lauantai 1. huhtikuuta 2017

Piha & puutarha kutsuu kulkijaa

Eilen satoi lunta, tänään sataa vettä...mutta Turun Messukeskuksen lämpöön, Piha & Puutarha -messujen tunnelmaan, voi aina paeta ulkona vallitsevaa todellisuutta. Piha & Puutarha avaa oven kesään ja messuna se onkin yksi odotetuimpia tapahtumia.

Parisen viikkoa rakentelua on takana ja nyt työn tuloksia on päästy ihailemaan. Ajatus poukkoilee ja pää on täynnä toiveita. Messuilta etsitään ideoita ja tuotteita, haistellaan trendien uusia tuulia ja nuuhkitaan ihanaa kukkameren tuoksua.

A-halli ja sen tarjonta vetää puoleensa vuodesta toiseen aina ensimmäisenä. Se lämmin syleily, jonka kukkien tuoksu saa aikaan heti ovella, on aina yhtä hurmaava.

Risurakkaus puhkeaa tänäkin keväänä


Sallan pajan osastolla vastaan tulee risutöitä. 

Itse olen tehtaillut keväisin risulintuja, mutta tämä sydän vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta. Ehkä sovellan vielä tätä kuvaa tutkimalla oman versioni. Toukokuussa tosin olisi seuraava järjestettävä Risulintupaja Sallan pajan kalenterissa.

Jos kiinnostut risulinnun teosta kurkkaa minun suosikkini tästä. Nyt alkaa olla hyvä aika tehdä risutöitä etelässä ennenkuin lehdet puhkeaa.

Metsäistä vihreää


Piha ja puutarha synnyttää monia toiveita. 

Silmäniloa, helppohoitoisuutta ja kauneutta läpi vuoden. Mikä ikinä havukasvi omaa silmää miellyttäisikään, se luultavasti löytyisi juuri tältä Flörin osastolta. Havukasvit eivät mitenkään kuulu vain jouluaikaan. Itsekin olin ostamassa komeaa kuusta sisälle juuri muutama päivä sitten, mutta keltaisen ja kevään lumossa ostin vain narsisseja ja uusia viherkasveja.


Kynäile uusi aita


Tämä A-hallin hauska aitavinkki kannattaa ehdottomasti napata huumoria ja iloa tulvivan puutarhan toteutettaviin ideoihin. Viime kesänä laitettiin omaan pihaan koira-aitaa ja näitä "kynämateriaaleja" taisi jäädä jemmaan, joten ehkä meillä piirretään uusia rajoja kynillä!

Herätys! Talviunet on nukuttu


Tässä makuuhuonemaisessa tunnelmassa olisi ihana nukkua...taivas kattona ja ehkä muutama hyttynen seurana. Miksei vaikka auringonottopaikka voisi olla jotain tällaista linjaa.

Selvästi huomaa, miten somistuksessa suosittuja ovat erilaiset kaktukset ja mehikasvit.


Kaapelikela - uutta ja vanhaa


Yläkuvassa toimiva toteutus kaapelikelasta syntyneestä hevosesta. Ennen en ole tällaista ideaa kelasta nähnyt. Hieno toteutus.

Hevosen ympärillä kaunista monivuotista tulikellukkaa.


Alakuvassa se hieman tutumpi kelakäyttö - pöytä. Itse olen tehnyt kelasta toisenlaisen pöydän - katso tästä.


Punainen pilkkukatto osuu silmiin yli kaiken muun. Tällaisen kun saisi leikkimökiksi.


Terveisiä Samppalinnan kesäteatterista


Turun, Samppalinnan kesäteatterin osastolla messuvieraita viihdytti sanamaija Heli Laaksonen. Heli on kirjoittanut ensi kesän kesäteatterin uutuuden Eloheinäkesä-komedian.

Osastolta mukaan lähti ainekset kasvattaa oma kaurapelto.

Raikasta kesäjuomaa


Ihania juomavinkkejä jäi mieleen esittelystä.


Verigreippiä, limeä, yrttejä (sitruunamelissa, minttu), siirappia, kuplavettä ja jäämurskaa...tai mitä nyt omaan makuun parhaiten istuukaan. Täytyypä kokeilla tätäkin.


Eurolavalumoa


Raikaan valkoinen toteutus eurolavoista.

Messuilla toimivaa toteutusta kesäkeittiön rakentelusta. Eurolavoista syntyy niin työtasoja kuin pihakeinuja.


Näppärät kukkalaatikot syntyy eurolavoista tai puisista juomakori-tyyppisistä koreista. Itse tein hetki sitten tällaisista kenkähyllykön latomalla mustia laatikoita päällekkäin. Väliin tehtiin vielä välihyllyt.


Bloggaajien suunnittelemat viljelylaatikot

Piha & Puutarha -messuilla on mielenkiintoinen Unelmien viljelylaatikko -projekti, joka on messukeskuksen, Åblogien, Kekkilän ja Flörin yhteistyö.

Neljä puutarhasomistuksesta kiinnostunutta bloggaajaa suunnitteli kesäistutuksen Kekkilän viljelylaatikoihin.

Kurkkaa kuvat alta ja tule tutustumaan tarkemmin messukeskukseen.


Muistoja, nostalgiaa ja perinteitä


Usein kuulee puhuttavan käpylehmistä, mutta miten olisi perunaeläimet?


Todellinen aikamatka ja nostalgian kosketus käy iholle siirtolapuutarhan kohdalla. Turussa sijaitseva Kupittaan siirtolapuutarha on pienoinen pala elävää historiaa kaupungin sykkeessä.

Kupittaalla kasvaa arvokkaita perinnekasveja ja mielenkiintoisia, vanhoja viljelykasveja. Yli 80-vuotiaan siirtolapuutarhan kokonaisuus on niin ainutlaatuinen, ettei sitä hetkessä pysty edes kuvaamaan.

Vilkkaan Citymarketin välittömässä läheisyydessä sijaitseva siirtolapuutarha elää täysin omaa aikaansa. Siellä mennyt aika on sulautunut tähän päivään, mutta nykykiire jää välittömästi alueen porttien ulkopuolelle.


Kupittaan siirtolapuutarhan sisääntulon aukiolla on yhteinen tila, keskusmaja, jonka ympärillä elää kauniit pikkuruiset puutarhapalstat.

Kesäisin paikalla järjestetään avoimet ovet -päivä, jolloin muillakin on mahdollisuus päästä ihastelemaan kauniita ja hyvin hoidettuja puutarhoja.


On helppo aistia, millä rakkaudella näitä palstoja hoidetaan. Tänne liittyy ihmisillä monta muistoa ja hyvää hetkeä.

Viime kesänä vierailin paikan päällä ja jutustelin ihmisten kanssa. Jos haluat tutustua Kupittaa siirtolapuutarha -kirjoitukseen, lue se tästä.


1930-luvulta lähtien paikallaan sijainneen siirtolapuutarhan vuokrasopimus päättyy 2020.  Tulevaisuus on avoin, mutta asukkaat selvästi toiveikkaita.Kupittaan siirtolapuutarhan sivuille tästä.


Lähde messuille huomenna sunnuntaina!
Aurinkoista kevättä kaikille!

- Kaupallinen blogiyhteistyö Turun messukeskuksen kanssa - 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti