maanantai 27. elokuuta 2018

Betoninallejengi valtasi pihan!

Viime aikoina betoni on valahtanut saappaisiin, sitä on levitetty raparperinlehdille ja siinä on kastettu mummon virttyneet ja parhaat päivänsä nähneet pitsiliinat. Monen monta ideaa, kuinka rouhea betoni muovaa esineille uuden ilmeen ja käyttötarkoituksen. 

Tällä kertaa oman testin kohteeksi pääsivät vanhat pehmolelut. Millainen lopputulos syntyy, kun pehmot upotetaan kuivabetoniin ja sivellään saneerauslaastilla?


Betonijengi koolla pihassa.

Leikkisää ilmettä pihaan ja puutarhaan

Autotallin kätköissä oli vanhoja pussinpohjia betonia ja saneerauslaastia, joita oli siirrelty paikasta toiseen ja ne alkoivat olla vähän tiellä. Päätin ottaa kaikki jämät käyttöön ja sekoitella niitä sopivasti. Uskoin niistä syntyvän sopivan lopputuloksen.

Betonin harmaan väri, selkeä linja ja pikkuripsaus japanilaisuutta on alkanut viehättää silmää, joten oli aika taas kokeilla, miten betoni muovautuu käsissä. Se on sellaista persoonallista ja uniikkia hommaa, jossa kaikista töistä tulee omannäköisiä. Aloittaessa ei voi olla varma, millainen lopputulos syntyy.

Koska betonitöiden tekeminen on melkoisen sotkuista hommaa on sitä hyvä toteuttaa ulkona. Pystytin oman betonipiknikin katoksen alle, suojaan sateelta ja auringolta.

En lähtenyt etsimään sen enempää mitään vinkkejä vaan huiskin menemään silkalla mutu-fiiliksellä.


Tässä muutama vanha nalle, jotka valikoituivat betonitöihin; pientä ja keskikokoista porukkaa.


Vanhat pussinpohjat tulee vihdoin käyttöön.

Näin betonityö etenee

1. Sekoita massa pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan - huolellisesti joko kepillä tai kuten me teimme, porakoneeseen liitettävää betonivispilää apuna käyttäen. Seos pitää olla notkeaa ja sitä pitää olla riittävän paljon, jotta esine on helppo kastaa läpikotaisin.


2. Valitse töihin käytettävät nallet.


3. Upota nallet betonikiisseliin.


3. Nosta työt kuivumaan haluttuun asentoon.
(Minullakin oli käytössä yksi pupu, jonka korvat piti saada pystyyn, jotta ilmettä tulisi enemmän.)


4. Anna töiden kuivua rauhassa.
5. Toista käsittely tarpeen mukaan.
(Minä päädyin valelemaan pehmolelujen pintaan vielä kerroksen saneerauslaastia, koska toiveena oli erityisen kestävä lopputulos, sillä pehmojengi jää kuukausiksi ulos säiden armoille. Aika näyttää, oliko vaiheet oikeita ja kestävyys toivotunlainen.)


Sain työtä seuranneilta ehdotuksia, miten työstää kuivuneita nalleja;
- piirrä niille silmät
- maalaa ne

...mutta halusin jättää ne juuri sellaisiksi karheiksi ja käsittelemättömiksi. Ainoa, minkä halusin valmiiseen työhön liittää oli silkkiset rusetit kaulaan. Ne oli joten se bling! jota kaipasin.

Ilman suurempia suunnitelmia näistä tuli ihan itselle kelpot lopputulokset. Ja kyllä ne muullekin perheelle kelpasivat!


Jokainen "betonijengiläinen" sai eri värisen rusetin.


Pikkunallesta tuli hieman tönkkö, mutta ei haittaa.


Pupusta tuli mun oma suosikkini. Eikä vähiten siksi, että sain korvat todella jäämään pystyiksi tavalla, joka tuo ilmettä. Kädet yrittivät väkisin luiskahtaa kiinni kylkiin, joten jouduin kasteluvaiheessa irrottamaan ne asettelemalla pienet kannatuskivet kainaloihin. 

Koska joka vuosi teen uusia somisteita pihaan kausiluonteisesti voin taas todeta; syksy on aloitettu! 

Meidän pihan syksy ja joulu -teema tulee olemaan satumaa, jossa fantasia ja eläinhahmot saavat tilaa. Pian alkaa olla käsillä aika, jolloin kumoillaan kesäkukkaruukut, joten olen jo varmistanut, että ulos jää jotain uutta mukavaa. Päivät viilenee, mutta ideat sinkoilevat ja valmistuvat kaiken aikaa. Betonijengi on valmiina syksyyn!

Oletko sinä tehnyt betonitöitä ulos? 
Mikä on paras vinkkisi betonitöihin?

8 kommenttia:

 1. Hauskat betonipehmot. :) Voi, mua kyllä säälittäisi pehmolelut niin paljon, etten varmaan raaskisi niitä tuossa massassa pyöritellä! Vaikka kiva ideahan tämä on uusiokäyttää vanhat lelut. Toivotaan, että kestävät säiden armoilla ja ilahduttavat pitkään! Ja näitähän voi somistaa just sesongin mukaan, jouluksi tonttulakit päähän ja villasukat jalkaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, ettei se olekaan ihan helppoa valita, mitkä pehmot betoniin upottaa. Itse jouduin nimittäin ostamaan kirpparilta muutaman, koska omilla oli lähes kaikilla joku syy säästyä betonikylvyltä.

   Säiden kestosta en ole varma, mutta se selviää ajan kanssa. Ja oi, jouluksi voisi tosiaan somistaa, kuten ehdotit!

   On hauska tehdä kokeita ja jännittää juurikin tuota kestävyyttä.

   Poista
 2. Ihania petoninalleja oot tehnyt. Mulla ei oo kuin yksi enkeli, jo vähän kärsinyt, ollut esillä talvisin jo kolme vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännähän tätä on seurata, kuinka betoninallejengin jäsenet säitä kestävät. Tarkoitus on, että ulkona ovat niin kauan kuin mahdollista...ehkä pian olen viisaampi.

   Poista
 3. ihania,vaikkakin käy vähän sääliksi nalleja.pitääpä kokeilla,kum ensin karaisee itsensä.onhan tämä parempi sijoituspaikka kuin roskis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä juttu sopii erityisen hyvin hieman rikkinäisille, likaisille tai niille nalleille, jotka eivät ole mieleen. Tunnearvoa ei voi upottaa betoniin.

   Poista
 4. Aivan lutusia. Voin jo nähdä niiden serkkujen istuskelevan kasvimaallani! EI muut akuin talven mittaan pehmoja kirppiksiltä etsimään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, eipä muuta kuin kirppiksille!

   Näistä tulee aivan ihkuja koristeita kasvimaalle. Ja mikä ihaninta, ne kestävät säitä, eikä tykkää kyttyrää huonostakaan kelistä. Saa nähdä, kuinka innostun...jos vielä meidänkin betonijengi saisi uusia jäseniä...

   Poista