keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Joko sinulla on kevään ihastuttavin ryijy?

Viime vuoden puolella sain uskomattoman päähänpinttymän. 
- Minun on saatava ryijy. 
Olin luultavasti vakaasti kääntämässä omaa päätäni kohti juuri sitä, jota olin vannottanut, etten hanki. En ikinä. Lopulta se kuitenkin tuli. Yksi jos toinenkin. 

En kuitenkaan halunnut uutta vaan mieluummin vanhan, jolla olisi jokin sanoma. Sana ryijy maistui yhä vaan makoisammalta ja valloitti myös kasveista tehtynä. No, siitä se lähti "ryijyrakkaus", joka roihkuaa yhä tulisemmin.

Se perinteisempi seinäryijy löytyi tori.fi:stä, mutta rohkelikkona lähdin myös arpomaan, millaista on tehdä ryijyä kasveista. Ensimmäinen kasviryijy oli totaalinen demoversio, sillä tekniikka oli hakusessa. Helmikuussa apuun tuli Flör - Kukka & Puutarhan Kasviryijy-workshop!

Kurssilla uutta oppimassa

Voi tätä keväistä hienoa tunnelmaa, kuinka innostus askarteluun, tuunailuun ja puuhasteluun heräilee pikkuhiljaa. Tähän saumaan oli loistava bongata, että Turun Flör järjesti Kasviryijykurssin 26.2. Kurssille mennessä ei tarvinnut tietää vielä mistään mitään, sillä siellä käytiin tekniikka läpi. Sehän sopi innokkaalle oppilaalle paremmin kuin hyvin. Mukaan vaan.

Helmikuun valoisa ilta keräsi aiheesta kiinnostuneita naisia paikalle. Meitä taisi olla kaikkiaan 16 kahden vetäjän Sofian ja Anninan opissa ja voi, miten aiheelle omistautuneita. Intensiivisesti keskittynyttä porukkaa.

Alkutyöt oli tehty meille valmiiksi - puut ja narut odottivat työpisteillä. Materiaalia oli pöytälaatikot pullollaan. Siinä kasveja valikoidessa havahtui, kuinka kaunis onkaan ruskeaksi käpertynyt saniainen ja punavartinen paju. Tulevaa kesää silmällä pitäen suunnittelin jo kerääväni ainakin pietaryrttiä, yliaikaista maitohorsmaa, osmankäämiä, kultapiiskua ja kaislaa. Kaisla on joka kesäinen suosikki yhdessä jos toisessa työssä. Ensi kesästä taitaa tulla varsinainen ryijykesä. Tohtiiko sitä laittaa mitään puutarhan kukkaa enää tunkiolle?

Åblogeistamme tuttu kässäilijä, ideaihme Kotilaturin Kati on hetki sitten tehnyt blogiinsa loistavan ohjeen, kuinka tehdä kasviryijy, niin ohjaankin sinut kurkkaamaan työvaiheet täältä.

Olen varma, kun luet Katin ohjeet ja katsot alla olevat kuvat olet vähintäänkin utelias kokeilemaan, kuinka homma hoituu.

Oma kasviryijyni valmistui kurssilla reilusti alle tunnissa. Tahtiani hidasti, ettei minulla ollut minkäänlaista suunnitelmaa, kuinka työ lähtisi käyntiin. En tiennyt, luotanko vihreään vai onko ruskea minun kevätvärini. Otanko selkeitä heiniä vai olisiko parempi ottaa pörröisiä vaihtoehtoja. Sopiiko minun työni olla ilmava vai tiivis. Säännöllinen vai rönsyilevä. Lopulta päätin kokeilla vähän kaikenlaista, jotta eri materiaalien ja värien toimivuus selviäisi paremmin. Olin omaan työhöni varsin tyytyväinen ja kotona oli paikkakin jo valmiina.

Nämä kurssit on siitä kivoja, että pääsee näkemään niin monta toteutusta kuin on tekijöitä ja hyvä tunnelma vie mukanaan. Kiinnostuin kyllä itse tulemaan jatkossakin mukaan. Tiimissä oli kaiken aikaa iloinen fiilis yllä.

