maanantai 30. heinäkuuta 2018

Mitkä taulut jäivät asuntomessuilta mieleen?

Taulun taika

Oman kotimme taiteet ovat alati muuttuvia. Hehkutankin helposti sitä, että koti on vaihtuvan taiteen näyttämö.

Tauluja tulee ja menee - taide sykähdyttää aina. Olen erityisen kiinnostunut taiteen herättämistä tunteista; muistoista, viestistä, tekniikasta, muodoista, väreistä...ja ennen kaikkea ideasta. Esimerkiksi yksi rakkaimmista on Piia Pieviläisen teos Lady bird cherrykotipihan metsäkyyhkyistä muistuttaa Heli Laaksosen ihana Pulu passisvanhaa aikaa henkii Tuhkimo-kanavatyö ja oman lisänsä tuo kaapelikelasta sahattu sydänkin.

Näen paljon mahdollisuuksia ja kauneutta ympärilläni. Ehkä juuri siksi en pysy linjassa taiteen suhteen. Vaikka kuinka tahtoisin, on täysin mahdotonta olla hillitty ja elää tietyn värimaailman tai tyylisuunnan mukaan. Ostan, teen ja sovittelen. Kotona taide on kokeilun ja testailun summa.

Taulun ei tarvitse olla ikuisesti samalla paikalla, 
sillä tietynlainen vaihtuvuus viehättää.

Aurinko paistaa täydeltä terältä ja on aika suunnata Porin asuntomessuille katsastamaan vuoden uusia tuulia. Messuilla pääsee inspiroitumaan ja kulkemaan, milloin minkäkin asian perässä. Tänään on katseet suunnattu tauluihin ja taiteeseen. Millaisia tauluja on kodeissa vuoden 2018 asuntomessuilla. Tässä muutama poiminta.

Muistot elävät kauniissa kehyksissä

Eletystä elämästä jää usein paljon muistoja. Muistoja, jotka arkistoidaan ja säilytetään. Ehkä laatikoissa varastossa, ehkä jopa esillä, kuten tässä. Alakuvassa erittäin kauniisti kehystetty kastemekko. Tässä on ideaa ja suuria tunteita. Sopii hyvin vähän isommankin pojan huoneeseen. Rouheammat sisustukset ympärillä vaan korostavat tämän taulun herkkyyttä ja ainutlaatuisuutta. Mennyt ja nykyhetki kohtaavat.


Muistatko, tiedätkö - missä sinun kastemekkosi on?

Runsaasti taidetta esillä

Asuntomessujen Herukka (3h + k + s) edustaa tehokkaita ja muunneltavia neliöitä, joissa taideteokset tuovat hienostuneen annoksen ihailtavaksi. Yhtenevät paspartuurit ja kehykset - väreissä ja yleisvaikutelmassa on harmoniaa. Tauluissa on sama henki ja ne sopivat hienosti yhteen suurempanakin ryhmänä.

Tullessani huoneeseen huomio kiinnittyi heti vihreään mekkoon. Harmi, etten saanut kuvasta niin hehkuvaa kuin se livenä oli. Taulun ruusujen hempeä väri on haettu onnistuneesti myös kalusteisiin.


Oikeanpuoleinen mekko-taulu oli heti suosikkini.

Mikä vie huomion?

Messujen Villa Luvia on kuin kevyt, pastellinen siveltimen veto. Seinällä tauluna on mm. mustavalkoinen valokuva, mutta sanoisin, että siltä vie huomion kyllä liukuovi. Ovi on kuin taulu ja, koska se on vielä kahden oven liukuva systeemi, on siinä massiivisuuttakin. Kätevä tilanjakaja. Tässä kodissa ovet ovat tauluja.

Joskus vuosia sitten meillä oli kotona tehty pöytä vanhasta savusaunan ovesta. Siinä oli jotain samaa henkeä kuin tässä.


Harmaan sävy on täydellinen. Hienostunut ja ylellinen.

