torstai 13. heinäkuuta 2017

Torstai hyasinttihuumaa tulvillaanOlen aina rakastanut hyasintteja. Ja ennen kaikkea sitä tuoksua. Jouluna hyasinttien tuoksu on taivaallista ja tuo helposti joulumielen. Toisinaan tuo lumo on jatkunut myös keväthyasinttien muodossa.

Kasveille ovi kotipihaan ja puutarhaan on aina avoin - uusille löydöille erittäin mieluusti, kuten nytkin. Rakkaus kasveihin on liki synnynnäistä ja uuteen liekkiin se puhkeaa jälleen.


Muhkea sipuli täynnä kasvuvoimaa.


Keväällä bongasin ensimmäistä kertaa kellohyasintin. Kaupoissa en ole niitä huomannut, mutta messuilla se ponnahti eteen hollantilaisen myyjän valikoimista. Myyjä kertoi erään miehen etsineen Suomesta kellohyasintin sipuleita vaimolleen, muttei mistään löytänyt. Lopulta ne tuli miehelle vastaan samaisen hollantilaisen myyjän tiskiltä. No, sehän oli hyvä myyntipuhe. Vaikka olinkin niitä varta vasten etsimässä, vakuutti tämä tarina, että nyt ainakin pitää kokeilla. Todella.

Istutin kellohyasintin sipulit jo varhain keväällä sisälle. Äkkiä siinä viikkoja hurahtaa, ennenkuin voin ihailla pieniä luonnon valkoisia kukkia, jotka muistuttavat lumikelloja.


Kukka kasvaa n. metrin mittaan ja sipulit säilyvät kuulemma hyvin peiteltynä ja suojattuna talven yli ulkona. Ajattelin kuitenkin nostaa ne syksyllä ylös ja säilöä viileässä paikassa paperipussiin säilöttynä. Jospa siten ensi keväänä saadaan taas ihailla uutta kukkaloistoa, jollen sattumalta törmääkään tuohon hollantilaiseen kukkakauppiaaseen.

Kellohyasintti ei tunnu olevan liian vaativa, sillä kukkaa saadaan aikaan, myös pienessä ruukussa kasvattaen.


Mustaksi maalatut eurolavat ja lavakaulukset kätkevät sisäänsä monta ruukkua.

Itsellä kävi niin, että sipulit "unohtuivat" pieniin ruukkuihin. Niissä piti vaan saattaa alkuun sipulit, mutta samaisissa ruukuissa ovat vieläkin. Olisiko tulos parempi, jos olin ne vielä vaihtanut suurempaan, en tiedä. Kukista on tullut silti aika näyttäviä ja lehdistä isoja.


Maahan tai ruukkuun, löytyykö tämä ensi vuonna sinun pihastasi tai parvekkeeltasi? Tai, onko kellohyasintti kenties kasvanut sinun kesäkukissasi jo kauan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti