sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Oli aika -blogi askartelupajan ohjaajana Skanssin joulunavauksessa!

Turun seudulla kaunis valkea lumipeite ehti tällä viikolla sulaa pois, mutta se ei haittannut tahtia, kun edessä oli joulunavaus. Lauantaina kaupunki oli valmis vastaanottamaan vuoden odotetuimman kauden. Ainakin, jos asiaa kysyy lapsilta - tai muuten jouluttajilta, kuten minulta. Olen näännyttänyt työkaverit jouluisilla jutuillani, mutta he osaavat jo siihen suhtautua, täytyyhän sitä työtiimissä yksi tonttukin olla. Toisille joulu on puuhastelua pitkän kaavan mukaan ja joillekin riittää vähempikin. 

Olin otettu, kun minua kysyttiin vetämään Kauppakeskus Skanssin jouluista askartelupajaa lauantaina 1. joulukuuta 2018. Sain jouluttaa sydämeni kyllyydestä, sillä ilmasta aisti herkästi suuret tunteet. Paja oli suunnattu lapsille ja lapsenmielisille, joten tehtäväkseni jäi keksiä sopiva askarteluteema, joka käy hyvin eri ikäisille lapsille. Kaivelin blogin vanhoja postauksia, joiden joukosta löysin tonttukortin ja ehdotus hyväksyttiin. Koska joulukorttien postituspäivä on vielä edessä oli suorastaan loistava idea tehdä joulukortteja. Toki kortit voi viedä itsekin saajalle. Kyselin pajalla, keille kaikille kortteja on menossa ja lapset listasivat mm. seuraavasti; sisko, veli, isä, äiti, mummi, pappa, vanaisa, vanema, babuska, deduska, opettaja, päiväkodin täti...joten monet saavat ihanan diy-kortin.

Aamu alkoi rauhallisesti ja ehdimme hyvin ottaa muutaman kuvan ja järjestellä kaiken valmiiksi, mutta kun pääsimme kunnolla vauhtiin, unohtui jopa kuvienotto. Lapset olivat innoissaan ja kortti-idea tuntui kiinnostavan vanhempiakin, sillä muutamat isät ja äidit lähtivät täysillä mukaan. Yhdestä kortista jäi heille hyvä "kaava", jonka avulla voi kotona tehdä itse lisää kortteja. Haastatteluni mukaan joillain oli ollut kotona jo hurjat korttitalkoot ja perheen voimin oli tehty kymmeniä kortteja. Monilta uupui päiväkodin tätien kortit ja mikä ihaninta yhdeltä murroikäiseltä pojalta puuttui kortti siskolle ja niin saimme hänetkin askarteluun mukaan. On ihanaa huomata, kuinka askartelu vie mennessään ihmisen ikään katsomatta. Se antaa kummasti mielelle ja ajatuksille hetken, jolloin ei tarvitse pähkäillä mitään muuta. Kiire kaikkoaa, eikä ketään harmita mikään.

Pajalla oli valmiina muutamia kotona askartelemiani kortteja, mutta työn touhussa annettiin luovuuden lentää. Yhdellä oli pieni tonttu ja toisella suuri. Tontun käsien alle kätkeytyi teepussi, mutta taittui se pajalla jopa selkärepuksikin. Luovuudessa vain taivas oli rajana.

Oli antoisaa viettää askartelupäivää lasten kanssa. Aika sujui kuin siivillä. Joka ainut hetki oli kiva kuulla lasten jouluisia tarinoita. Niin se vaan hienosti joulu vie mennessään, ettei juuri tuntenut nälkääkään. Sopivan hetken tullen oli kuitenkin kiva piipahtaa katsomaan, miltä kauppakeskuksen jouluinen hyörinä näytti ja istahtaa nauttimaan Cafe Brahen salaatista. Makoisan ruokahetken päätteeksi ehdin poiketa tallentamaan joulufiilikset photo boothilla. Pajapäivän viimeisiin minuutteihin asti ehdittiin työstää lukuisia kortteja ja mitä pidemmälle päivä kiiri, sitä enemmän joukosta löytyi myös aikuisia askartelijoita.

Toivottavasti saimme sytytettyä pajaväen kanssa kipinää askartelua kohtaan. Olisi hienoa, että monissa kodeissa vanhemmat jatkaisivat tätä lasten kanssa. Välillä tekee hyvä laittaa tietsikat ja kännykät sivuun ja puuhailla jouluisia pikkujuttuja yhdessä.

Olen ilahtunut niistä lukemattomien lasten iloisista ilmeistä. He nauttivat tästä askarteluhetkestä ja toivat pajan vetäjälle hyvän mielen. Kiitos teille jokaiselle, jotka olitte mukana ja teitte päivästä ikimuistoisen.

Olkaa mukana muutenkin Oli aika -blogin matkassa! Ihanaa joulunodotusta teille jokaiselle!

Minä innostuin Skanssi-päivästä niin, että jäin pajan sulkeuduttua katsomaan ilotulitusta klo 18. Se sykähdyttää aina. Ja mikä parasta ehdin saada heijastimen heijastin-puusta! Ehdin hyvin askartelutarvikkeidenkin ostoon, sillä kaupat olivat auki klo 22 asti.