Pinnat kukkimaan

Talo Haltiattaressa 2-osainen taulu tuo luonnon sisään. Kokonaisuus herkuttelee luonnollisilla sävyillä. Pysähdyn väkisinkin taulun eteen ja huokaan, kuinka osuva teos seinälle on tehty. Se on selvästi täydellinen mittatilaustyö, juuri tuolle seinälle. Taulu on taiteilija Johanna Oraksen maalaama ja kieltämättä saattelee hyvällä tavalla kalusteet oman näyttävyytensä sulavaksi jatkumoksi. Kertakaikkisen vaikuttava. Oodi suurelle oleskelutilalle.


Päivällinen on katettu luonnonhelmaan.


Asuntomessut tuo Porin myös tauluihin

Villa Poijun ikkunasta avautuvat näkymät ovat henkeä salpaavan kauniit. Luonto tuo ikkunoista sisään oman taulunsa, johon ei voi koskaan kyllästyä. Ikkunat tarjoavat raamit kauniille maisemille, joten maisemataulu on aina uudenlainen.

Tauluissa pitää olla ideaa.

Seinälle on tehty uniikki akustinen kangaspintainen karttataulu. Taulu on suuri, mutta vähäeleinen. Kaikesta huolimatta se on niin onnistunut teos kohtaan, että ihastuin välittömästi. Ihmisten pitäisi useammin oivaltaa näitä uniikkeja ajatuksia omiin koteihinsa. Tähän ei pääse kyllästymään. Taulusta pääsee aina kertaamaan kotitalon tarkan sijainnin.


Luonto on paras taulu

Uusissa taloissa kiehtoo aina suuret ikkunat ja valtavat lasiseinämät. Ne antavat tilaa luonnon omalle kauneudelle. Tässäkin lasitetussa parvekkeessa huomaa, kuinka hehkuvaa on vuodenajat. (Tässä kuvassa hieman liiankin hehkuvaa, sillä kuva paloi auringosta täysin puhki). Mikäs täällä olisi istuskellessa, kun joka suunnassa on erilainen taulu.


Luonto hurmaa varmimmin.

Koko seinä yhtä taulua

Kun kodissa on tarpeeksi suuri ja selkeä seinä, jota ei riko oviaukot, kaapit tai ikkunat, on helppo ottaa koko seinä tauluksi. Tässä on mahtipontisuutta kerrakseen. Ja varmasti täysi työ saada messuvieraiden sormet pysymään poissa pinnoilta. Suuret kieltokyltit kieltävät kyllä koskemasta, mutta meidänkin seurueen edessä oli erään messukävijän vaikea olla koskematta. Väkisinkin mieleen tulee, kuinka hyvin teokset säilyvät läpi messujen?


Tämä olisi houkuttava pohja valita jokaiselle perheenjäsenelle oma nuppineulaväri ja neulottaa kartat, kuka on käynyt missäkin.

Jollei taulut näyttele suunnitelmissa suurta roolia voi taulun tunteen tuoda huoneeseen myös tapetilla. Suuret ja hallitsevat kuviot taikovat taas oman ilmeensä. Tässä näyttävää peikonlehteä.


Suuret kuviot, mutta vihreä rauhoittaa.

Taidetta myös ulos

Jos sisältä loppuu tila voi taiteen tuoda myös pihaan ja puutarhaan. Ei lainkaan hullumpi idea maalata puutarhapenkit kertomaan omaa satumaista tarinaansa.

Kokeile ja testaa
kaiken ei tarvitse olla niin vakavaa.


Ihanasti hehkuvia värejä.Penkit ja roskakorit ovat syntyneet Porin kaupungin sivistystoimialan ja Cygnaeuksen koulun kuvaamataidon luokkien yhteistyönä.

Kodin Terra -talo by Prisma feat Apulanta

Jos isot kuviotapetit ovat liikaa tauluiksi, voi valinnan kohdistaa vaikka suuriin, söpöihin eläinkuviin seinälle. Tässä Sipe Santapukin stailaamassa lastenhuoneessa taulun paikkaa pitää kissanpentu ja toisessa kurkkii pupu. Taatusti pienten tyttöjen mieleen. Ja huomaa tehokas lattia.


Suurista eläinhahmoista huolimatta seinällä on aina tilaa lasten omalle taiteelle.


Mitä uutta omaan kotiin?

Huomasin, kuinka helposti vaikutuin erilaisista taiteista. Hetkessä kaipasin jotain uutta taulua myös omaan kotiin. Osittain Villa Poijun Porin kartasta ja kodin sijainnista lumoutuneena lähdin hakemaan kartta- / kaupunkitaulua.

