maanantai 1. tammikuuta 2018

Pistävän hyvä vihta!

Jouluna unohtui ostaa perinteinen koivuvihta. Eikä kotona ollut toistakaan perinnettä -> (aina) 24. kesäkuuta kerättyjä koivunlehtiä. Tuttu tuoksu jäi siten kokematta jouluna.

Aika ajoin olemme perheen kesken tehneet tuttavuutta myös mm. Venäjällä käytettävän tammivihdan kanssa, mutta eipä ollut sitäkään tällä kertaa. Jotain muuta piti siis keksiä.


Kohti uusia kokemuksia

Tällä kertaa turvauduttiin taas naapurimaan ideoihin - toisenlaiseen vihtaan, tutummin venikiin. Kotoinen banja sai uusia tuoksuja katajavihdasta! Tädin metsästä saadut katajanoksat olivat kauniita ihan sellaisenaan, mutta mukavahan oli keksiä niille toistakin käyttöä.


Oksat saivat sopivaa seuraa joulupalloista.Oksasaksille töitä

Katajan kauniit oksat leikkasin oksasaksilla sopivaan mittaan ja sitten vaan nippuun. Silkkirusetilla viimeisteltiin sidonta.


Silkkirusetti sopii kauniisti lopputulokseen.

Tässä se katajavihta nyt on valmiina. Vihta odottaa pienen hetken lumisella terassilla (huom! joulun ja uudenvuoden ajan ensimmäiset lumet) pääsyä vatiin. Saunassa vihtaa liotetaan n. 20-30 minuuttia kuumassa vedessä ja lopuksi lisätään viileämpää vettä tarpeen mukaan. Vihta on valmis käyttöön. Haudutusvettä voi käyttää löylyvetenä, jolloin parilka (löylyhuone) saa ilmaansa hurmaavaa lisätuoksua.


Itse tein siron kaltaista nippua, vain muutamalla oksalla. Vihtaa voi muunnella maun mukaan.

Käytä katajavihtaa koivuvihdan tapaan. Iho alkaa mukavasti kipristellä, mutta tunne ei ole ilkeän pistävä. 

Ensimmäistä kertaa vihtoessani olin ehkä hieman varuillani kunnes huomasin sen rentouttavan vaikutuksen. Tätä pitää ehdottomasti jatkaa. Pitkä löylyttely ja kiireettömyys antaa uutta puhtia juuri alkaneeseen uuteen vuoteen.

Koivua ja katajaa ei voi suoraan verrata keskenään, sillä vihdat ovat niin erilaisia. Molempia voin kuitenkin lämpimästi suositella. Tästä syntyi uusi rakkaus. Jatkossakin suosin katajavihtaa aina kun mahdollista.

- Kiitos tädille hänen metsänsä antimista!

P.S Ja mikä parasta; käytetyn vihdan voi hävittää takassa.

4 kommenttia:

 1. Kaunis. Voin vain kuvitella, kuinka ihana havun tuoksu on täyttänyt saunasi. Itselläni on ollut männyntuoksuista eteeristä öljyä, jota olen saunaveteen tiputellut, mutta katajan tuoksu on varmasti jopa ihanampi. Täytyypäs kokeilla, vaikka en vihtomaan ryhtyisikään 😏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neulasten pistely iholla on ihan parasta. Ei liikaa voimaa, muttei silittelyäkään. Voisi jopa olla suomalaisten keksintö...mutta ainakin uusia tuulia löylyhetkiin!

   Poista
 2. Oi tuohan kuulostaakin hyvältä! Varmasti pistää kivasti ihon kihelmöimään, pitääkin kesällä kokeilla kun mennään mökille:) Oikein mukavaa alkanutta vuotta 2018 sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea sitä pitää kokeilla. Joskus uudet kokemukset yllättävät. Tästä tuli ehdoton suosikkini. Jotkut pitävät ihan höpönä. Mielenkiintoista uutta vuotta!

   Poista