perjantai 2. helmikuuta 2018

Kynttilänjalka ostaen tai itse tehden

- Tiedättekö sen tunteen, kun ei oikein huomaa keräävänsä, mutta jotenkin vaan kokoelma karttuu? Minä tiedän. 

Vaikka joulu on kynttilöiden juhla-aikaa, on meidän talossa kynttilänjalkoja esillä ja käytössä läpi vuoden. Kynttilänjalat ovat käyttöesineitä, eikä kauneinkaan kynttilä jää koristeeksi pölyä keräämään. Kynttilät palaa, liekki lämmittää - aarteet värittävät niin arjen kuin juhlankin.

Kaunista kaupan hyllystä

Kynttilänjaloista on aikojen saatossa tullut rakas käyttöesine. Kaupassa ihastuu helposti uutuuksiin ja oivallisiin keksintöihin tai kirpputorilla pysähtyy kuuntelemaan, kun jokin vanha kynttilänjalka suorastaan huutaa; "pysähdy!", tällä yksilöllä on paljon kerrottavaa menneestä ajasta ja eletystä elämästä.

Joskus mieli janoaa kirkkaita värejä, joskus värittömyyttä, toisinaan huomion saa massivinen ja raskas kynttilänjalka, mutta aikansa on henkäyksen kevyelläkin. Jo vuosia mm. bloggaajien suosikkina ollut Multi Candle Pin edustaa niitä kevyempiä. Se on edelleen hienostunut kaunotar. Sen keveys ja taianomainen ote kannatella kruunukynttilää on mielenkiintoinen. Mattaisen musta pinta käy moneen sisustukseen ja piikit pitävät pystyssä kerralla seitsemää kynttilää. Tämä matkaa päivittäin tunnelmatuokioissa ja tuo kaivatun valon.


Arvaa, kuinka paljon sinua rakastan?


Jotkut pitävät aluslautasen mieluusti puhtaana ja haluavat kaiken steariinin pois. Minun silmääni palaneet kynttilän loput ovat kauniita. Kun kruunukynttilä palaa loppuu sen pikkuruinen loppupätkä tipahtaa piikistä lautaselle. Kuuluu vain...naps. Naps. Naps.

Kun pätkiä kertyy liikaa, on aika siivota alunen.


Palaneet kruunukynttilän pätkät tuovat mieleen maaliroiskeet - taulu on valmis ja jäljet kertovat kauneuden eteen käytetystä ajasta.


Kevään uusimpia kynttilänjalkabongauksia on tämä mattamusta käsi, johon sopii yksi kruunukynttilä.  Aika ja muoti tuo oman tuulahduksen valikoimaan ja kivahan näitä on poimia matkaan ajankohtaisina muotivirtauksina. Tämä oli edullinen ja sopii kuin nakutettu yhteen taulun kanssa, jonka kuva on Kööpenhaminan Tivolista ostettu. Vahvat värit ja syvä musta. Tämä on juuri oikea tehopari silloin, kun yksi kynttilä riittää, mutta kaivataan voimakasta vaikutelmaa.Henkka Maukan myymä kynttilänjalka on pieni sijoitus kevään sisustuksiin.


Kaunis haarakynttilä sopii kaikkiin juhlakattauksiin. Taustan keittiötaulu Ruslaniasta.

Muistan hyvin tilanteita, joissa ihmisillä on niin kauniita kynttilöitä, ettei niitä raaski polttaa. Se on tavallaan ymmärrettävää, mutta tavallaan ei. Itse ostin juuri tuohon kuvaukseen sopivan kynttilän - Husö Nedergårdin 5-haaraisen valkoisen pöytäkynttilän. 

Käsintehdyt 3- tai 5-haaraiset kynttilät ovat löytöjä Turun Suurtorin joulumyyjäisistä. Nämä ovat varmasti erityisen suosittuja jouluna, mutta myös läpi vuoden. Kuinka hyvin se sopii tähänkin isoon "kahvikuppiin". Ja mieti,  pääsiäispöytään!


