maanantai 31. joulukuuta 2018

Uudenvuodenlupauksia

Tämä on juuri se päivä, jolloin kuulee uudenvuodenlupauksia. En ole erityinen lupauksien keksijä, mutta mietin, mitkä olisi ne asiat, joita voisin blogissa käsitellä ja jotka samalla täyttäisivät lupauksiin liittyvät kriteerit. 

Jonkin riittävän aasinsillan tähän postaukseen löysin blogin kuukausien takaisista luonnoksista. Olen nimittäin keväällä 2018 aloittanut kirjoituksen nimellä "plogging-päivä". Se oli täysin kesken ja jäänyt jo miltei unholaan, mutta ehkä juuri nyt olikin sopiva aika palata aiheen äärelle ja nostaa luonnos päivänvaloon. "Bloggaajan plogging-kevät" kuulostaa jonkinmoiselta verbaalikikkailulta, mutta aihe on täyttä asiaa.

En käsittele blogissani liikuntaa, mutta erilaista kodistamista ja sisustamista senkin edestä. Kauneus ja siisteys hivelee silmää - parantaa viihtyvyyttä, kaikkialla. Ruotsin kautta Suomeen tullut plogging lienee yksi parhaimpia liikuntamuotoja ja se sopinee nyt aiheeksi tämän blogin sivuille, kun pohditaan lupauksia.

Sanat "jogging" (hölkkä) ja "plocka upp" (poimia) antavat jo vinkkiä, että tietynlainen win-win -juttuhan tämä on -> Kun itse lenkkeilee (minä koiran kanssa) ja kerää matkalla roskia niin ympäristö siistiytyy. Kaikki voittaa.

1. lupaus: Aloitan ploggaamisen

Itse en täytä täysin ploggaajan kuvausta, sillä en voi tunnustautua juoksijaksi, mutta sanottakoot että aktiiviseksi perusliikkujaksi kyllä. Oma "henkivakuutukseni" on koira, jonka kanssa pitää käydä lenkillä monta kertaa päivässä. Samalla voi tehdä muutakin hyödyllistä.

Ikäväkseni olen viime aikoina kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka paljon ulkona pyöriikään roskia. Uudenvuodenlupauksena päätin ottaa tästä orastavasta plogging-buumista kopin juurikin koiralenkeillä. Yhdessä me kävelemme päivittäin siellä sun täällä - voisimme siis ottaa ikäänkuin haasteen vastaan ja tehdä yhden pienen eleen; kerätä roskia lenkkipolun varrelta - esim. yksi poimittu roska päivässä on pieni liike, mutta tavoitteeni on toki pyrkiä vielä parempaan. Välitän ympäristöstä ja sen siisteydestä, joten mielelläni kannan korteni kekoon. Tämä voisi olla sitä ympäristön kodistamista. Pidetään paikat kauniina ja siisteinä.

2. lupaus: Käytän muovia entistä vähemmän ja lajittelen roskat entistäkin tarkemmin

Se lienee jo viime aikoina mediastakin tulvinut, mitkä ovat muovin haitat, joten pienillä askelilla kohti uusia tapoja.

Keskityn jätteiden entistä(kin) tarkempaan lajitteluun ja pyrin tuottamaan vähemmän roskia.


Pyöräily on ihanan vapauttava liikuntamuoto.


Jätteitä voi hyödyntää monella tapaa. Tässä vanhat lasipullot uudessa tehtävässään.

3. lupaus: Kävelen ja pyöräilen entistä enemmän

Pyöräilyn tuoma vapaus on suurenmoinen tunne ja vähentää hiilijalanjälkeäni. Ei ole vaikea luvata liikkua näin entistä enemmän.

Teepä sinäkin tästä Kestävät elämäntavat -testi ja laske hiilijalanjälkesi. 

- Minkä lukeman sait?
Minun hiilijalanjälkilukemani oli tasan 5000 kg CO2e. 
Testin tehneiden keskimääräinen lukema on 7400 kg CO2e.
__________

Liitän 1. lupaukseen kuuluvia kuvia vasta tähän. Ne on otettu alkukesästä ja ovat todellakin omiaan herättämään kiinnostuksen ploggaamista kohtaan. Tälle harrastukselle on todellakin tilaus.


Täällä sitä makoilee kaikenlaista - muovia, tölkkejä ja muuta roskaa.Kun viheralueille heitellään roskaa, ne peittyvät äkkiä kasvavaan ruohoon. Kun nurmikot leikataan, ne leikataan roskien yli. Enää työntekijöillä ei ole aikaa esitarkastaa alueita, vaan koneilla mennään roskien yli. Tältä se sitten näyttää yliajettu muovi ja styroksi.

Kaikki roska ei aina päädy roskikseen vaan jää viereen.

Näiden ylläolevien kuvien pohjalta on helppo havaita, että ploggaamiselle on todella kysyntää!

Jotta ikävät kuvat eivät jää viimeisinä mieleen on syytä tuoda katsottavaksi myös jotain kauniimpaa. Se on enää 6 kk ja allaolevat kuvat on täyttä totta.


