torstai 16. maaliskuuta 2017

Kerro, kerro kuvastin

...mistä sinut saisin...

Isovanhemmilla oli aikanaan tapana suosia ns. tuttuja alueensa yrityksiä ja juuri tästä syystä heidän suosikkeihinsa kuului mm. Mäkisen Kuvastin Oy.

Tyrvääläisen Kaarlo Mäkisen perustaman yrityksen legendaarinen oranssin värinen kukkapeili komeili kauan isovanhempien kodissa. Harmi, etten löytänyt äkkiseltään siitä yhtään kuvaa.


Mikä ihmeen kukkapeli?

Kukkapeili on retrohelmi - 1970-luvun muotoilun todellinen klassikko. Ihana kukkapeili löytyi monesta kodista aikanaan ja niin siis meidänkin mummolasta, maatalon kauniista kamarista. Tuolloin kyseisen peilin pääväri oli oranssia, joka sopisi hyvin tähänkin päivään. 

Yhtenä iltana sain päähänpiston bongailla kukkapeiliä verkosta, sillä sitä ei usein tule vastaan kirppareilla tai muissa vanhan tavaran myymälöissä. Ilokseni sain todeta, että peiliä saa ihan uutena ja myyjänä Finnmirror. (Kaarlo Mäkisen perilliset myivät 1980-luvulla Mäkisen Kuvastimen Finnmirror Oy:lle.)


Kukkapeili on yhä piristävä sisustuselementti. Itse ostin mustan peilin, jossa on valkoinen raita. Se ei muoviltaan ole sama kuin ennen. Vanhempi versio oli paksumman tuntuista kiiltävää muovia, mutta tämä uusi tuntuu astetta ohuemmalta ja on pinnaltaan mattainen. 

Seinällä peili henkii sopivasti vanhaa aikaa, mutta samalla se on niin nykyaikainen. Kun oikein katselee alkaa jo mielessä siintää ajatus kukkapeiliseinästä. Näistä saisi aika näyttävän kokoelman ja tilantuntua sisustukseen. Ei kaikkein halvin keräilyesine, mutta kaunis.

Ehkä totutellaan nyt tähän isoon peiliin ja etsitään seuraavaksi kukkakäsipeiliä! Sellainenkin mummolassa oli :) ja katsotaan, kaipaako iso peili rinnalleen muita isoja peilejä...ehkä...ehkä ei. Teräslautasetkin on sopivaa seuraa.Koko peili on 53 cm halkaisijaltaan. Peiliosa 38 cm.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, että vanhassa muotoilussa silmä lepää :) ja sopii hyvin tähänkin päivään!

      Poista