Kaunis kynttilä odottaa sitä oikeaan hetkeä, jolloin syttyy viisi sydänlankaa.
__________________________________________

Kynttilänjalat, jotka tein itse

- KYNTTILÄNJALKA ÖLJYKATTILAN PUTKISTA

Taannoisesta öljykattilan vaihdosta jäi jäljelle vanhoja metalliputkia, jotka oli pinottu läjään kaatopaikalle vientiä varten. Kiersin kasaa ympäri, etsin ja valitsin yhden, kauneimman ja käyttötarkoitukseen sopivimman. Puhdistin putken hyvin ja hioin hieman pintaa. Puhtaana se oli helppo spray-maalata mattamustalla. Syntyi kokoelmani suurin kahdelle kynttilälle suunniteltu jalka. Alla kuva, miltä simppeli ratkaisu näytti.

Katso vanha postaus tästä.


Tämä vie pöydästä pituudesta huolimatta vain vähän tilaa.

- KYNTTILÄNJALKA SARVISTA

Erilaiset sarvet ovat aina ihastuttaneet sisustuksen elementteinä. Kuin salaa olen odottanut, että jostain luonnosta löytyisi kauniit sarvet, jotka voisi poimia talteen ja jalostaa käyttöön. Ei niitä vaan ole vastaan tullut.

Sarvet ovat niin monikäyttöisiä, että niitä sopii aina ottaa jemmaan, kun kohdalle osuu. Tämä sarvi irtosi pihamarkkinoilta viidellä eurolla ja askarteluliikkeestä ostin pieniä kruunukynttilälle sopivia metallikuppeja, jotka porattiin sarviin. Tuunauksen jälkeen tuli kynttilänjalka kolmelle kruunukynttilälle. 

Sarvijalan kauneutta korostaa kuparin sävyinen maali.

Katso vanha postaus tästä.


Näyttävä kokonaisuus, hehkuva lopputulos.

- KYNTTILÄNJALKA KOIVUKLAPEISTA

Kauneutta voi kohdata yllättävän pienistä ja arkisista asioista. Suhteellisen harvoin sitä pyörittelee polttopuuta käsissään ja miettii, mikä olisi puulle toinen käyttötarkoitus. Tällä kertaa käsissä oli niin kauniita klapeja, ettei ideoita paljon tarvinnut hakea. Ne putkahtelivat helposti kuin itsestään.

Klapikuormasta poimittiin muutamia kauneimpia yksilöitä ja niihin porattiin oikean kokoiset reiät siipimäisellä terällä. Stockmannilta joulualesta ostetut metallirinkulat painettiin reikiin ja rinkulat viimeistelivät kynttilänjalat.

Katso vanha postaus tästä.


Ei liian fiiniä ja siloteltua. Näistä aistii tekemisen ilon.

- KYNTTILÄNJALKA KAHVIKUPEISTA

Ihastuttava tilaihme, joka kasvaa kohti korkeuksia ja kerää lautasille mitä milloinkin. Kahvikuppeja - uusia ja vanhoja, liimattiin aluslautasten kanssa vuorotellen yhteen. Tähän voi koota erilaisiakin kuppeja, kunhan katsoo, ettei tule kiikkerä lopputulos.

Katso vanha postaus tästä.


Muista!

Kynttilänjalkoja voi tehdä monesta erilaisesta materiaalista. 
Kulje aina silmät avoinna, pohdi ja ideoi, mistä kannattaa jatkaa. 
Kun teet itse kynttilänjalkoja, käytä mieluusti palamattomia materiaaleja. 
Älä koskaan jätä kynttilää yksin palamaan! 

2 kommenttia:

 1. Mä tykkään pitää esillä kynttiläjalkoja kynttilän tai ilman kynttilää. Toi viisihaarainen kynttilä on erikoinen, en oo ikinä nähnytkään.
  Tuota en malttais polttaa.
  Kivoja jalkoja ja hauskoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynttilänjalat ovat usein kauniita kuin koriste-esineet, joten ne kannattaa aina pitää esillä. Tuota 5-haaraista kynttilää olen ihaillut kauan, mutta vasta viime jouluna sain sen vihdoin ostettua. Erikoinen se on ja olisikin kiva päästä näkemään, kuinka näitä tehdään.

   Poista