keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Kesävinkkejä! 300 Marilyn Monroen omistamaa tavaraa esillä Tampereella

Nyt suunta Tampereelle!

Vapriikissa esillä kesän kiehtovin näyttely 
Marilyn - Nainen roolien takana

Voi, miten muistan varhaisilta teinivuosilta ihailleeni Marilynia. Sitä kiehtovaa mielikuvaa - filmitähteyttä, leffarooleja, malliuraa, glamouria, puhetyyliä, tunnistettavaa kävelytyyliä, kauneutta, vaaleita hiuksia, täydellistä hymyä, kuuluisaa katsetta, taidokasta meikkiä, virheetöntä hammasriviä...hän oli nainen, joka onnistui kaikissa kuvissa. Enkä muuten ole vielä tänäkään päivänä nähnyt hänestä epäonnistunutta kuvaa.

Heti aluksi on sanottava; tämä postaus on täysin omakohtainen näkemys siitä, kuinka upea näyttely Tampereelle on saatu. Ei siis mikään mainos. 

Teininä oli jotenkin niin luonnikasta "fanittaa", vaikken mikään kova fanittaja ollutkaan. Amerikkalaisten elokuvien näyttelijät olivat niitä kohteita omalla kohdallani. Marilyn taisi edustaa nuorelle minälleni sellaista erikoisen kiehtovaa epätodellisuutta. Piirtelin mm. Marilynin kuvia aikana, jolloin treenailin ihmisten piirtämistä lyijykynällä. Porukalla kerättiin seinille kuvia ja erityisen suosittua kavereiden kanssa oli virittää seinään jättimäisen suuri pahvilevy lattiasta katoon, joka tapetoitiin pienillä kuvilla niin täyteen, ettei pohjaväriä erottanut. Kuvaseinä oli valmiina sisustuksen merkittävä yksityiskohta, todellinen DIY-taulu.

Marilyn Monroe oli legenda, jonka kaikki tiesivät, mutta huomattavasti vähemmän oli niitä, jotka todella tunsivat hänet. Nainen rakensi itse oman imagonsa varsin määrätietoisesti, palavalla intohimolla ja keinoja kaihtamatta, mutta samalla siitä syntyi hänen elämänsä vaikein rooli. Ihmeteltävä on, miten joku osasikaan jo 1950-luvulla luoda itsestään sellaisen ihaillun tuotteen, jota miehet jumaloivat ja naiset jäljittelevät!

Todellinen tähteys määritellään alkaneen vuonna 1953 Niagara-leffan myötä. Samana vuonna ilmestyneet Kuinka miljonääri naidaan ja Herrat pitävät vaaleaveriköistä olivat menestyksiä, mutta loivat vahvasti jonkimoista "tyhmän blondin" -kuvaa. Näyttely valottaa, ettei se kuitenkaan ollut todellisuutta, sillä roolien takana Marilyn kehitti itse omaa uraansa ja teki myös itse sopimuksensa. Harva edes tietää, että tähdellä oli myös oma tuotantoyhtiö.

Tämä kaikki herättää suunnatonta uteliaisuutta, miten joku on pystynyt tähän kaikkeen. Onneksi tänä vuonna moniin kysymyksiin saa vastauksia Tampereella. Vapriikissa on esillä laaja näyttely, jossa on esillä n. 300 Marilynille kuulunutta henkilökohtaista esinettä - suurien seinäkuvien rajaamassa tilassa on vitriinien täydeltä lukuisia valokuvia, vaatteita, kenkiä, asusteita, kauneudenhoitotuotteita, käsikirjoituksia, faniposteja, laskuja, kodin esineistöä...nykyisin valtaosan näistä omistaa saksalainen Marilyn-keräilijä Ted Stampfer, joka toimii myös näyttelyn kuraattorina. Häntä on siis kiittäminen, että tähden tavaroita on tallessa yhdessä kokoelmassa ja kaikkien nähtävillä Vapriikissa, kauniissa maisemassa Tammerkosken rannalla. Tämä ainutlaatuinen kokoelma täyttää nimittäin jo taidenäyttelynkin määritteet. Esineistölle voinee helposti asettaa määritelmän "mittaamattoman arvokas". Esillepano on niin taidokas, että välillä unohtaa, missä oikein onkaan. Tällainen tilaisuus ei välttämättä toistu, joten kannattaa mennä katsomaan!