Kasviryijy kuvastaa tekijäänsä.
Hieno tuli. 
Jokaisesta.

Flörissä oli jo puhetta seuraavista kursseista. Ehkä tehdään jotain tulppaaneista ja kurssilaisilta kantautui toive myös kokedamasta. Katsotaan, mitä luvassa. Kannattaa seurata Flörin sivuja.Tässä se nyt on - minun valmis kasviryijyni.


Tältä pöydältä löytyi minun suursuosikkini; vaaleat hattaraiset, pitkät kiharapäiset ja vihreät heinät. Joiden välissä on muuten ne ruskettuneet saniaiset!


Ihastuttavia pieniä kukkia, joista otin nuo vaaleat omaan työhöni.


Workshopin alkuun Flörin floristi Annina esitteli mallityön.


Ja Annina näytti muutamat ratkaisevat niksit, kuinka työ etenee.Tässä oman työni alkua.


Ja lopulta loppusuora alkaa häämöttää. Viimeiseksi ylös ujutin vielä rosmariiniraidan, kun tilaa näytti jäävän. Se tuonee kivan tuoksun työhön.


Loimilankoja pitää vielä hieman suoristella. Sen suhteen kannattaa olla tarkka jo työn alusta, että langat ovat suorat.


Työt alkavat olla yhä valmiimpia.


Kauniita kasviryijyjä alkoi valmistua yksi toisen jälkeen.Lähempää tarkasteltuna eucalyptuksen lehdet näyttivät työssä aivan sydämiltä.Kotona kasviryijy pääsi kaapelikelasydämen päälle. 

Omasta kasviryijystä jäi aikamoisen muhkea. En halunnut tasoittaa päitä, sillä silloin olisi jutun juoni kärsinyt ja kauniita osia tipahtanut pois. Eri mittaiset ja rönsyilevät päät ovat lopulta aika persoonalliset. Kun aikojen saatossa työn vihreät osat kuivuvat kasaan on selvää, että työstä tulee hieman ilmavampi, kun se painuu kasaan, mutta ei haittaa lainkaan. Työ on tehty elävistä materiaaleista ja ne elävät omia aikojaan.

Seuraava on jo suunnitelmissa ja siihen saatan käyttää myös erilaisia lankoja. Ulkona on vielä pitkään kukkimatonta aikaa, joten sopivista materiaaleista koostetuilla ryijyrakennelmilla saa pihaankin uutta ilmettä. Ryijyn puuosat voivat olla viimeisteltyjä ja maalattuja, hieman jännittävämpiä luonnonoksia tai vaikka ohuita koivun pätkiä. Mielenkiintoinen valinta voisi hyvin olla vanhat suksisauvatkin. Tässä on mahdollisuudet moneen.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan kasviryijyn tekoa vai oletko jo tehnyt?

16 kommenttia:

 1. Aivan ihania ryijyjä, harmitti kun en päässyt mukaan tekemään mutta pitää koittaa kotona väkertää jotain vastaavaa.
  Tuo rosmariiniraita on hauska, voin melkein tuntea sen tuoksun (se on yksi lempiyrteistäni).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekniikan oppiminen avaa uusia mahdollisuuksia. Uskon, että syntyy vielä muutamia kotiin. Rosmariini on huippuihana.

   Ja hei, pidä mielessä kurssit jatkossa!

   Poista
 2. hieno idea ja kivalta näyttää! En ole itse koskaan vielä kokeillut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mistä tämä on Suomeen rantautunut, mutta luulenpa, että Piikkiön Livialla ja floristikoulutuksen ympärillä olevilla ihmisillä on vahvasti osansa asiassa. Kiitos heille näistä uusista tuulista seudullamme. Todellakin hieno idea.

   Poista
 3. A great post! I love your blog < 3
  I am following you and invite you to me
  https://milentry-blog.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you!
   And nice to hear. I need to see your blog and get to know posts too.

