sunnuntai 12. elokuuta 2018

1 = Ykköne

Olen aina pitänyt kirjoista, joissa yhdistyy sulavasti kuvat ja teksti - kokonaisuudesta syntyy hyviä fiiliksiä. Takuuvarmaa on, että Heli Laaksosen ihastuttava uutuus YKKÖNE vastaa juuri edellä mainittuja. Ykköne on numerorunokirja mummuil ja mukulil, papoil ja poikasil, parillisil ja parittomil.

Sanamaija Heli Laaksosen ja kuvittaja Anne Vaskon hulvattoman ihana yhteistyö täyttää lukusanat hauskoilla ajatuksilla. Kirja tarjoaa nokkelia numeroselityksiä ja iloisia yllätyksiä. Siinä on jotain samaa kuin "iso-sisko" Aapine-kirjassa. Jos pidit Aapisesta pidät varmasti myös Ykkösestä!Ykköne tartte vaa yhre suka.
Yks sukka tartte vaa yhren pyykpoja.
Yks pyykpoik tartte vaa yhre naru.

Saan värikkään uutuuskirjan käteeni ja pääsen heti ihastelemaan kansien pintaa. On suorastaan pakko silitellä ja tunnustella, kuinka mattainen pinta saa kivan hehkun paikkalakatuista numerosta ja kirjan nimestä. Sivuja plaratessa painoväri leijuu ilmassa. Uus o. Iha uus. Ihanuus.


Ykköne-kirjan runoilijana Heli Laaksonen ja kuvittajana Anne Vasko. Tästä tehdään numero!

Tassulaskimesta kaikki alkaa

Kirjan alkuluku valottaa monen suosikkilaskimen (joka muuten koulussa usein kielletään), joka onkin meillä kaikilla - nimittäin tassulaskin. Huomaan itsekin usein, että tassulaskimen käyttö jotenkin rytmittää mm. numeroita sisältävää puhetta.

Ykköne tartte vaa yhre suka.
Yks sukka tartte vaa yhren pyykpoja.
Yks pyykpoik tartte vaa yhre naru.

Mut ihminen,
yks miäs,
yks naine,
o yksnäine!

...alkaa ensimmäinen luku.


Kakkone avaa hauskasti yhtäläisyyttä ankan kanssa. Enpä ole tuota ajatellut ennen. Aika hauskaa, minähän siis kerään kakkosia. Tämä on yksi kokoelmastani.


Rättäri on pakattu Ykkösillä.

Kirjassa numero neljän kohdalla on ihana rättäri. Se tuo jotenkin elävästi mieleen oman lukioajan luokanvalvojan Pertin ja hänen sinisen rättärinsä. Aina sitä pohdittiin, kuinka se oikein kulkee ja paljonko porukkaa siihen oikein mahtuu. Auto näytti niin pikkuselta. No, tähän keltaiseen rättäriin mahtuu ainakin "takapenkil nel". 

Riemukkaiden numerorunojen lisäksi Ykkösessä on mm. uusi kertotaulu, rakastuneen hirven laulu, matiketopelasu-pähkintä ja numerokialto. Aukeamallinen matemaattisia tehtäviä ja aukeamallinen aikuisille suunnattuja lukusanafundeerauksia. 

- Ketä rakentaa maailman suurimman linnan, kun kilpasille lähtee suomalainen, ruotsalainen ja virolainen? Mistä numerot ovat meidän maahamme tulleet? Ihan parasta on päästä lukemaan nämä itse kirjan sivuilta tai tarttua Luen sinulle -haasteeseen. Lue sää mul, mää lue sul - ääneen lukeminen on rentouttavaa ja mukavaa. Nykypäivänä vaan tuntuu, että se on harvinaisempaa herkkua. Koska sinä luit viimeksi ääneen?

Numeroitte viihrekäyttö

Joskus erhettyy ajattelemaan, että numerot ovat vain numeroita. Aika ajoin kuulee tuon suuntaisen sanonnan myös silloin, kun syntymäpäiviä on takana jo jokusia: "ikä on vain numero". No, onhan se niinkin, toisaalta sanonnalla kai tavoitellaan, että vaikka vuodet vierii ja ikä karttuu, niin ihmisen mieli on edelleen nuori. 

Kirja herättää ajatuksia, miten kissalla on yhdeksän henkeä, miten sata salamaa iskee tulta, miksi juuri seitsemän veljestä ja seitsemäs taivas. Numeroilla on merkitystä ja uutta tarkoitustakin syntyy kaiken aikaa. Ei liene monelle vieras, millaista aikamäärettä tarkoittaa 24/7, shampookin on useinmiten 3in1 ja miten on...heitettäiskös yläfemmat ja otetaan yhdet vielä.


Oli nii mont viit,
vappuhuiskun muistin siit,
ja se huiskuki suhis
viis, viis, viis...

Lounaismurre näkyy ja kuuluu - mut ei haitta!

Jos joku epäröi, miten lounaismurretta voi ollenkaan ymmärtää, ei hätää; kirja tarjoaa käännösapua. Heli on kiteyttänyt lounaismurteen herkullisen kuvaavasti;

"Se on mustaviinimarjatiiviste.
Kaikki liika on likistetty pois,
lasiin jää sakea, makea ydinmehu."

Olen omassa lapsuudessani juonut viinimarjamehua niin paljon, että osaan lyhentää "kuus", D-äänne muuttuu tarpeen vaatiessa "rauta, rauran", imperfekti on todella murteelle ominainen; "mää uisi eile" ja niin, konditionaalin käyttö on luonnollisesti hallussa (siellä, missä pitää ja sielläkin, missä ei pidä).

Iki-ihana Ykköne! 

Kirja, joka todella antaa paljon eri ikäisille lukijoille, niin mummuil, papoil kuin mukulilki. Runosielu kylpee numeroissa ja matikkanero runoissa. Hauskaisia lukuhetkiä! Peukku!

Blogiyhteistyö WSOY.n kanssa.
_________________

P.S Muistatko mimmone Aapine sul oli Ykkösel?

2 kommenttia:

 1. Kiva kirja ja yhteistyö!
  Muistan oman aapiskukkokirjan. Se on vielä tallessakin.
  Hyvää uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helin kirjat ovat aina niin herkullisia. Sanamaijalla on mahtavia ideoita ja aina pulppuaa uusia. Kuinka hienoa olisikaan, kun Heli tekisi koulukirjoja...

   Mulla ei ole enää omaa kouluaapista, mutta muistan sen kannet erityisen hyvin. Jännää oli sekin, kun ykkösellä opeteltiin aakkoset. Piti vuorotellen nousta seisomaan ja siitä sitten latelemaan koko rotla.

   Poista