torstai 12. heinäkuuta 2018

Kesävinkkejä! Tallipiha lumosi minut täysin

Kärpäsenä katossa vai perhosena pihassa?

Vaikka joskus onkin kiva kurkkia aitojen yli ja katsella, miltä toisten pihoissa näyttää, on silti mielekkäämpää olla ihan reilusti aidan parhaalla puolella, "perhosena sisäpihassa". Eikä missä tahansa pihassa. Tänään tutustumiseni kohteena on ollut Tallipiha. Tampereen entisellä Finlaysonin tehdasalueella sijaitseva tunnelmallinen ja kaunis puutalomiljöö, joka on rakennettu jo 1800-luvulla. Paikka ei ole minulle entuudestaan tuttu, joten laitan puhelimesta reittihaun päälle ja lähden kävelemään kohti Kuninkaankatua.

Tallipihan alue edustaa hyvin aikaansa ja nyt siellä elää sekä historia että nykypäivä sulassa sovussa. Hienoa, miten lähellä kaupungin ydintä on tällainen wanhan ajan helmi. Finlaysonin puuvillatehtaan patruunan Wilhelm von Nottbeckin asuinpalatsin yhteyteen kuulunut tallipiha on entinen ratsuhevosten ja vaunujen toimipaikaksi rakennettu alue. Siellä oli aikanaan palvelusväen asuntoja. Koska olen erityisen tykästynyt kaikkeen vanhaan, näkisin mieluusti paikan kotitaloina edelleen, mutta näin on vallan hyvä. Sillä nyt pääsen minäkin kulkemaan reilusti pihoilla ja kurkkimaan taloihin sisään. Ihan luvan kanssa.

Seison alueen portilla ja unelmoin; "Voi, kunpa voisin sulkea silmäni ja siirtyä ajassa taaksepäin, haluaisin niin päästä pikaiselle aikamatkalle näihin menneisiin vuosikymmeniin!" Ja, mikä vielä lisää mielenkiintoisuutta; Tallipihan taloissa on asuttu vielä 1960-luvulla. Ainutlaatuinen kohde on kuitenkin kunnostettu vasta 1990-luvulla matkailukohteeksi. Päättymätön tarina jatkaa satua eteenpäin.

Lisää historiaa näet täältä.

Kurkkaa Tallipihasta Virtualtampere-kuvaa tästä.

Tallipihasta tuli suosikkini heti ensivisiitillä

Olen jo parina jouluna suunnitellut visiittiä talviseen Tallipihaan, mutta vasta tämä kesä sai minut todella lähtemään matkaan. Ilma oli sateisen aurinkoinen, mutta reissumieltä se ei mitenkään haitannut. Ilma oli kivan raikas ja koska paikalla sattui olemaan vain muutamia ihmisiä, pystyin keskittymään täysillä pihapiiriin, rakennuksiin ja yleiseen tunnelmaan.

Minulla ei ollut mitään kiirettä, kun viimeinkin olen tänne päässyt. Katselen ja ihastelen, sillä vanhat puutalot saavat sydämen läikehtimään. Toinen toistaan sievempiä pikkutaloja, mukaan mahtuu myös selkeitä vaikutteita ulkomailtakin. Pienet polut, kasvit, eläimet, värit ja miljöö saavat minut täysin unohtamaan tämän hetken. Kuinka hienoa on saavuttaa se kiireetön hetki, jossa kello ei merkitse mitään.

Luonnollisesti otin reissusta muutamia kuvia ja tässä omia suosikkihetkiäni, kiinnostuksen kohteita ja kiehtovia kuvakulmia. On aina erilaista katsoa paikkaa kuvasta kuin oikeasti seistä keskipisteessä, mutta toivottavasti kuvista välittyy se hieno fiilis, jonka sillä hetkellä rauhallinen Tallipiha kävijälle loi.


Nooran putiikista matkaani leijaili näyttävä kaulakoru - suuri, puinen ritariperhonen.


Tallipihan kartalta on helppo löytää etsimänsä ensivisiitilläkin.


Kauniit pienet kujat ja sopivasti keikuttavat kivipolut.


Tervetuloa sisään! Ja näistä ovistahan on suorastaan kutsuvaa käydä peremmälle.


