tiistai 21. maaliskuuta 2017

Heli Laaksonen tuo Turkuun toisenlaisen ajanlaskun

Ihana auringonpaiste. Kirkas kevätpäivä, jossa on varma lupaus lähestyvästä kesästä!

Maanantaina 20. maaliskuuta pääsimme tutustumaan Samppalinnan Kesäteatterin uuteen toimitilaan Turun Puutarhakadulle ja Samppalinnan Kesäteatterin kesän 2017 uutuuteen Eloheinäkesä-komediaan.

...On muuten paljon vaikeampaa sanoa elo-heinä-kesä...kuin kesä-heinä-elo...

Vastassa hempeissä pastelliväreissä kirjailija Heli Laaksonen - juuri ennen h-hetkeä valmiiksi virkattu satumaisen söpö kukkakoriste hiuksillaan.

Heli Laaksosen kirjoittama uutuus Eloheinäkesä nähdään ensi kesänä Turussa, Samppalinnan Kesäteatterissa. Näytelmä on tilaustyö Suomi 100 juhlaohjelmistoon ja päärooleissa nähdään Jarmo "Salkkari-Seppo Taalasmaa" Koski ja Markku "Muumi-Hemulin ääni" Huhtamo. Musiikkia teokseen säveltää Lauri Tähkä. Kantaesityksen ohjaa toinen käsikirjoittajista Heikki Sankari.

Käsikirjoittaja Heli Laaksosen mietteitä Eloheinäkesästä:

– Eloheinäkesän syntyhistoria alkoi ajan ja elämän ihmettelystä. Miksi aika kulkee aina vain eteenpäin – voihan paikkojenkin välillä suhata edestakaisin, miksi ei aikojen? Jospa elämä alkaisikin eläkkeestä ja siitä ihminen sitten lähtisi työelämään kaikki viisaus päässään, koko ajan nuorentuen… Näin lähdetään kulkemaan vuodesta 2027, nähdään 2000-luvun milleniumhuumaa, 1990-luvun lamaa, takavuosien ilmiöitä joukko-opista kesäfestivaaleihin ja koulun hiihtokilpailuihin.


Kuva Samppalinnan Kesäteatterin lehdistötilaisuudesta 20.3.2017. Nyt iloiset ilmeet: SMILE!

– Mää olen hankkinu puukameran (mererannalt löytys!). Täsä oteta sil kaverkuva Eloheinäkesän päähenkilöitte Jarmo Koske ja Markku Huhtamon kans, Heli kertoo.


Pääsimme maistelemaan herkullisia MBakeryn Suomi-leivoksia.

Tilaisuuden avasi Samppalinnan Kesäteatterin toiminnanjohtaja Heikki Sankari ja yleisön eteen asteli komedian päärooleissa nähtävät, suurten ikäluokkien edustajat hyveineen ja paheineen, Jarmo Koski ja Markku Huhtamo. Miehet ovat ennenkin tehneet töitä yhdessä, mutta nyt ensimmäistä kertaa kesäteatterin lavalla samassa näytelmässä.


Heli kuvailee omalla puhuttavalla tyylillään Eloheinäkesää.

- Miksi aika kuluu niinkuin kuluu, miksi ensin ollaan pieniä, nuoria ja sitten vanhoja. Juuri kun on kaikkein eniten tietoa pitääkin lähteä pois. Jospa aika kulkisikin päinvastoin.Eloheinäkesän syntyhistoria alkoi ajan ja elämän ihmettelystä. Miksi aika kulkee aina vain eteenpäin - voihan paikkojenkin välillä suhata edestakaisin, miksi ei aikojen?


Eloheinäkesä on puhenäytelmä, mutta puhenäytelmäkään ei ole lauluton. Uutta musiikkia näytelmään tekee Lauri Tähkä. Helin ja Laurin yhteistyö on jatkunut jo 15 vuotta, joten yhteisen sävelen löytää helposti. Lopputulos onkin aidosti taiteilijoiden näköinen.

Lehdistötilaisuudessa kuultiin Tähkän huikean ja koskettavan kappaleen Tuulenmaa ensiesitys - Antti LJ Pääkkönen, Pauliina Saarinen ja Jussi Vahvaselkä.


Iho meni kerta kaikkisen kananlihalle...tämän laulun haluan ehdottomasti kuulla kesäillassa, teatterikatsomon auringossa! 


Rakastan niin teatteria. Tätä odotan isolla sydämellä.


Nähdään Samppalinnassa!Jarmo Koski, Markku Huhtamo, Heli Laaksonen ja Heikki Sankari

Tarinan sukupolvikokemusta ei ole kuvattu ahdistuksen ja nälän kautta, vaan lihavien vuosien ja hassujen sattumien valossa - sekä eläkkeellä olevien opettajien silmin. Paljon nähneet ja kokeneet kansankynttilät eivät kätke ylivertaisuuttaan vakan alle.

Kuka kissalle patsaan pystyttää, jollei kissa itse! Absurdien ja vitsikkäiden käänteiden lomassa häivähtää myös melankolia.
Komediallisuus on kaiken ytimessä. Toinen käsikirjoittaja, teatterimies Heikki Sankari, on anonut armoa, ettei minuutin sisään tulisi yli neljää vitsiä. Tämä on ollut vaikeinta toteuttaa.

- "Kosk ain yhrest vitsist tule miäle toine ja siit kolmas ja sit…", Heli kuvailee.


Heli vinkkaa, että teatterikappale kuuluu katsoa viimeiseen repliikkiin asti. Se herättää mielenkiinnon, mihin sanoihin kaikki päättyy. Mutta kesäteatterista ei kellään olekaan koskaan kiire pois. Sillä kenenkään ei tarvi pohtia, kuka saa takkinsa narikasta ensin.


www.samppalinnanteatteri.fi

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta. Kiva kun hyvää ohjelmaa tiedossa Samppalinnassa. Pidän kovasti Heli Laaksosen runoista. Hän on ihmisenä niin ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella kivaa, että Heli Laaksonen on mukana ensi kesän kesäteatterin käsikirjoituksessa. On taas lisää, mitä odottaa. Olen tuntenut Helin jo monta vuotta ja pidän niin hänen tuotannostaan.

   Päärolien näyttelijät tekevät komediasta varmasti parhaan mahdollisen ja vielä Tähkän musiikkia. Toimii!

   Poista
 2. Ihana postaus! Elo-heinä-kesä! Mainiota kesäteatteria tulossa Samppalinnaan. Ja vielä Tähkän musiikkia, niin kuin sanot.
  Minullekin oli kutsu tullut tähän pressiin, mutta valitettavasti oli päällekkäisyyksiä. Nämä pressitilaisuudet antavat paljon osviittaa tulevaan näytelmään ja on kiva tavata henkilöitä, jotka työskentelevät projektin parissa. Ja olisi ollut kiva tavata sinutkin.
  Kiitos esittelystä ja mukavaa viikkoa, Titta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula!
   - On se vaan niin, että kesää on mukava odottaa monesta syystä. Tähän komediaan osuu niin täydellinen paketti: kasassa on suosikkikirjailija, mahtava musiikki, lemppariäänet / -näyttelijät ja koko huipputiimi. Mikäs tässä kesää odotellessa.
   Törmäillään!

   Poista
 3. On niin turvalline olo, ku o liput oastettunas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon turvallisuuden tunteen voin aistia joka solulla. Nii pal hiano o!

   Poista