sunnuntai 5. elokuuta 2018

Vanhan ja uuden mielenkiintoisia kerrostumia

Rakastamme koko perhe vanhoja huonekaluja ja monenmoisia esineitä, joissa on vahvaa luonnetta. Upeat löydöt sykähdyttävät vuodesta toiseen ja mahdollisuuksia on kaikkialla. DIY on suuresti rakastamani kirjainyhdistelmä, jossa saa fiilistellä mielensä mukaan. Tuntuu, ettei koskaan ole valmista, mutta juuri se onkin hyvä. Tietty keskeneräisyys takaa, että aina on tekemistä, ideoitavaa ja tilaisuuksia löytää uusia käyttötarkoituksia. 

Asuntomessut tarjoavat usein valmiita ratkaisuja. Joukossa on onneksi mukana myös vanhaa, jotain jolla on jo tarina kannettavanaan. Tässä pieniä bongauksia, joita tein Porin asuntomessuilla. Herääkö näistä jotain DIY-henkeä omaan kotiin?

Löytyykö ne pienet ideat

Kun vastaan tulee liuta kauniita, tilavia uusia koteja, niin vaatii paljon, jotta silmät erottaa myös pieniä yksityiskohtia. Vaikka hurmaannuin suurista tiloista, tihrustin ja etsin niitä ihan pieniä hailaitteja.

Yhdellä lattialla komeili hauskasti hyödynnetyt laudanpätkät. Ne oli maalattu mustalla ja valkoisella näyttämään tieltä. Niistä saa rakenneltua mitä vaan. Ehkä nämä osui silmään juurikin siksi, että samanmoisia tien palasia teimme aikanaan lapsen studiokuvaukseen, silloin ne tosin rakenneltiin tietokoneella ja tulosteltiin pitkin studion lattiaa. Kuvauksessa oli omat autot mukana ja lopputulos oli juuri sellainen kuin tavoiteltiinkin. Onnistunut.


Ei sitä aina kovin suuria ja vaikeita tarvitse, jotta syntyy kivat leikit.

Amppeli ymmärretään usein tietynlaisena, mutta totuuden nimissä sellaisen voi taikoa melkein mistä vain. Tämä alakuvan vaihtoehto sai heti ajatukset virtaamaan...mitä, jos pohjana olisi vanha tarjotin, pikkutuoli, matkalaukku, puukiekko tai vaikka skeittilauta...ja sitten vaan sopivat nauhat, joilla amppeli ripustetaan. Tätä kuvaa katsoessa voi vaan antaa mielikuvituksen virrata, mistä itse tekisit pohjan tai mitä valitsisit nauhoiksi?


Ihana amppeliajatus. Tätä tulen itse hyödyntämään vielä jotenkin.

Lastenhuoneen vakioleluja lienee usein pallomeripallot. Ne kirkkaan keltaiset, vihreät, punaiset ja siniset ovat kaikille tuttuja. Mutta olemassa on toki muitakin. Messutalojen Villa Hohteessa oli kyllä kauneimmat pallomeripallot ikinä. Nämä on melkein niin hauskoja, että voisi ostaa vaikkei olisi enää yhtään pallomeri-ikäistä lasta niillä leikkimässä ja se kertonee jo paljon se.


Tässä pallomeressä ui pearl white, silver ja mint. Katso lisää tästä.

Sitten hei se ikujuttu - kotona tulee kerättyä viinipullon ja samppanjapullon korkkeja. Ne päätyy ehkä johonkin suureen kirkkaaseen lasipurkkiin ja mitä sitten, mitä niistä tehdään? Tässäkin oli yksi ihan kiva vinkki.


Samppanjapullon korkki on oiva esine ruokapöydän kattaukseen. Korkilla lepuuttelee niin syömäpuikot kuin veitsi ja haarukkakin. Oletko kokeillut? Minä aion.


Piristystä keittiöön.

Keittiön kaunistuksiin voi ehdottomasti lukea myös akvaarion. Niin kauan kuin jollain, itsellä tai muilla, on akvaario ollut ei sitä koskaan ole sijoitettu keittiöön. Tähän ihastuin kyllä ikihyviksi. Keittiössä olisi rauhallista katsoa, kun värikkäät kalat uivat. Kaunis.

Mikä rooli on kasveilla

Kukkia ja kasveja on kiva ihastella ulkona ja sisällä. Ikkunoiden ulkopuolella olevat kukkalaatikot ovat aina viehättäneet silmää, mutta niiden hoito mietityttänyt. Kuvan ikkuna ei ole varsinaisesti messutalo vaan Rauman kaupungin messuosaston seinä.


Koirat katsovat ulos - sehän tarkoittaa, että merimies on merillä.

Yhden seinän ovat valloittaneet metallikoukut ja lasiputket. Tällaisen voisi toteuttaa kotiin esim. sikareista jäävillä putkilla ja metallikoukuilla. Yhteen putkeen ei tarvitse liikaa kukkia tai kasveja koittaa ujuttaa, isona kokonaisuutena yksi per putki riittää.


Henkäyksen kevyt asetelma lempikasveista.

Kukat ovat piste i:n päälle kodin sisustuksessa ja tunnelmassa ylipäätään. Jollei ole kukkia, puuttuu selvästi jotain. Kukkien ja kasvien kanssa voi aina säädellä...valitsee yhden valovoimaisen yksilön tai sitten luottaa puhtaasti runsauteen. Itse olen lähes aina tuo jälkimmäinen. Oman kotiterassin valoja ovat mm. sitruspuut, joihin olen viime vuosina rakastunut.