Ja jollet ole koskaan ollut Vapriikissa, niin sanottakoot, että sekin on jo nähtävyys. Ja tarjolla vielä monta näyttelyä samaan aikaan, samalla sisäänpääsymaksulla. Kävin lunttaamassa Vapriikin sivuilta, että juuri nyt heillä on 9 pysyvää näyttelyä ja 6 vaihtuvaa, joten tässä rakennuksessa hurahtaa päivä äkkiä, kun saman katon alta löytyy jokaiselle jotakin - pääsee vielä nauttimaan ravintolan antimista ja shoppaamaan myymälästä jotain mukavaa eli täydellistä ajanvietettä esim. sadepäivään. Aivan loistava vinkki lomalaisille! Lähtisin heti uudestaan eli sekin kertoo jo jotain.


Ihana leffajulisteseinä sopisi kotiinkin - 1950-lukua parhaimmillaan.

Vapriikin aulassa on esillä vanhoja leffajulisteita, jollaisia muistan olleen aikanaan omankin huoneen seinällä. Nämä hauskan värikkään aikansa poster-helmet ovat sisustuksessa edelleen suosittuja tauluja. Tämä ylläoleva kuva sai muuten heti googlaamaan, missä myydään vanhoja leffajulisteita ja mitä verkkokaupat tarjoavat Marilynistä.


Marilynin tähti. Punainen matto. Hollywood kutsuu. 

Ensimmäisenä oven edessä jättimäinen Marilyn-valotaulu. 
- Enjoy!


I'm not interested in money,
I just want to be wonderful.


Vanhoja mustavalkokuvia Marilynistä.


Marilynin piirustuksia, hattumuotia.


Marilynin tavarat koottiin talteen tähden kuoleman jälkeen ja testamentin mukaan ne luovutettiin Marilynin näyttelijäopettajlle - liki 40 vuotta myöhemmin laatikot avattiin ja legendaarisen tähden jäämistö myytiin maailman tunnetuimmissa huutokaupoissa. Tässä pari kuvaa kauneudenhoidon tuotteista.


Oi vau, mitkä paplarit.


Vanhoja leffanauhoja, hienoja aarteita.


Kuvia, papereita, lukuisia tarinoita vitriinien suojissa.Marilynille saapuneiden fanikirjeiden kuoria vuodelta 1954. Kirjeet on lähetetty osoitteeseen: Marilyn Monroe, 20th Century Fox, Los Angeles

Marilyn rakasti fanejaan ja piti menestystään näiden ansiona. Kuvassa tähti saamiensa ihailijapostien kanssa vuonna 1952. Ihailijapostia ropisi tuolloin 2000-3000 kirjeen viikkovauhdilla. Se on käsittämättömän paljon ja kertoo omaa tarinaa tähden suosiosta.Vanhat, Kuinka miljonääri naidaan -elokuvan, puvun kaavat on kerätty hienosti tauluksi.


Marilyniä seuranneet tietävät; Tuttua tutummat ruutuhousut.


I have too many fantasies
to be a housewife.


Marilynin kuuluisa yöppäri Chanel No. 5. Jälleen herää se innostus - ensi kerralla taidan ostaa itsellekin tuon kuuluisan yöppärin.

What do I wear in bed?
Why? 
Chanel No. 5, of course.
Sex is part of nature.
I go along with nature.