Hyvää uutta vuotta 2019!


10 kommenttia:

 1. ...niin paljon oikiaa asiaa!!
  :) mutta :))noita alakuvien kohtaamia iloja ,ja riemuja ootellessa:))
  Hyvää uutta vuotta 2019!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin ottaa koppia näin alkuvuodesta ympäristöstä. Se kaipaa huolenpitoa vuoden jokaisena päivänä. Uusi vuosi alkaa nyt juuri vesisateessa ja sulavan lumen alta paljastuu roskia. Tässä sitä sitten on lenkkihommia!

   Onneksi mennään kesää kohti. Siellä odottaa kukkaloisto! Hyvää uutta vuotta 2019!

   Poista
 2. Toiveeni on että jokainen ihminen veisi roskansa roskikseen, eikä heittelisi niitä luontoon ja katujenvarsille. Silloin ei tätä uutta liikuntamuotoa tarvittaisi :) Lajitteluun aioin minäkin kiinnittää entistä enemmän tarkkaavaisuutta ja myös siihen mitä ylipäänsä kaupoista kotiin kannan. Mukavaa ja tapahtumarikasta vuotta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, näinhän se toive menee, mutta ei ikävä kyllä toteudu. Ehkä juuri tämä aamu on siitä vahva esimerkki. Hauskan aatonvieton tiimellyksessä ne roskikset unohtuu ja roskat jää sinne sun tänne. Vähän niinkuin "kuuluu asiaan".

   Uusi vuosi on nytkähtänyt käyntiin vesisateessa. Tulin koiran kanssa lenkiltä sopivasti kengät uitettuna. Maailma oli hiljainen, ei ketään missään. Mutta jäljet eilisestä kyllä näkyi. Tölkkejä, pulloja, tupakkaaskeja, rakettien jäänteitä, täysin ampumattomia paukkuja pakkauksissaan, pizzarasioita, muovi- ja paperikasseja...karu avaus uuteen vuoteen. Se on sitten vaan otettava seuraavalle lenkille isompi muovipussi mukaan ;)

   Roskien lajittelusta on tullut merkittävä osa elämää. Sitä tulee noudatettua jo muitta mutkitta. Ja totta sekin - en kanna kotiin kaupasta ruoka, joka pitäisi heittää jossain kohtaa roskiin. Kulutuksen tarkempaa seurantaa.

   Sateesta huolimatta valoisia ajatuksia...pian voi jo alkaa suunnitella kesän kukkaloistoa!

   Poista
 3. Minäkään en mitään suurieleisiä lupauksia antanut, lähinnä samantapaisia kuin sinäkin. Ehkä tärkein on se, että kiinnitän enemmän huomiota omiin kulutustottumuksiin ja vähennän muovin käyttöä (esimerkkinä pulloshampoosta palashampooseen siirtyminen).
  Oletpas ihanat kuvat valinnut loppuun, tuleva puutarhakalusi siintää mielessä ja nuo kuvat saivat niin kesämiellelle että :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hyvä aika ajoin tarkastella omia kulutustottumuksiaan. Kyllä kaikilla on varmasti aina jotain parannettavaa. Itse koitan muuttaa tapoja juurikin niin, ettei muutokset ole mitenkään epämieluisia. Kumman helppoa, kun toimeen ryhtyy. Kotijätteetkin on lajiteltu jo pitkän aikaa.

   Roskaisen jutun loppuun oli tavallaan pakko valita jotain astetta kauniimpaa. Ja miten hehkeiltä muuten näyttääkään nuo kukat näin sateisen harmaana päivänä.

   Poista
 4. Minun hiilijalanjälkilukemani oli 4800 kg CO2e. Mielenkiintoista!
  Lähimetsissä liikkuessani saan tasaisin väliajoin raivokohtauksen, kun löydän ihmisten sinne dumppaamia sohvia, mikroja, lastenrattaita, rakennusjätteitä yms. Samalla vaivalla roskansa voisi viedä ilmaiseksi kaupungin kaatopaikalle. Se on muuten semmoinen laitos kirjaston ja terveydenhuollon kanssa, jolle nostan hattua ja jonkatakia maksan veroni mielelläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Sait hyvän lukeman.

   On totta, että aika ajoin törmää metsässä mm. huonekaluihin. Eikä kyse ole mistään metsien asukeiden kalusto vaan yksinäinen nojatuoli voi hyvinkin siellä keskellä pönöttää tai teiden taukopaikoille ilmestyy jopa kokonainen kalusto, patjoja, akkuja...se on hieman kuin "poissa silmistä, poissa mielestä" -linjaa.

   Poista
 5. Hyödyllistä tietoa kivassa postauksessa! Mukavaa tammikuuta💕💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina!

   - Aloitin lupauksentäytön heti ja keräsin tänään jo muovikassillisen roskia yhdellä koiralenkillä. Huh! Kyllä ploggaamista riittää ;)

   Poista