torstai 10. tammikuuta 2019

Tänä vuonna aion oppia kirjontaa

(Arvostelukappale)

Kirjontajuttuja - Cristin Morgan

Saniaispisto, tikkipisto, tiplapisto, etupisto, laakapisto, halkipisto, varsipisto, suorapisto, ketjupisto, ranskalainen solmu, punottu pyöreä, häiveompelu...liuta sanoja, jotka eivät vielä hetki sitten avautuneet minulle juurikaan, mutta sain loistavan tilaisuuden tutustua aiheeseen paremmin Cristin Morganin Kirjontajuttuja-uutuuskirjan myötä.

Kirjan kansi lupaa 20 houkuttelevaa ja innostavaa ideaa. Jään pohtimaan, miten kirja kolahtaisi minuun. Kirjonta ei ole kuulunut harrastuksiini eikä suuriin intohimoihini, mutta vuonna 2019 olen ajatellut kokeilla paljon sellaista, mitä ennen en ole tehnyt, joten nythän on suorastaan kutkuttavan sopiva hetki aloittaa tutustuminen kirjonnan saloihin.

Ensivaikutelmana Kirjontajuttuja-kirja tuntuu mukavalta kädessä ja mieluusti sukellan sisäsivuille tutustumaan, kuinka käsitöiden kutkuttavin trendi, kirjonta, vie mennessään. Teen ensin nopean selailusilmäyksen kirjaan ja merkillepantavaa on erittäin hyvät kuvat ja tekstit. Eri ideoiden työvaiheet on taltioitu selkeinä kuvina, joita seuraamalla syntyy varmasti hyvää tulosta vähemmänkin kokeneelta. Saatan siis olla vahvoilla.

Kirja on jaettu neljään lukuun Kehyksiin / Kotiin / Omaksi iloksi / Menetelmät ja pistot. Alkulehdillä on tiivitelmä, mitä tarvitaan, jotta homma saadaan käyntiin. Näyttää vahvasti siltä, että tästä kirjasta löytyy hyviä vinkkejä, kuinka voisin tehdä esim. kortit ystävänpäiväksi.

Tämä olisi myös kiva lahja DIY-henkiselle ystävälle ystävänpäivälahjaksi. Ja vaikkei kirjan mallit olisikaan kaikki sellaisenaan mieleen, niin inspiroivaa on juurikin eri pistojen oppiminen ja mallit, joista voi keksiä ja soveltaa omia ideoita. Kirjan takana on bonuksena taskullinen silitettäviä mallikuvia. Minut tämä kirja kyllä herätteli innokkaasti oppimaan uutta.

Kirjontamuistoja vuosien takaa - uutta uuteen vuoteen

Tämä kirja on minulle silta isovanhempien aikaan. Silmiin piirtyy vanhat kapiot...miten muistankaan heidän keittiöpyyhkeet, lakanoiden ja tyynyliinojen reunat sekä ihastuttavat kankaiset nenäliinat. Niihin oli kirjottu nimikirjaimia. Keittiön pöytäliinoja saattoi puolestaan kiertää kauniit kukkakirjonnat. Hieman jo unohtuneetkin asiat. Kun suljen silmät, voin miltei nähdä ne vanhat kirjaimet...sanomalehtien painamisestakin tutun fraktuuran. Molempien mummojen alkukirjaimet, AM tai MG, näyttivät niin juhlavilta valkoisten nenäliinojen kulmissa. Siinä oli jotain hienostunutta, jotain sellaista joka on kadonnut nykypäivästä. Nyt kuljen "nessupaketti" kassissa, mutta isovanhempien aika on kyllä muistissa. Jollei nyt kankainen nenäliina löydä nykypäivääni niin kirjonta ainakin.

Wanhan ajan kirjain-aiheet ovat kirjassa muuntuneet söpöiksi, pulleiksi mehiläisiksi, värikkäiksi kukiksi, rauhan ja ystävyyden symboleiksi. Tekniikka säilyy, mutta ajan kuvat muuttuvat.

Mitä enemmän selaan, sitä enemmän innostun, kohta suuntaan muliinilankaostoksille ja aloitan jostain ihan uudesta. Kaikki vanhat varaston kangastilkut ja jemmojen väripahvit tulevat nyt uuteen käyttöön. Pian kirjotaan!

P.S Kirjailtu nenäliina olisi jotenkin kiva toteuttaa, mutta omien nimikirjainten TH kohdalla pitäisi olla äärimmäisen tarkka fonttivalinnoissa. Siinä saattaisi taas jonkun silmissä lukea "Tommy Hilfiger".

