tiistai 24. heinäkuuta 2018

Muistathan sydänomenat?

Aurinko paahtaa, helle hellii...vai helliikö? Pitkä kuumaakin kuumempi jakso laittaa monet kukat, marjapensaat, hedelmäpuut jms. koville. Lämpöä riittää, mutta vesisade olisi niiden kannalta välttämätön. Onneksi on kaivo, josta on riittänyt kasveille, mutta vanhoja puita ei juurikaan ole tullut kasteltua.

Nyt huomaan kuitenkin, että omenapuu on täynnä pieniä alkuja. Ehkä tästä sittenkin saadaan kunnon sato. No, päätin ainakin elellä sen mukaan, että omppuja tulee ja paljon. Aloin viritellä tuttuja sydänomppuja alulle. Jos haluat kurkata aiheesta vanhaa postausta klikkaa tuo sininen linkki auki ja näet lopputuloksen, sillä tänään ollaan vasta lähtöruudussa.

Aiemmin olen käyttänyt paljon paperitarroja, mutta tänä kesänä päätin kokeilla huopamaisia sydäntarroja. Paperi pysyy kyllä loistavasti omenan pinnalla, mutta tämä huopainen luultavasti yhä paremmin.

Ja kaavahan on helppo:

- Osta mieluisat tarrat, joissa on riittävästi tunnistettavaa muotoa. Välttämättä tarran ei siis pidä olla sydän, se voi yhtä hyvin olla tähti tai vaikka kirjaimia. Pääasia, että se kiinnittyy hyvin hedelmän pintaan.
- Pyyhkäise pinnasta mahdollinen irtoroska pois ja liimaa tarra auringon puoleiselle sivulle.
- Jätä omenat kasvamaan ja punastumaan sekä kuviot syvenemään kaikessa rauhassa. Syksymmällä alkaa olla valmista satoa poimittavaksi - punaisia omenoita vihreillä sydämillä.

Voin sanoa, että kerrankin vanha tapa "omenan vieminen" on kerrassaan ihastuttava saajalle, joka ei oikein heti välttämättä oivallakkaan, kuinka näitä oikein tehdään.

Tämä olkoon siis muistutuksena kaikille niille, joille satoa on tulossa omasta pihasta! Nyt on aika liimailla tarroja!


Huopamaisia sydäntarroja oli tällä kertaa valittuna.Kevyt puristus ja sydän jää pintaan viikkojen ajaksi.

Odottavan aika on pitkä, mutta se ei haittaa. Tästä sitä pukkaa satoa syksymmällä.

10 kommenttia:

 1. Noi on niin söpöjä! Jos olisi oma omppupuu, tekisin joka vuosi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä söpöjähän nämä. Ovat herättäneet huomiota jo tässä vaiheessa. Kaikki eivät nimittäin ole arvanneet, miksi mulla on tarroja omenoissa?!?

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tällä saa omenoihin kummasti lisäarvoa. Kaikki haluaa sydänompun!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kannattaa koklata! Hyvin vaan tarrat kiinni ja aurinkosuuntaan. Mitä punaisempi lajike, sitä voimakkaammin kuvio näkyy (vihreänä).

   Poista
 4. No onpa hauska idea! :D Enpä ole ikinä ajatellut, että näinkin voisi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Tämä on helppo juttu, jota luulisi paljon hankalammaksi tehdä, kun valmiin omenan käteensä saa. Monet tekniikat voi lopulta olla aika yksinkertaisia.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt vaan odotellaan, kuinka tänä vuonna onnistuu...

   Poista