvat tallentuivat kameran kortille juuri tuollaisena päivänä.

Sateisen, sumuinen talvipäivä oli inspiroiva. Raikas ulkoilma ja pieni tihku saatteli matkaa museoon, siltaa pisin. Rakkauslukkoja lueskellen.

Ensimmäinen kuva on Turun kuuluisalta Myllysillalta, joka ei kuuluisuudesta huolimatta ole kaupungin kaunein silta. Minne rakkauslukkojen syntytarina alunperin sijoittuukaan, niin sillä ei lopulta ole väliä. Ihmiset voivat keksiä siitä omat tarinansa ja uskoa niihin. Ehkä tätä fantasiaa voisi täydentää Wall of love -seinälläkin.

Kaupunkilehti Turkulainen kirjoitti rakkauslukoista vuonna 2012.Usein on niin kiire, ettei silloilla tule luettua, mitä kaikkea rakastuneet parit ovat rakkauslukkoihinsa kaiverruttaneet. Tällä kertaa bongasin yhtä ja toista mielenkiintoista tarinaa, varsin monta erilaista lukkoa. Näitä tarinoita on lukittu sillan kaiteisiin ja avaimet ilmeisesti löytyvät joesta. 

Ulkomailta Suomeen rantautunut tapa on kerrassaan mielenkiintoinen. Tänne voi tuoda lukkonsa häiden aikaan, mutta yhtälailla vuosien jälkeen häistä. Lähes jokaisessa kaiteen pystyraudassa on lukko, joissakin useampia. Miten hauskaa - lukuisat rakkaustarinat ovat rantautuneet katukuvaan.

Jokainen erottuu omalla tavallaan, mutta mitä haluaakaan viestiä tuo iso pinkki B <3 C -teos?


Wäinö Aaltosen museo - WAM, Turku

Museopäivä.

WAMissa kuvailin mm. ihailemani taidesuuntauksen kubismin töitä - kubistinen Aleksis Kivi.Paavo Nurmen kultainen piikkari on melkoinen taideteos ja kätkee sisälleen monta tarinaa. Hieno muisto suuren juoksuvaltiaan uralta. Ollut esillä ensimmäistä kertaa jo vuonna 1939-40 New Yorkin maailmannäyttelyssä, Suomen näyttelyosastolla.

WAMin seinillä on kauniita kirjoituksia monella eri kielellä.Wäino Aaltosen museossa on esillä 29.11.2016-7.5.2017 julistetaiteen pienoisnäyttely, joka kertoo WAMin 50-vuotisesta näyttelytaipaleesta. Vuosikymmenten aikana on julisteita kertynyt yli 500 kappaletta, joista museon kahvilassa on esillä muutamia.

Vuonna 2014 nähdyn näyttelyn "Adidasmies ja voimanainen" -julisteessa puhuttaa rohkea Turussa syntynyt Liu Susiraja. Adidasmies kuvasi vanhusten laitostumista ja Liu Susirajan voimanainen puolestaan haastoi naiseuteen liittyneet ulkonäkökriteerit. Näyttely tarkasteli nykytaiteen kautta ihmisenä olemisen voimaa, moninaisia rooleja ja odotuksia, joita eri elämänvaiheisiin liitetään. Liun kuvissa katseella on aina vahva merkitys. Intensiivisyys on voimakkaasti läsnä. Niin tässäkin julisteessa. Jäikö mitään epäselväksi?

Vähintään yhtä kiinnostava on parhaillaan käynnissä oleva Touko Laaksosen Tom of Finland -näyttely, jossa kerrotaan Laaksosen elämästä, ennen ja jälkeen nimimerkin syntymisen. Turun kupeesta Kaarinasta syntyjään olevan Toukon vaiheet muusikkona, työ mainosalalla ja Tom of Finland -mainetta saaneena taiteilijana.


Kevyesti keinahdellen seuraavaan vastaantulijaan. Aivan valloittavan ihana Snowball pyöri syliin museon myymälän valikoimista.

Jos et tiedä, mitä lumi on ja vaikka tiedätkin, niin tämä on innovaation tarunomainen huipentuma. Lumipallo, joka narskuu kämmenissä kuin lapsuuden talvimuisto. Joku kumma vetovoima tässä oikeasti on. Mahtava idea. Miten joku keksiikin. Työpöydälle stressin purkuun ja asioiden jäsentelyyn.


Biologinen museo, Turku

Joskus ei yksinkertaisesti kohtaa normaalia elämää tai näe arkisia asioita. Biologiseen museoon se on aidosti tehty täytettyjen eläinten ja taidokkaiden maalausten yhteisvoimin.

On aikaa, jolloin olen viimeksi nähnyt katon valkeana lumikuormastaan ja punatulkun lentävän siivet avoimena.Rantakiviin laskeutunut naurulokkien kolmikko on niin aito, että korvissa kaikuu kirkuvan aito ääni.

Ihaile toisten töitä -päivä on luonnikasta päättää täydellisen makuiseen New York -homemade burgeriin, joka välittää burgerin ilosanomaa, tuo tuulahduksen Amerikkaa.
- Minä odotan sitä. Ei se minua.

4 kommenttia:

 1. Onpa kiva idea kulkea päivää tuollaisella ajatuksella! Maailmaa katsoo niin eri tavalla kun päättää katsoa sitä normaalien silmälasiensa ulkopuolelta. Sitä löytää ympäristöstään hyvin erilaisia asioita. Kiva reitti ollut sinulla tuona päivänä - voisin lähteä kiertämään sen jalanjäljissäsi jonain päivänä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä nämä päivät ovat voimaannuttavia. Tämä on hyvää jatkumoa Päivä turistina kotikaupungissa -teemapäiville. Vaihda näkökulmaa toimii lähes aina. Liiallinen tottuminen asioihin sulkee aina jotain pois. Avoimin silmin uuteen viikkoon!

   Poista
 2. Olipas mukava postaus. Joskus on ihan hyvä siirtää katse muiden taitaviin tuotoksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vähän diy:stä poikkeava postaus. Mutta toisaalta; ollaan tekemisen jäljillä ja vahvasti. Hienoja toisten töitä.

   Poista