Aamupäivällä minä ja tontut saimme pajalle joulupukin jutustelemaan.


Pajalla on iloista tunnelmaa ja vielä tässä ehdittiin muutama kuvakin ottaa.


Sain luvan kuvata aamupäivän ensimmäisiä valmiita tuotoksia.


Pahvia, paperia, liimaa, kyniä, silmiä, teepusseja...näistä syntyy tonttukortti.


Hymysuu. Se kuuluu tontulle.


Tällä tontulla onkin lakissaan astetta blingimpi tupsu.


Karkkikuusi ja lentävät joulukuviot.

Kaikki eivät askarrelleet tonttukorttia. Joillekin riitti ihanat kuviosakset ja suklaapaperit. Ja eihän sekään huono ole - ensin nautitaan hyvästä suklaasta ja sitten keksitään papereille uusiokäyttöä.

Tämä taiteilijakaksikko ei ottanut teoksiaan mukaan, vaan antoivat ne minulle. Nyt minulla on siis muistona karkkikuusi sekä ihana teos lentävistä tonttulakeista, palloista ja neliöistä.

Ilotulitus kruunasi illan

Ilotulituspaikalle oli tungosta, mutta ehdin kuin ehdinkin mukaan. Tämä oli jo toinen joulunavauksen ilotulitus, jossa pääsin aitiopaikalle. Aina niin odotettu tapahtuma. Olin itsekin niin tohkeissani, etten huomannut siinä tunnelmassa, edes kuvata vieressä olevaa heijastinpuuta, josta sai hakea itselleen heijastimen. Onneksi linkki puuhun löytyy postauksesta ylempänä.


Väkeä riittää ja räiskyvän värikästä rakettien pauketta.

Uusia askartelutarvikkeita

Pajan ovien sulkeuduttua lähdin etsimään uusia ideoita ja jotain tarttuikin matkaan. Totuus on, että jälleen on pöytäpinta kotona täyttynyt uusista osasista.


Tämä ihana läjä löytyi seuraavia ideoita silmällä pitäen.


Askartelupajalta sai mukaan joulukalentereita ja Paula-lehmä-askarteluvihkoja. Lapset lähtivät kotiin silmät ilosta läikehtien, jotain uutta matkassaan. Minulle tuli kotiinviemisiksi myös kalenteri ja tuo hauska kuva-automaatin räpsy.

Muistathan, että askartelupaja jatkuu kauppakeskus Skanssissa joka lauantai, jatkossa klo 12-15 jouluun asti. Ensi viikolla tehdään vielä kortteja. Tule paikan päälle katsomaan, mitä seuraavaksi...

10 kommenttia:

 1. Voi miten hienoa että olet päässyt tuollaista pajaa pitämään, ihan huippua♥ Varmasti on ollut menestys ja iloa on pajassa riittänyt! Hienoja kortteja! Upeat ilotulitukset! Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja ihanaa alkanutta joulukuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!
   - Kyllä tämä on niin mun juttu, että tätä hommaa oli loistava vetää. Lasten riemu on niin aitoa ja tekemisen riemu tuntuu sydämessä asti. Kyllä nyt kelpaa joulu aloittaa näissä merkeissä yhä tiiviimmin.

   Ihanaa joulukuuta Päiden pajalle!

   Poista
 2. On sulla ollut ihana päivä, harmi kun ei ehditty paikanpäälle. Jospa ensi lauantaina... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tuo aikamoinen pajapäivä. Korttejakin tuli vino pino, voi kunpa olisi ollut aikaa kuvata kaikki valmiit teokset. Niin vielä la-aamuna suunnittelin. Nyt oli todella kamerat pois ja aitoa ihmisten kohtaamista.

   Poista
 3. Ihanat kuvat niistä välittyi kiva tunnelma! Kiva idea tuo teepussi kortti.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Kristiina!
  Kunpa olisin saanut kaikista kuvan. Ehkä oli kuitenkin hyvä olla läsnä ja hetkeksi unohtaa kuvaaminen. Teepussikortti oli aikamoinen hitti. Kaikki tykkäsi. Yksi minunkin lemppareista.

  VastaaPoista
 5. Varmasti mahtavaa päästä lasten kanssa askarteleen ja veikeä tuo joulukortti.Olen innokas korttien tekijä ..ehkäpä ensi jouluna lainaan tuota sinun ideaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella hieno päivä! Lapsissa on sitä ihanaa odotuksen jännitystä, kun puuhaillaan joulujuttuja.

   Nappaa vaan tämä idea ensi jouluun. Ja voihan tätä soveltaa vaikka pääsiäiseen. Minulla jo nimittäin alkoi pyöriä mielessä, kuinka se tehdään...mukavaa viikkoa sulle!

   Poista
 6. eipäole tullut kertaakaan vielä käytyä skanssissa, vaikka olen turkulainen, se kun on tois puol kaupunkia, mutta kiva askartelu vinkki- kiitos !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa poiketa! Skanssi on vallan mukava keskus ja siellä on mm. ihana HM home-myymälä, jossa on kivaa ja edullista pikkujuttua kotiin ja toki paljon muutakin, mutta juuri tuossa myymälässä tuli käytyä viime lauantaina.

   Poista