Viime aikoina olen tykästynyt kovasti Metropolis - Design by Jussi Lahtinen -taiteeseen. Lahtisen teoksissa jokainen kaupunki koostuu ainutlaatuisesti erilaisista symboleista ja näkymistä. Minun valintani oli Piter - Pietari.

Olen fiilistelijä.
En välttämättä mieti pitkään.
Toimin vaiston varassa.


Design by Jussi Lahtinen. Metropolis-sarja on saanut alkunsa vuonna 2015 Fritz Langin Metropolis-leffan innoittamana. Vierellä mustissa kheyksissä muisto Kööpenhaminan tivolista.

- Millainen on sinun rakkain taulusi?
- Mitä teit tai ostit viimeksi?

8 kommenttia:

 1. Kiva näkökulma messuihin. Tuo mekko-teos on graafikko Kirsi Neuvosen työ. Nuo pihapenkit ovatkin hienot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos tiedosta!
   Etsinkin tuota mekkotaulun tekijän nimeä muistiinpanoistani tuloksetta.

   Pihapenkit olivat piristäviä. Harvoin tulee mieleen maalata ne kuin taulut.

   Poista
 2. Olipa kiva postaus, piti ihan ajatuksella lukea. :) Tuo peikonlehtitapetti sykähdytti! Aivan ihana. Ainoa taulu tällä hetkellä miulla kotona on hääkimpusta otetusta valokuvasta teetetty canvas-taulu - ja pari ikonia, jos ne lasketaan. Enemmän olenkin kehys- ja peili-ihmisiä. Ihailen kyllä tauluja muualla, mutta kotiin en niitä ehkä kaipaakaan, ainakaan juuri tällä hetkellä. Taidan haaveilla huolella valituista ja harkituista tapeteista... ;) Joskus sitten, jossain tulevaisuuden kodissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peikonlehti oli hallitseva, mutta kaunis. Vastaavia tapettiseiniä oli toki muitakin ja ne kyllä korvaavat taulut loistavasti.

   Hääkimpputaulu on hieno muisto. Pähkin sellaista joskus itsekin, mutta toteutumatta jäi. Mulla oli hääkimppu aika pieni, sillä se oli tehty lintuhäkin sisään. Häkin ovi oli auki ja linnut istuivat häkin katolla. Häkki on, vielä vuosien jälkeen, edelleen samanlainen. Tai ei ihan. Kukat kuihtuneet sisään.

   Ikonit ovat kauniita. Kaverin äidillä oli suuri ikoni, jota aina lapsena ihailin.

   Peilit on tavallaan myös tauluja. Niiden kuva vaihtuu kuin ikkunassa. Taulun määrite on laaja.

   Poista
 3. Kiitos, kivoja kuvia. On hauska nähdä, että asuntomessuille on tullut väriä. Joitakin vuosia sitten oli aika valkoista.

  Muistaisin nähneeni taidegraafikko Kirsi Neuvoselta mekkoaiheisia tauluja. Niitä silloin Suomessa ollessa himoitsin. Vai olisiko ollut käydessä. Niissä oli kuitenkin sitä jotain.

  Lastenhuoneet ovat ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Neuvosen työt pitääkin ottaa seurantaan, sillä vihreä mekkotaulu oli vaikuttava. Upeampi kuin onnistuin valokuvaamaan. Ja onhan tuolla messuilla paljon valkoistakin, mutta minun silmäni jumittuvat väreihin. Useinmiten.

   Poista
 4. Hienot kuvat ja upeita tauluja! Meillä on lasten kastemekko tallella ja siitä onkin tullut minulle ihan aarre;) Tuo peikonlehti tapetti oli todellinen katseenvangitsija ja sehän on selvästi lähdettävä etsimään maalia, puutarhapenkki onkin ollut kovin tylsän värinen:) Mukavaa alkanutta elokuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, eikö vaan. Maalikaupoille mieli halajaa, kun katsoo näitä penkkejä. Miksi niin harvoin tällainen maalaustapa tulee mieleen kalusteiden kohdalla?! Huomiota voi hakea monenlaisella taiteella.

   Poista