Sitruspuut sopivat suomalaiseen kesään. Erityisesti tänä kesänä niillä onkin ollut varsin lämpimät olosuhteet.


Kesän kaunein kimppu muuttuu tilan mukaan. Yläkuvassa riittävän loiston tarjoaa vihreät lehdet.

Valot päälle

Jos haluaa vaikuttaa valaisimella, niin messuilta löytyi kivoja vaihtoehtoja - Selkeästi näyttävää, persoonallista ja sulavasti istuvaa mallia.


Avaruus seinällä.

Fiskarhedenvillan Pohjanvalossa oli seinällä niin huikea valaisin, ettei siinä enää tauluille tilaa jäänyt. Jotenkin äärimmäisen kiehtova, kuin joku taivaankappale, jonka valo on ikuista paistetta.


Metallihohtoinen jalkalamppu suorastaan naamioituu sisustukseen, sillä se on niin osuva valinta. Kaikki sopii kaikkeen. Jopa langat.


Kivaa hatutusta.

Lomamuistoista varjostimeksi tai kokoelmaksi seinälle. Kuinka vaan, mutta huomio kiinnittyy molempiin.


Varo, ettet mene sekaisin. Tämän lampun kohdalla ei tiedä, mistä kuvio alkaa tai mihin se loppuu. Onkohan pölyn puhdistaminen vaikeaa?


Tässä kodissa, Oy Porin Villa Sun, huomio kiinnittyi heti seinälampeteihin ja kattovalaisimeen. Vahvan kultainen Jazz-trumpetti paistaa silmiin kuin aurinko. Muusikon valinta?


Arvokas vaikutelma syntyy metalliväreistä. Ne tuovat pieninä annoksina selvää luksusta. Tämä on linjakas ja kaunis suosikki.

Porin asuntomessujen oma suosikkini - Bunkkeri

Lyhyesti pohdin, mikä olisi oma suosikkini messutalojen annista ja helppohan se oli nimetä - Bunkkeri! Shellin yli 80 vuotta vanha entinen asuin- ja autovajarakennus on kunnostettu asuinkäyttöön. Kaikkialla tässä talossa leijuu seesteinen tunnelma. Paikka huokuu joka nurkallaan kutsuvasti ja melkein kuulen korvissani huumaavan rauhallista musiikkia.


Taulu kertoo menneistä vuosista. Altaalla uusi ja vanha kohtaavat suloisessa symbioosissa. Ihana. Ehkä olisin kaivannut kuitenkin pöydän taakse vanhaa peiliä.


Vanhat tiiliskivet inspiroivat ja hurmaavat aina. Juuri nämä vanhat. Tiilen punainen sävy on rauhoittava ja se sopii kaikkien värien kanssa. Tässä seuraa tekee mustat kierreportaat, joissa on sopiva annos pieniä yksityiskohtia. Kirjoituspöytä-henkinen lamppu sopii portaiden läheisyyteen.


Bunkkerissa on tuotu paljon tiiltä esiin ja tuo kaappiseinä on tehokas varsinkin illalla ja pimeinä vuodenaikoina. Niin ottaisin tuonkin omaa kotiin, mutta haluan tiiliseinämämme näkyvän kokonaan.


Ihana olkkari, jossa on yksinkertaisesti kaunista ja selkeää.


Tässä vessassa saa pientä meteliä aikaseen vetämällä huippuihanan vanhan pöntön.


Olemisen suloinen lanka löytyy kattoterassilta. Puita palamaan, viltti hartioille ja sopivaa juomaa jalkalasiin. Täällä on ihana istua, hieman suojassa, mutta kuitenkin ulkoilmasta nauttien. Tällä terassilla vietetään lempeitä iltoja. Tuolit kyllä vaihtaisin.

Tällaisia tunnelmia asuntomessuilta tänä vuonna. Ensi vuonna ideoita haetaan Kouvolasta.


Tämän talon estetiikka puhuttelee. 
Tässä talossa rakastetaan taidetta ja kulttuuria. 
Tässä talossa elää kauneus.
Kaikki siitäkin huolimatta, ettei talon sijainti ole messualueen parhaimpia.

- Kävitkö sinä asuntomessuilla ja mitä jäi parhaana ideana mieleen?

2 kommenttia:

  1. Upeat kuvat ja voi millaisia kohteita, niin paljon ihasteltavaa ja ihmeteltävää joka paikassa:) Paljon upeita yksityiskohtia! Nuo asuntomessut on sitten kivoja kun aina saa jotakin hauskoja vinkkejä itsellekkin:) En olekkaan tänä vuonna asuntomessuilla käynyt. Leppoisaa alkavaa viikkoa♥

    VastaaPoista
  2. Onhan tämä huikea tilaisuus päästä kylästelemään moneen kotiin ja löytää itseä kiinnostavat jutut. Eri ihmiset huomaavat niin erilaisia juttuja.

    Eikä edes päivä meinaa riittää...kassi alkaa painaa ja jonot taloihin ovat välillä tylsän pitkiä, mutta kyllä se odotus kannattaa. Ensi vuonna taas!

    VastaaPoista