tiistai 4. joulukuuta 2018

DIY - elämäni ensimmäinen kasviryijy on valmis!

Marraskuussa meillä oli blogisiskojen kanssa mahdollisuus päästä kylästelemään Ammattiopisto Livian Floristiikkatalon jouluun Piikkiöön - tutustua joulunäyttelyn rakentamiseen sekä kokeilemaan, kuinka omissa hyppysissä taittuu kasviryijy. 

Syystä jos toisesta en onnistunut pääsemään paikan päälle, mutta ihastelin myöhemmin toisten hienoja kuvia valmiista töistä. Kuvat olivat välittömästi niin inspiraatiota ruokkivia, että päätin heti kokeilla, millaisen ryijyn itse saisin aikaiseksi.

No, tekniikkaa ja vinkkejä ei ollut käytettävissä...Kävin siis ammentamaan näkemistäni kuvista tekotapaa ja uskoin keksineeni ihan pätevän toimintamallin ja lähdin tekemään elämäni ensimmäistä kasviryijyä.

Minun kasviryijyyni tarvittavat materiaalit

- syömäpuikko
- narua
- rautalankaa
- leikkurit
- pikkuneilikoita
- koivunrisuja
- männynoksia

Diy-ajatus puhkesi loistoonsa toisten kuvia katsellessa ja arki toi muutoin silmien eteen tarvittavia työosasia. Viime aikoina olen usein ostanut sushia ja koska syön ne haarukalla ja veitsellä, niin syömäpuikot ovat jääneet käyttämättä. En viitsi heittää niitä(kään) roskiin, sillä onhan se nyt sanomattakin selvää, että aina löytyy esineille toinen käyttö. Tässä kohdin sushipuikko sai olla kasviryijyn aloituskapula. Kauppareissulta mukaan tarttui neilikkanippu ja koiralenkiltä muutamia oksia. Kaikki oli kasassa.

Leikkasin pitkiä narunpätkiä ja aloin solmia ne puikkoon. Sen jälkeen pienemmiksi osiksi leikatuista neilikoista, koivunoksista ja männynoksista aloin vuorotellen pujotella ja sitoa naruihin pikkuisia nippuja. Pujottelu oli maton kutomisen kaltaista - vuorotellen ali ja yli ja siten alkoi työ edetä ja kasvit kiinnittyä mattomaiseksi ryijyksi Tästä syntyi jotenkin jouluun sopiva kokonaisuus ja samaa ideaa ajattelin toistaa viimeistään keväällä sipulikukkien kanssa.


Tässä ekassa kuvassa kasviryijy on jo valmis. Tuommoinen siitä syntyi, kun vaan ryhtyi kokeilemaan. Lopputulos ei ole ihan symmetrinen...ja jätin vielä narut hieman villisti ja vapaasti roikkumaan, jotta kaikki saa rönsyillä sinne tänne.


Lähtötilanne ja materiaalit valmiina. Tästä muovautui nopea, pieni iltapuhde, sillä halusin niin palavasti nähdä, millainen ryijy valmiina mahtaakaan olla. Askartelu vaatii aina demoja, jotta tietää mihin tykästyy enemmän ja mitä haluaa tehdä useampia. Menen kyllä vielä Floristiikkataloon katsomaan, miten he ovat näitä ryijyjä tehneet ja vähän niksejä etsimään.


Tästä alkoi narujen sitominen puikkoon.


Hitaasti, mutta varmasti ryijy alkaa muodostua.Neilikkaa, koivua, mäntyä...männyn siro olemus katoaa, kun ryijy kiristetään ja kaikki painuu piukempaan.Ryijy sai paikan kaapelikelasydämestä.
Millaisen arvosanan tälle nyt antaisi...hmm...ehkä ihan ok näin ensimmäiseksi yritykseksi. Vai mitä olet mieltä? Oletko sinä kokeillut tällaista kasviryijyä? Ja mitä sinun ryijyysi tuli?

Voisiko tämä olla tämän joulun hitti käpyhyasinttien jälkeen?

18 kommenttia:

 1. Hauska ryijy! :) Näissähän on vain mielikuvitus rajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tästä syntyy vaikka mitä. Mieli jää nyt miettimään, mikä kaikki voi näyttää hyvältä...

   Poista
 2. Vois!!
  ilmanmuuta,tuo on upea!!!!! erikoisen mahtava:)))) ideana!!!
  Kaikkea komiaa te siellä etelässä keksitte:)
  tuo tausta ihana.

  Miten sitä mettään ennää pääsee.lumi peittää tienoot....:)))
  Tuoksuja sisäilmassa ei voi olla,mutta talossa ulkoseinät vapaat.(lue melkein vapaat:)))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva idea. Tuota vois yrittää tehdä

   Poista
  2. Kiitos Liisa!
   Nämä eteläisen Suomen säät ovat selvästi aika lumettomia ja kaikkea tässä ehtii kerätä, kun lumipeite ei mitään alleen kätke.

   Kaikkea sitä koitetaan keksiä ja Floristiikkatalossa aivan erityisesti. Se on unelma paikka. Tämä oli kiva kokeilu.

   Poista
  3. Kiitos Hirsikukka! Kannattaa ehdottomasti kokeilla ja valita kivat kasvit, jotka näyttävät hyviltä myös kuivahdettuaan.

   Poista
 3. Ihana! Minulla onkin parvekkeella pari kanervaa, jotka voisi käyttää havujen ja talventörröttäjien kanssa tällaiseen, kiva koriste! Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, siitä vaan kokeilemaan!
   Talven törröttäjien kanssa pitää muistaa olla varovainen, sillä jo kerran kuivuneet kasvit napsahtavat herkästi poikki. Askartelun iloa sinulle!

   Poista
 4. Aivan ihana❤ Niin hauska idea! Leppoisaa päivää❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin tykästynyt tähän. Mieluusti jatkan ryijyjen kasaamista...saapi nähdä, mitä seuraavaksi.

   Poista
 5. Suloinen <3 Sopii erityisen kauniisti tuota puuta vasten!
  Sinä otat joulun odotuksesta kaiken irti - niin mahtavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tästä joulunajasta pitää ottaa kaikki irti. Kukat kuuluvat niin jouluun ja itsenäisyyspäivään sopii tämäkin ryijyasetelma.

   Poista
 6. Hauska ryijy! Minä kudoin nuoruudessani kangaspuilla muutamat heinäryijyt. Laitoin niihin kuteeksi heiniä, kaislaa, koivun oksia, pietaryrttiä, ikikukkia, ym.ym kuivattua. Osa niistä on vieläkin tallessa aitan seinällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi. Kuulostaa todella ihanalta! Nyt melkein näen tämän silmissäni...

   Kangaspuut olisi niin kova sana, muttei löydy kaupungista paikkaa. Sinun työsi siis osoittaa, että nämä kasviryijyt voivat kestää todella pitkään. Ei vain viikkoja. Vau! Ihanaa kerta kaikkiaan.

   Poista
 7. ihan uusi juttu minulle. Hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja on muuten uusinta ihanuutta! Tälle uskalla povata suosiota.

   Poista
 8. Kiva ryijy ja tosi hauska idea! Hyvää itsenäisyyspäivää🇫🇮

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina!
   Elän juuri nyt voimakasta ryijyrakkausaikaa. Se on orastellut pikku hiljaa ja nyt kasvien muodossa.

   Poista