Kirjan tekijä Cristin Korgan on yhdysvaltalainen muotoilija, jonka moderni kirjonta on vienyt mukanaan. Nykyään hän keskittyy työkseen ideoimaan ja kehittämään nykykirjontaa. Kirjonnan ympärille on syntynyt Morganin yritys Marigold + Mars.


Tässä kirjassa on houkuttava kansi, joka tarjoilee heti monta erilaista pistoa.


Alkulehdet näyttävät selkeästi, mitä tarvitaan.


Tämä sivu oli minulle todellinen oppisivu, kuinka langoista voi keskellä talvea herättää kesätunnelmaa - kukkia ja lehtiä pukkaa.


Pörräävät mehiläiset ovat oikeastaan aika helpohkon näköisiä tehdä. Selkeillä kuvilla pääsee taatusti jyvälle, mitä tapahtuu milloinkin.


Värikkäällä lankamanikyyrillä päivitetty ikoninen rauhan ja ystävyyden symboli. 


Puuvilla- ja pellavakankaista voi taikoa ruukkuja.


Tässä pari esimerkkiä, kuinka opit helposti tekemään halutut kuviot. Suorastaan odotan, että ehdin lankaostoksille.


Vanhat opetustaulut ovat nykyään kovasti pop ja tässä saniaisessa on jollain tavalla juuri sellaista henkeä. Kolmiulotteisuus tuo oman säväyksen ja langan värillä voi aina tehoilla.

Tämä kirja saa minulta kyllä viisi tähteä. Edellä olen nostanut omia hyviä bongauksia, mutta vielä loppuun pitää vinkata myös sekin, että kirjassa on selkeä aihealueeseen sopiva fontti. Kirjasinkoko on hyvä ja rivivälit ilmavat. Tästä saa varmasti selvää iäkkäämpikin kässäilijä.

Aika näyttää, kuinka hyvä ja innostunut kirjoja minusta muovautuu kirjan ohjeiden mukaan, mutta hienoa on etenkin se, että olen ajatellut juuri tähän vuoteen kuuluvan uusien asioiden oppimista.

(Lisätiedot: www.kirjapaja.fi)

- Oletko sinä jo tutustunut tähän kirjaan? Tai kirjontaan yleensä?

12 kommenttia:

 1. Selkeä kirja ja ennenkaikkea kaunis. Harrastin kymmenen vuotta sitten innokkaasti ristipistoja. Sitten kutominen palasi takaisin ja ristipistot jäivät, toistaiseksi...
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on paljon opittavaa. Ristipistot aika uusi juttu, mutta en voi kutomistaidoistanikaan hehkuttaa. Opittavaa siis on :)

   Mukavaa talvista viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. hieno kirja!
  arvostan suuresti ja kumarran syvään,jokaiselle ristipistotyön-värkkääjille.
  ...minun työni pitää olla "heti-tässä -ja nyt -valmiit"
  Hyvää viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   äitini on hyvä tämän tyyppisissä töissä, joten ehkä minun pitäisi ottaa häneltä oppitunnit ja mallia. Kärsivällisyyttä riittäisi kyllä.

   Viikonloppuja!

   Poista
 3. Kirjaan en ole tutustunut,mutta vaikuttaa tosi hyvältä.Olen kirjonut pari taulua ja vähän muutakin.Välillä on ollut pitkiä taukoja ja sitten taas innostuu kirjomaan kyllästymiseen asti.. nyt taas mielenkiinto heräsi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinähän olet jo osaaja. Olet tehnyt yhtä ja toista. Koitahan saada tämä kirja käsiisi. Se voi synnyttää uusia ideoita kevääseen.

   Poista
 4. Ei ole tuttu mutta vaikuttaa selkeältä.Mä vaan olen poropeukalo käsitöiden suhteen. Mukavaa sunnuntai-iltaa💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan ehdoton valtti on kyllä se, että moni asia näyttää niin selkeältä. On helppo tarttua yrittämään, vaikkei tuntisi oloaan kovin taitajaksi. Ainakin siihen haluan luottaan, kun lähden lankaostoksille. Hyvää alkavaa viikkoa!

   Poista
 5. Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja. Ehkä vielä tulee aika, että tartun puikkojen sijaan neulaan ja kirjon jotain... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle oli todellakin aika tarttua uuteen puuhaan. Upeat langat ja uudet neulat on ostettu. Ensimmäiset askeleet siis otettu ;)

   Poista
 6. Voiskin olla hyvä idea, paljoa en ole kirjonut ristipistoja lukuunottamatta, joten laitampa minäkin to do listalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kieltämättä hyvä idea. Itse ostin jo nipun kauniin värisiä lankoja. Nyt vaan piirtelemään kuvia ja testaamaan :)

   Poista