torstai 19. heinäkuuta 2018

Kesävinkkejä! Vierailu Mathildedalin satumaassa

Joskus sitä etsii ihan tietoisesti jotain, mutta joskus löytää ihan etsimättään. Näin kävi minullekin viime vuoden lopulla.

Olin kuullut Mathildedalin kylästä, olin kuullut Teijosta, mutta jotenkin ne olivat vain nimiä, kunnes menin ensimmäistä kertaa paikan päälle jouluaikaan viime vuonna. Sydän jäi sinne.

Tavallaan ei ollut mitään suuria odotuksia, mutta sain kuitenkin yllättyä, miten upeat paikat olikaan jääneet aiemmin tutustumatta. "Elävät ruukkikylät Teijon kansallispuiston kainalossa" on jotenkin niin satumaisen kaunis ilmaus. Talvinen matka halki lumisten maisemien on omaa luokkaansa, mutta niin on kesäkin. Kesällä kaikki avautuu silmien eteen niin toisin. Koitinkin katsoa ihan erilaisia juttuja kuin talvella huomioin. Juuri nyt koko ympäristö on puhjennut täyteen kukkaan. Ja jälleen kerran olen saanut todeta, että luonto voi lumota ilman mitään kikkailuja.

Mathildedalissa vallitsee erittäin onnistuneesti kiireetön ilmapiiri. Tänä vuonna olen saanut monen ihmisen kiinnostumaan paikasta, kun olen kuvaillut kokemaani. Tarinani on yksinkertaisesti oodi kylälle, joka yht'aikaa sykkii elävänä ja toisaalta tarjoaa rauhaa.

Ihmiset vaikuttavat rennoilta ja mukavilta. Täällä tuntuu olevan yhteen hiileen puhaltamisen meininki. Stressi ja kiire eivät kuulu lainkaan tähän kylään. Enkä edes tiedä, milloin viimeksi pelkkä ympäristö oli huokunut niin taianomaista voimaa. Jos harteilla on hitunenkin murheita ja huolia, on varmaa että täällä ne karisee taivaan tuuliin. Millaista siis olisikaan asua täällä, paikassa, jossa vallitsee niin rauhoittava atmosfääri. Saisi sanoa heipat sanoille "kiire, asap, heti, nyt, eilen valmis"...on siis helppo ymmärtää, miksi haluaisi asumaan juuri tänne. Täällä olisi ihan mahtavaa hurautella polkupyörällä kylänraitilla. Sillä pyöräily on yksi vapauttavimmista liikkumisen muodoista.

Kylä sijaitsee Matildanjärven ja meren äärellä. Luonto, kauniit puut, kapeat tiet, historia, vanhat esineet, putiikit ja elämykset ovat ainutlaatuisia.

Jotenkin hurmioituneena kaikesta kokemastani ja näkemästäni leikittelin kuvilla, yhdistelin ja ihmettelin.


Suuressa alpakka-aitauksessa on ihasteltavaa. Alpakatkin on tavallaan kuin satuhahmoja.1900-luvun alussa rakennetun puusepänverstaan pihamaalla on kiva DIY-vinkki, jolla ajattelin itse tehdä kotipihaan jonkinmoisen amppelin tai sitten syksyksi sopisi kyllä nämäkin Venetsia lasilyhdyt väriä tuomaan.


Oman vierailumme aikana pääsimme kuokkimaan häihin ja sehän on aina mukavaa. On muuten niin vallan upea paikka, että pitäisikö järkätä itsekin uudet häät?


Ruosteista romantiikkaa osuu silmiin siellä täällä. 

Ruukki. Rakennukset. Rouheus.


Kauniisti virtaava vesi elävöittää maisemaa.


Lämmin. Lumo. Luonto. 


Vierasvenesatama vetää puoleensa. Maa. Meri. Mathildedal.


Rannan tuntumassa on pieni, mutta sitäkin suloisempi saunarakennus. Miten hienoa onkaan istua lauteilla, heittää löylyä ja katsella veden suuntaan.


Askeleet lähtevät eteenpäin.

En oikein tiedä, mihin edellinen satu loppuu ja mistä uusi alkaa, mutta tarkoituksemme onkin vaan kulkea päämäärättömästi eteenpäin. Täällä ei kaiken todellakaan tarvitse olla niin suunniteltua, sillä ihmeteltävää riittää joka mutkan takana.


