torstai 13. joulukuuta 2018

Apuja kaivataan - mitä tiedät tästä?

Ryijyrakkaus on roihahtanut ilmiliekkiin

Olen jo jonkin aikaa potenut orastavaa ryijyrakkautta. Ja siitäkin huolimatta, että muistan hyvin ne vuodet, jolloin vannotin, etten ikinä "hanki, osta, halua". No, näinhän sitä on elämässä lopulta käynyt melko usein, että vannomiset ovat täysin turhia. Rakkaus on ikuista, vain kohde muuttuu.

Tässä sitä sitten ollaan. Ryijyrakkaus leiskuu ja olen muuten uskomattoman onnellinen uusimmasta löydöstäni. En tosin tiedä siitä kaikkea, mitä haluaisin, ehkä sinä tiedät?

Mitä olen saanut selville

Löysin tämän yksilön myynnistä tässä eräänä iltana tori.fi:stä. Kävin hakemassa sen upeasta, juuri valmistuneesta kodista, kauniista harjumaisista näkymistä. Sen oli tarkoitus tulla seinälle, ikäänkuin muistona, mutta eipä sitten löytänyt paikkaansa. No, meiltäpä löytyy. Ryijy oli perintökalleus, jonka mielenkiintoisen tarinan sain kuulla, mutta avoimeksi jäi itse ryijyn tarkemmat tiedot.

Olen kiitollinen, että löysin tämän, sillä sen värimaailma on juuri omaan makuun ja tuo muoto - hedelmä, kananmuna, kukka...miten sitä kuvaakaan, on täydellisesti omaan silmään käypä.

Sen olen saanut selville, että tämä olisi nimeltään "aprikoosi" ja kyllähän se kuvaava nimi onkin. Design olisi Laila Sepän. Mutta kiinnostavaa olisi tietää, miltä vuosikymmeneltä tämä on? Pyörittelin mielessäni 1960 tai 1970...kuvio ja malli ei ole minulle mitenkään entuudesta tuttu, enkä muista kenelläkään olleen tai olevan juuri tätä.

Ehkä kirjastostakin löytyisi joku ryijykirja, mutta mikä kirja, onko jollain tietoa, mitä voisi vinkata?


Ryijyn mitat n. 110 x 130 cm.

On se vaan jännä, miten mieli muuttuu ja voi kääntyä suorastaan päinvastaiseksi. Ryijyinnostusta kuvannee myös se, että hetki sitten koitin punoa kasveistakin ryijyä. Siinä puuhassa oli ilmoilla pienoista haparointia, kun tekniikka oli hakusessa, mutta seuraavalla kerralla olen jo astetta tietävämpi. Täytyyhän sitä nyt aina demo tehdä, jotta voi syntyä jotain parempaa.

No, nyt joulukotiin tuo lämpöä ja tunnelmaa kaksi ryijyä - tämä retroversio ja sitten nuo kasvit. Kyllä kelpaa.

Osaatko auttaa faktapalojen etsinnässä?
Olen kiitollinen jokaisesta, pienestäkin, tiedonjyväsestä!

16 kommenttia:

 1. Onpas kaunis ryijy.
  minulakin erillaisia halpis-ryijyjä,vanhin on 30 vuotta.
  Mutta ei noin hienoja:)
  Mielen kiinnolla jään minäkin oottamaan ,ryijyn tarinaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä aika herkku yksilö. Siinä on vähän kaikkia vuodenaikoja hyvällä mielikuvituksella ja kauniin murretut sävyt. Katsotaan, millaisia tiedonjyväsiä tulisi.

   Ehkä pitää ruveta tosissaan tutkimaan suomalaista ryijyhistoriaa...

   Poista
 2. Minun läheisilläni on tuo sama ryijy! En myöskään tiedä siitä mitään faktoja. Täytyypä kysellä, onko heillä tietoa tai edes mistä ovat hankkineet. Jos muistavat mitään, koska se on ollut heillä ainakin niin kauan kuin minä muistan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta!
   Selvää lienee, että tämä on todellakin vanha. Kunto oli vaan niin hyvä, että sai jopa pohtimaan uudemmaksikin.

   Eiköhän tämä arvoitus vielä ratkea...

   Poista
 3. Ryijy on nimeltään Auringon nousu, löytyy Suomen museot kokoelmasta Tampereelta. Ei tietoa suunnittelijasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti Aprikoosi ja Auringon nousu ovat hyvinkin lähellä toisiaan. Juuri kuulin, ettei ole kirjaa eikä ryijyluetteloa olemassa, jossa kaikki faktat selviäisi...mielenkiintoinen etsintä edessä.

   Poista
 4. Itselläni odottaa ryijyni "Helmikuu" taas seinälle ripustamista. Se on ostettu ensimmäiseen kotiimme 1970. Ryijybuumi on kuulemma tulossa.
  Herkullisen pehmeät värit tuossa "Auringon nousussa?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se voi olla, että ryijyä alkaa löytyä kodeista entistä enemmän. Totta on se, että ne tuovat lämpöä ja omaa ainutlaatuista ilmettä sisustukseen. Liputan kyllä puolesta.

   Nimen suhteen olen vähän pyörällä päästäni, sillä olen saanut vastaukseksi nyt kahta nimeä - sekä aprikoosia että Auringon nousua...

   Poista
 5. On kyllä todella kaunis ryijy, tommoisen minäkin kelpuuttaisin mielelläni kotiin! Itseasiassa juuri keksin jo paikankin mihin voisi ryijyn ripustaa.
  Pitääkö tässä alkaa sillä silmällä katselemaan ympärilleen... 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna kuule innostuksen lähteä lentoon! Yllättäin voi vastaan tulla todellinen aarre. Kuten tämä oli minulle. Ryijy oli kuin uusi ja hinta 30 euroa. Kyllä siinä kuule teki nopeat päätökset...saapi nähdä jäikö ainoaksi vai...

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Nostalgia on muuten oikea sana. Sitä tässä on juuri tavoiteltu määrä.

   Poista
 7. Minulla on tuo ryijy seinällä,olen ostanut sen uutena1970-1980 vaihteessa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta. Alkaa olla jo kivasti tiedonjyväset kasassa. Kaunis on ja miten upeat värit. Tämä oli löytö.

   Poista
 8. Aprikoos, suunnittelija Laila Seppä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta! Muutaman kuukauden takainen löytö on niin rakas.

   Poista