Lähdin kylästelemään Tallipihaan ihan yksin, mutta yllättävää oli, että paikan päälläkin olin lähes yksin. Osuin sopivasti ajankohtaan, jolloin ei muuta väkeä juuri ollut paikalla. Sepä taisi olla vaan hyvä, että kaikki huomio sai kiinnittyä ympäristöön.


Nuolen suuntaan perhoskaupoille.


Avoimet ovet kutsuvat sisään. Samassa mieleen pyrkii ajatus, millaistakohan täällä on ollut asua aikanaan?


Suloinen kaivo kanojen aitauksen vierellä.


Tallipihassa on 1800-luvulla ollut suuri kanala. Kanoja pihasta löytyy edelleen ja kuinka ihanat nimet niillä onkaan.


Suklaapuoti on jo nimensäkin puolesta makea.


Tuliaisia kotimatkalle - Tampere-kahvia, kovaa salmiakkia, pehmeää toffeeta ja ruusun lehdin koristeltua tummaa suklaata. Toisinaan on niin vaikea sanoa "ei".


Ihanat pikkuruiset kuistit kuiskivat viestejä menneisyydestä ja sen mitä eivät kuiskaa, keksin itse.


 Helppo valinta, niin helppo. Perhonen on aina perhonen.


Vanhalla ruutuikkunalla roikkuu moderni lasipallo. Ilmakasvin koti on täällä.


Istun kahvilan tuoliin ja nuuhkin sateen raikastamaa ilmaa.


Jäätelö houkuttaisi, mutta kioski on kiinni juuri nyt.


Kaupunkikortit ja -julisteet ovat niin IN. Mukaan lähti Tampere ja Turku.


Ihastuttavia soittorasioita.


Pienessä talon kamarissa on paljon kaunista kesämatkailijan mieleen.Ehkä seuraavan kerran saavun paikalle niin, että tämäkin kahvila on täynnä väkeä.


Avoimet ovet kertovat, että paikalla on joku.


Hei, kuka siellä hiippailee?

Kiitos Tallipiha!

Tämä oli oikein mukava päivä ja rauhallinen hetki tutustua miljööseen. Almanakkaan on marraskuulle lisätty merkintä: MUISTA TALLIPIHAN JOULU!"

Tosi juttu: Olen jo nyt heinäkuussa ostanut Lohjalta ensimmäiset joulukoristeeni. Ne olivat kirkkaita lasisia joululintuja, jotka ajattelin laittaa roikkumaan "joulukräkiini". Millainen se on tänä vuonna? Se selviää muutamien kuukausien päästä. Linnut odottavat jo pesäpuutaan. 

P.S ja sinullekin tiedoksi Tallipihan joulun tarkka ajankohta on 24.11.-23.12.2018

- Tule joulu tunnelmallinen! -

8 kommenttia:

 1. Kivasti kirjoitit rakastamastani Tallipihasta.
  Jos joulunalus on luminen, on Tallipiha kynttilöineen ja valoineen kuin satumaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ensimmäisellä visiitillä on aina suurin merkitys. Kun kaikki onnistuu juuri kohdilleen, jää hieno muistijälki. Kuvittelenkin helposti näyn lyhdyistä, valoista ja kenkien alla narskuvasta lumesta...taas on jotain, mitä odottaa.

   Poista
 2. Upeat kuvat ja ihanannäköinen paikka tuo tallipiha! Varmasti olisi niin paljon ihasteltavaa ja nähtävää, kiitos vinkistä♥ Mukavaa kesäpäivää ja leppoisaa alkavaa viikonloppua🌞♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuo Tallipiha ihan helmi. On hienoa, että säilytetään vanhaa. Paikka tarjoaa kaikille jotain. Menen takuulla uudelleen.

   Poista
 3. Onpa mahtavan näköinen paikka. Kiva oli katsella kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne vaan vaikka päiväretkelle nauttimaan kaikesta kauniista.

   Poista
 4. Ihana paikka! Vuosia sitten olen pikaiseltaan piipahtanut. Selkeästi uuden visiitin aika. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallipihassa on mm. paljon tapahtumia vuoden aikana. Kannattaa katsoa heidän www:ltä ja valita itselle mieluisimmat. Mulla on jo suosikki ja se on joulun aika :)

   Poista