Keskustan kyläravintola Terho, jota kuulin kutsuttavan "yhteiseksi olohuoneeksi". Sellainen se toki olikin. Ihana olohuone, jonka yhdeltä sivulta oli uloskäynti sisäpihalle. Rappuja pisin pääsi myös yläkerran mielenkiintoiseen kauppaan. Portaikossa ehdin taas päästää sen tutun huokaukseni ;"täällä olisi ihana asua!".
Ja mitä siihen yhteiseen olohuoneeseen tulee, niin katso nyt tätäkin kuvaa. Olkkari mikä olkkari ja niin kutsuva. Kyllä tänne tulee mieluusti aikaansa viettämään, juttelmaan ja kuuntelemaan keikkaa.


Matka jatkuu lähimaastoon ja silmiin osuu monia pieniä yksityiskohtia.
Tämä on muuten vallan mainio tapa hyödyntää vanhat, parittomat kahvikupit: tehdä niistä pieniä asetelmia. Miten hienoa onkaan tehdä tällaiset esim. juhliin, jokaiseen pöytään omansa. Siitäkin avautuu nopeasti keskustelu ventovieraidenkin kanssa.


Kippoa, kuppia, ruukkua, mehikasveja, kiviä, tuoli...ja jopa vanhat korkokengät.Työhuoneen takapihallakin on vapaa meininki ja täällä voisi soudella hiljalleen kuin vanhoissa leffoissa konsanaan.


Voi, kun olisi pieni soutuvene ja voisi lillua tuolla keskellä.

Mielikuva. Muisto. Maisema.


Tältä reissulta piirtyi verkkokalvolle kauniita tuokiokuvia, mutta tulipahan myös ostettua jotakin. Kauan olen niistä haaveillut ja nyt ne suorastaan iskivät silmään suloisessa pikkupuodissa - vanhanajan pyykkipojat - gammaldags klädnypor. Ylen sivuilta bongasin niihin myös DIY-ohjeet, mutta tällä kertaa en käy itse tekemään, vaan kannatan toisen tekemää käsityötä.

Niin, se toinen matkamuisto löytyykin sitten Oli aika -blogin instan puolelta: oliaika_blogi


Vanha ja ruosteinen patjan jousiverkko tarjoaa raamit päivän tuliaisille, alpakkakortille ja Mathildedalin ja Teijo esitteille ja kartoille.Tänä kesänä Mathildedalista tuntuu tulleen entistä puhutumpi ja kehutumpi alue, vai onko se vaan sitä, että kun kylästä on tullut itselle tutumpi - silmä ja korva erottaa herkemmin kaikki jutut.

- No, niin tai näin...oletko sinä ollut Mathildedalissa?

14 kommenttia:

 1. Paikka on ihan uusi tuttavuus itselle, mutta on kyllä ihan upea koko paikka. Ja voi kuinka söpöjä nuo alpakat ovatkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti! Jos suunta joskus on sopiva tutustumaan lähteä. Ihanaa maisemaa ja tunnelmaa kaikkina vuodenaikoina <3 Rauhaa ja kauneutta.

   Poista
 2. Mathildedahl on kyllä ihan mahtava, lisäksi vielä ihan läheisyydessä kaikki kansallispuiston suomat mahdollisuudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, juurikin näin. Kun kaipaa luonnon omaa rauhaa ja kauneutta, niin sitä täältä löytyy yllin kyllin. Täällä ei ole kaupungin hulinaa. Suositeltava paikka käydä.

   Poista
 3. Upeat kuvat ja kivannäköinen paikka! Sinulta onkin saanut monta huippuhyvää vinkkiä, kiitos niistä❤ Aurinkoista kesäpäivää💕🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos hyviä vinkkejä on tullut! Kesällä sitä usein liikkuu eri tavalla kuin talvella - Poikkeaa enemmän kotikaupungin ulkopuolella.

   Poista
 4. Ollaan käyty enemmänkin luonnonpuiston puolella, pitääkin ottaa asiaksi tehdä reissu myös kylän suuntaan. Kiitti vinkistä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä paikkeilla on monta tutustumisen arvoista paikkaa. Kylille hop! Mietin jo itsekin, koska taas.

   Poista
 5. Tosi kivan näköinen paikka, varmasti oli kiva käydä.
  Nuo alpakat ovat söpön näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä luonnolla on huikea vetovoima. Joskus pitää vaan ottaa aikaa ja pysähtyä katsomaan, kuinka kaunista ympärillä onkaan. Alpakat on tosi hauskoja ja söpöjä totta tosiaan.

   Poista
 6. Olipas kiehtovan näköinen paikka! Jospa sinne tulisikin poikettua vielä tänä kesänä. :). Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä on usein aikaa ja mahdollisuuksia kulkea Suomea ristiin rastiin. Tämä on huomion arvoinen paikka. Viikonloppuja!

   Poista
 7. Upean näköistä <3 Ja aivan ihania kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä luonto on yhtä satumaata kaikkina vuodenaikoina.Ihan parasta maailman kiireiden taltuttamiseen.

   Poista