   Poista
 4. Kiva idea! Kesällä täytyykin kokeilla mökillä. Aurinkoista viikonloppu sinulle☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa. Kesämökillä on varmasti materiaalia pilvin pimein, mistä viedä suunnitelmia eteenpäin. Nyt vaan tämä diy muistiin ;)

   Poista
 5. No nyt kyllä pistit pahan! Arvaas vaan, kuka lähtee merenrantaan kahlaamaan kaisloja ja katkomaan pajuja. Todella kaunis kasviryijy. Niitä lankaryijyjäkin omistan kaksi ja pikkuryijyistä olen tehnyt tyynyjä. Iahnan pehmoisia ja ihanan lämpöisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Ja hei, jos olet kovasti perinteisten ryijyjen ystävä, muista ihmeessä se, että kasvien joukkoon voi toki laittaa kauniita lankojakin. Tarjolla on niin älyttömän paljon ihania, erikoisia, paksuja ja pörröisiä lankoja.

   Täytyy muuten tunnustaa, että ostelen lankoja kotiin jemmaan vaivihkaa vaikkei olisi selkeä käyttökään heti mielessä. Langoista on kuitenkin niin moneen, kuten kaisloistakin <2

   Poista
 6. Erittäin kauniita kaikki -ryijyt,idea!!,mahtava,
  Visioin päässäni :)kun luin Vanhan rouvan aikeita,römpimään kaislikkoon.
  minunvisioini ois pääsiäis/pajunkissa/narsissi ryijy.
  jos en tuota sa tehtyä,niin kesällä,otan eväät reppuun ja lähen mettään tekemään känkkäräoksa -ryijyn.
  Kiitos Titta!!!
  Mukavaa alkanutta maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pajunkissat ja narsissit sopivatkin mitä parhaiten valinnoiksi juuri nyt. Siitä vaan kuule puuhaan. Meillä on pajunkissat jo isoja ja olenkin ottanut niitä jemmaan. Narsisseja (tete a tete) olen jo tutkaillut, mutta en ole vielä ostanut. Tetenarsissi on niin kaunis ja tuo kevään tullessaan. Tosin jo uloskin, mutta pikkupakkasia vaan tuntuu riittävän.

   Mulla on muuten myös noita "känkkäränkkä"-oksia jemmassa viime syksyltä. Saapa nähdä, missä kunnossa ovat, kun ovat olleet lumikasojen alla.

   Kesällä sitten kaislat kehiin.

   Mielenkiinnolla jään odottamaan sinun ryijyäsi kuvissa!

   Poista
 7. Olipa taas ihan uudenlainen juttu minulle, kiitos siitä :). Minulla on ryijy, joka on taitavasti tehty ja kaunis, sellainen "normaali" ja perinteinen, vaikkakin kuvioiltaan hieman modernikin. Se on koristanut kotiamme jo n 25 v. Nyt kuitenkin kaipasin vaihtelua, mutta säästin sen kyllä - en missään tapauksessa raaski siitä luopua! Kivaa viikkoa sinulle :) <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ryijyt ovat upeita - kaikissa muodoissaan. Tämä kasviryijy edustaa sitä uudempaa linjaa, mutta omalla ainutlaatuisella tavallaan se ihastuttaa. Siinä voi tekijä tehdä juuri sellaisen kuin haluaa tai ainakin valita juuri ne kasvit, jotka miellyttävät. Minulle lopputulos on aina yllätys. Ehkä sekin tekee hommasta jännempää. Otahan koppia ja tee oma versio - sisälle tai ulos. Luovaa kevättä!

   Ryijyrakkaus roihutkoon <3

   Poista
 8. Kasviryijy on minulle aivan uutta,mutta aivan ihana idea ja todella kaunis <3
  Pidän kyllä tavallisistakin ryijyistä,mutta tällä hetkellä en omista sellaista.Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä vaan kuule koklaamaan, kuinka ryijyttely kasvien kanssa onnistuu. Ensimmäinen on aina yllättävä, kun pohtii "mikähän tästä syntyy"...

   Poista