sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

Kesävinkkejä! Syömässä kissojen kanssa

Usein kuulee rinnastuksia; "Oletko sinä kissa- vai koiraihmisiä?"
Mietin vastausta, miten se oikein määrittyy. Miksi kissa ja koira asetellaan helposti eri puolille?

Omassa elämässäni minulla on ollut lukuisia lemmikkejä. Mutta - ihka ensimmäinen niistä oli kissa. Harmaa. Oman pentueensa "ruma ankanpoikanen". Vanhempien perhetuttavan kaunis valkoinen kissa sai monta pentua, jotka lähes kaikki olivat emonsa kaltaisia, paitsi yksi. Se oli ruman harmaa. Sain valita, mistä kissasta tulee meille uusi perheenjäsen ja sehän oli ennalta arvattavissa. Valitsin juurikin sen erilaisen. Murusta tuli nimestä mukainen.

Myöhemmin lapsuuskodissa perheeseen tuli koira ja aikanaan yksi hänen pennuistaan jäi meille, kun muut matkasivat uusiin koteihinsa. Kasvatimme penturumban ohessa samalla myös yhden suloisen welshin corgi -rotuisen pennun, jonka emo kuoli keisarileikkaukseen. Otto-poika oli pentueessa kuin olisi syntynyt siihen.

Näin aikuisiällä on perheessämme niinikään koira. Suunnitelmissa toinen. Mutta ajatuksissa myös jospa uusi lemmikki olisikin kissa!

Ihan parasta tällaisiin arvuuttelutilanteisiin on lähteä tekemään tuttavuutta eläinten kanssa. Oppia eläimiltä ja makustella yhteiseloa.

Kissojen luona kuohuviinillä ja Purnauskis-platella

Olin kuullut Tampereella sijaitsevasta kissakahvila Purnauskiksesta. Se kuulosti pitkään niin kiehtovalta, että halusin sinne ehdottomasti. Kun vihdoin päätimme perheen kesken lähteä tutustumaan paikkaan, en ensihätiin edes tajunnut tehdä pöytävarausta. Eihän sinne nyt noin vain mennä. Mutta, tällä kertaa mentiin. Sattui onneksi olemaan vapaata. Sisäänpääsymaksu on 5 euroa per nenä.

Tampereen Aaltosenkadulla sijaitseva Purnauskis on kissojen koti, jonne ihmiset tulevat vieraiksi kissojen ehdoilla. Kissat ovat saapuneet kahvilaan eri teitä, monia värikkäitä taustoja omaten. Täällä kahvilassa niille tarjotaan turvallinen ja onnellinen elämä.

Koska kahvila on suosittu tarkoittaa se samalla, että ihmisvilinää ja asiakasvirtaa riittää. Tästä syystä pitääkin käyttäytyä rauhallisesti, ettei kissoilla mene kupit nuirin. Kissat saattavatkin välillä ottaa pientä etäisyyttä ja pompata loikoilemaan jonnekin suojaisaan paikkaan, korkealle ja piiloon, jonne ei ihmiset ylety. Vierailu etenee kissojen ehdoilla.

Tämän hetken kissakahvilan asukkeja on esitelty kahvilan sivuilla. Mutta myös näyttävin tauluin kahvilan seinällä.


Tähän näkyyn on helppo tykästyä. Seinällä on asukkaiden kuvataulut, korkeuksissa "päikkärihyllyt" ja miten ihanat nojatuolit! Nämä rokokoo-linjaiset tuolit ovat hiljalleen kärkkymässä tilaa oman kodin sisustukseen.


Lumi ei välttämättä kaivannut ylimääräisiä käsiä kutittelemaan, mutta ruokapöytien jemmakipoissa olleet pienet makupalat kelpasivat kyllä.


Kahvilassa on myynnissä myös erilaista kissatavaraa.


Väsynyttä porukkaa.


Paikka pursuilee pieniä ja suuria yksityiskohtia kissoista.


Ja täälläkin - nukutaan!


Ruokalistalta uusia makuja

Alkuun pöytään tarjoillaan kahvikupissa popcornia ja herneitä. Hauska näky.


Pääruuaksi valitsin Purnauskis-platen, jossa on naposteluhengessä kaikenlaista mielenkiintoista ja jännästi maustettua.Siinä ruokailun lomassa alkoi porukat heräillä katonrajapäikkäreiltä ja olivat valmiina leikkiin.


...ja hetkessä simahdettiin taas jalkalistaa vasten...


Sun kengät vai mun kengät? 

Tässä kahvilassa ei kuljeta kengät jalassa vaan ne jätetään ulko-oven läheisyyteen saavuttaessa. Niin ja sisäänkin tullaan koputtamalla. Henkilökunta tulee avaamaan oven ja päästää sisään.


Kenkiä moneen lähtöön. Nämäkin on nyt niin kahvilan henkiset, että kuinka voikin.


...ja kissatavaraa voi ihailla siellä täällä.


Ihanat silmät, miten lempeä katse.


Kuvan harmaa kissa oli huomattavasti pulleampi kuin kuva antaa käsittää.


Tämä kissa muistuttaa erehdyttävästi sitä lapsuuden kissaemoa, jonka harmaa pentu muutti meille.

Olemme syöneet, juoneet ja tehneet tuttavuutta kissojen kanssa. Emme ehkä vieläkään saaneet varmuutta ajatukseen, tulisiko meille toinen koira vai olisiko kissakaverille tilaa. Joka tapauksessa tämä on ollut kokemisen arvoinen reissu. Hieno liikeidea, joka miellyttää varmasti niin asiakkaita kuin asukkeja. Tämä on samalla aivan loistava paikka tuoda kissoista pitävä kaveri kahville. Harmi, että meidän poppoolle kahvilareissu on pitkähkö. Uskoisin muutoin viihtyväni täällä useamminkin.

Kello kiirii eteenpäin ja on aika suunnata kotimatkalle. Kuinkas muuten - hiekkalaatikon kautta :DTämä on kissamaisin vessa, jossa olen koskaan ollut.


Tällä kertaa on saatu aistia kissamaailman mystisyys joka iikka. Perheen juniori oli aivan haltioissaan kyseisestä paikasta, ei tiennyt moista olevankaan. Suomen ensimmäinen kissakahvila on siis ilahduttanut meidät monella tapaa. Tämä oli meidän perheen mieluisa omakohtainen kokemus. Ensimmäinen, mutta ei varmasti viimeinen.

- Oodi kissoille!

Kissat viettävät kahvilassa aikaansa yötä päivää. Miten se sitten on mahdollista? Voit lukea vastauksen Aamulehdestä (12.11.2017), sillä löysin sopivan juttulinkin, joka avaa toimintaa omalla kivalla tavallaan. Kurkkaa se tästä.

Tervemenoa Purnauskikseen! 

- Oletko jo vieraillut Purnauskiksessa tai jossain muualla kissakahvilassa?

2 kommenttia:

  1. Voi millainen paikka, ihana kissala❤ Ehdottomasti pitää mennä käymään jos tuolla päin liikkuu, kiitos vinkistä;) Kaunista kesäpäivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli niin kiva kokemus, että suosittelen lämpimästi. Menen vielä joskus uudelleen.

      Poista