Marilyn oli aikansa rohkea ja vapautunut edelläkävijä. Tässä se kuuluisa Kesäleski-elokuvan kohtaus metron ilmastointiaukolta. Kuvan vaaleasta puvusta on maksettu huutokaupassa myöhemmin jopa 5,5 miljoonaa dollaria.<3 The happiest time of my life is now <3

Kuuleman mukaan kuukausi ennen häitä Arthur Miller kirjoitti Marilynille: 
- "Kultaseni, istun täällä ja sydämeni pursuaa rakkautta sinua kohtaan"


Näyttelyn seinällä on iso kuva tähden päivyristä. Aukeamalla pääsee arvailemaan tähden elämää ja katsomaan käsialaa. Mitähän se voisi paljastaa?


Yksi näyttelyn odotetuimpia asuja: Tässä on se kuuluisa "Happy Birthday, Mr President" -puku.


Näyttelyssä on esillä Marilynin viimeinen leposija. Tässä kohtaa tunnelma vetää väkisinkin hiljaiseksi. Paikka näyttää niin aidolta, että ihokarvat nousee pystyyn. Taidokas toteutus. Edessä loistaa hehkuvan punaisina 20 näyttävää ruusua.

Kuuleman mukaan Marilynin toinen aviomies (ja myöhemmin luottohenkilö) Joe DiMaggio oli sopinut Marilynin kanssa seuraavaa; jos Marilyn kuolisi ennen Joeta niin mies toimittaa Marilynin haudalle aina tuoreita kukkia. Sopimus piti. Joe vei 20 vuoden ajan joka viikko haudalle punaisia ruusuja. Ruusut ovat haudalla myös Vapriikissa.Hollywood is a place where they'll pay you 
a thousand dollars for a kiss
and fifty cents for your soul.


Prinssi ja revyytyttö -elokuvan kuvausasuja vuodelta 1956.

Tampereen Vapriikissa 8.6 - 2.12.2018


Mystistä live-kuvaa verhon takaa.

Näyttelyn loppumetreillä on live-kuvaa Marilynistä...esillä tuo tuttu hymy, lumoava katse, glamouria, säihkettä, seksikkyyttä, enkelimäisyyttä, jotain haurasta ja haavoittuvaa...näyttely on antanut paljon. Hengästyttävää.

Katson elokuvaa verhon takaa. 
mieleen hiipii tunne, 
että salaperäisyyden verho 
on yhä vedetty menneisyyden ylle. 
On asioita, 
joihin ei koskaan saa vastauksia, 
silti näyttely antaa enemmän 
kuin uskalsi edes toivoa.


Vapriikin myymälässä korvissa soi "Diamonds are a girl's best friend!".

Modo Mion korut lennättävät ajatukset 1950-luvulle. Ajan nostalgia ja ilmapiiri on aistittavissa kauniista tuotepakkauksista. Näitähän on suorastaan vaikea vastustaa. Ja miksi pitäisi? Mukaan lähtee riippuvat korvikset ja soikea kaulakoru.

P.S Marilyn myytin ympärille on luvassa lisää uusia mielenkiintoisia näkemyksiä, kun Anna Eriksson tuo syyskuussa 2018 ensi-iltaan oman kokeellisen elokuvansa M.

6 kommenttia:

 1. Oi..kiitos vinkistä❤ Varmasti paljon nähtävää! Mukavaa viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli niin hieno kokemus, että oli suorastaan pakko jakaa.

   Poista
 2. Ihastuttava ja mielenkiintoinen postaus. Olen aina ollut kiinnostunut Marilynista. Niin hänen filmeistään kuin yksityiselämästäänkin. Erikoisen elämän eli. Olen lukenut tästä Vapriikin näyttelystä, mutta tämä sinun postauksesi innosti niin kovasti, että Tampereelle ja Vapriikkiin pitänee mennä. Onneksi näyttely on siellä vielä pitkään.
  Kiitos Titta! Tätä oli ilo lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Tuula!
   - Tämä näyttely on todella avartava kokemus. Paljon luulin tietäväni, mutta paljon oppisin uutta. Ihailen entistä enemmän, miten jo 50-luvulla tuo tuotteistaminen onnistui. Olisipa vaan saanut olla elämä pidempi. Mitä olisikaan tapahtunut?!

   Poista