maanantai 22. huhtikuuta 2019

Pönttötalkoot ohi!

Pönttötalkoot ovat todellakin ohi ja olleet sitä jo jonkin aikaa, mutta tämä postaus voi silti olla ajankohtainen yhä vielä. Koska Suomi on pitkä maa tehdään samoja puuhia maassa hieman eri aikaan. Minun talkooni ovat kuitenkin ohi ja tänä vuonna lopputulos on kieltämättä erilainen.

Ammensin itseeni intoa Turun Messukeskuksen Piha & Puutarha -messuilta ja tämä postaus kertoo miten. Messuilla oli esillä monia iloisesti tuunattuja ja askarreltuja pönttöjä, jollaista päätin itsekin kokeilla.

Lintujen puuhia on hienoa päästä seuraamaan! 

Pesimäpaikoista on pulaa, joten miksipä en laittaisi omaakin panostani lintujen hyväksi. Pönttöjen tekeminen on hyödyllistä ja samalla mukavaa ajanvietettä. Messut antoivat vinkkejä, millaisia pönttöjä voisi tehdä ja jollei itse halunnut tarttua toimeen, niin astetta speciaalimpia vaihtoehtoja saattoi myös ostaa valmiina.

Uskoin aikanaan, ettei linnunpönttöä voi koristella. Se pitää olla hyvinkin simppeli ja koruton, kunnes sain selvän vinkin, että muukin käy. Olin ostanut pihaan koristetalon, joka todellakin oli vain koristeeksi tarkoitettu talo kaikkine ulottuvuuksineen. Yhtenä päivänä sain sitten huomata, että sinitiainen oli kelpuuttanut tämän koristeen pesintäpuuhiin, vaikka talon sijaintikaan ei mielestäni ollut paras mahdollinen (lue: ison kelopuun nokka, jossa ei yhtään oksia suojana). Siellä ehti varttua muutamatkin pikkutipuset, kunnes myös ampiaiset keksivät sen pöntön parhaat ominaisuudet. Eli eipä nuo siivekkäät siitä piittaa, miltä pönttö näyttää, kunhan se on sisältä sopiva.

Linnunpöntön voi siis koristella itse, kunhan muistaa, ettei pöntössä ole mitään linnulle vaarallista kohtaa, jossa voi itsensä satuttaa tai jäädä kiinni. Sisälle ei saa tulla mitään teräviä osia eikä (ulkopuolellekaan) mitään, minne voi jäädä roikkumaan. Tovin aprikoin, voiko koristelussa käyttää silkkikukkia, mutta kun niitä oli messuvaihtoehdoissakin päätin kokeilla sitä myös itse. Ostin messuilta käsittelemättömät pöntöt ja lähdin jatkamaan suunnitelmia.

Tuunaa linnunpönttö

Linnut hyötyvät pöntöistä monella tapaa. Kun pesimäpuuhat on suoritettu tarjoavat pöntöt linnuille muunlaista suojaa. Sinne voi pöhältää pakoon sadetta ja pakkasta tai yöpyä kaikessa rauhassa...tarkkailla maailman menoa.

Millaisia pönttöjä linnut kaipaavat - Katso! ohjeet itse pöntön tekoon löytyy mm. täältä.

Minun pöntössäni seinät ovat höyläämätöntä puuta, joka takaa sen, että linnut pääsevät sujuvasti kiipeämään karheaa seinää pisin, joskin esim. tiaiset ja kirjosiepot lähtevät pöntöstä vasta kun osaavat lentää.

Minäpä suuntasin maalikaupoille ja tein hyvinkin synkän, mutta muodikkaan, värivalinnan ostamalla mustaa maalia, mutta väriä ja iloa löytyi sitten Puutorin kirppikseltä ostamissani askartelutarvikkeissa. Tarvitsin pienen pieniä nauloja ja vasaran sekä nitojan ja liimaa. Valmiit pöntöt ovat olleet ulkoilmassa jo kauan, jotta "tekeentyvät" hyvin paikoilleen. Niiden osaksi on tullut jo niin sadetta, tuulta kuin aurinkoakin. Tervetuloa asumaan!


Turun Messukeskuksen Piha & Puutarha -messuilla linnunpöntöt loistivat hienoissa väreissä ja ihastuttivat yleisöä mielikuvituksellisuudella.


Tämä olisi varmasti lasten mieleen. Toisaalta hyvin ajankohtainenkin, kun vappu lähestyy. Lintu ei ulkonäöstä piittaa, sillä sille tärkeintä on sisus. (Turun Messukeskus)


Tiilitalo tarjolla, jota on ritariperhonenkin tullut ihastelemaan. (Turun Messukeskus)


Enteileekö tämä jotain? 
Kertooko talon ulkonäkö jotain asukkaasta? 
...Asuuko tässä talossa vihaisia lintuja?
(Turun Messukeskus)


Tämä oli minun lähtötilanteeni. Kaksi raakalautaista pönttöä ilman mitään kikkailuja odottaa uutta ilmettä.


Väri on tullut pintaan - yksiö kerrallaan saa mustat seinät.


Kiitos vaan Puutorin kirppikselle! Teiltä löytyi pikkurahalla kivat koristeet! 

Olisipa hauska, jos nämä koristeet myyneet ihmiset näkisivät heidän aarteensa uudessa kohteessa :) Itse ainakin olisin kovin innostunut näkemään, mitä ihmiset keksivät tehdä niillä tavaroilla, jotka itse myyn tarpeettomina pois. 
- Hoi, onko perhosten ja kukkien myyjät kuulolla?
Tällaiseen käyttöön on myymänne tuotteet päätyneet!


Säänkestäviä perhosia ja silkkisiä, pinkkejä saintpaulioita. Näillä tulee tehokasta ilmettä. Myös helppoja työstää.


Perhoset hakkasin kiinni pikkuriikkisillä nauloilla.


Etuosaan laskeutui kokonainen perhosparvi.


...ja silkkikukat somistivat toisen pöntön sisääntuloseinämää.


Huomasithan, että ovilla on jo laputkin valmiina. Nämä asunnot on varattu! Täällä asuu Sini Tiainen.

 
Musta ja pinkki ovat kyllä todellinen väripläjäys vihreän säestyksellä! 


Vanhan kelopuun nokkaan päätyi tämä kukkapönttö. Paikka valikoitui juurikin siksi, että tämä kelopuu on herättänyt linnuissa luottamusta. Sinne on haluttu vuosi toisensa jälkeen. Tulkaa siis tänäkin vuonna.


Perhostalo löysi paikkansa omenapuusta. Täällä olisi hyvä asua.

Näin viimeiseen kuvaan on pakko todeta, että olin enemmän kuin onnessani - kun pönttö oli kiinni puussa, saapui paikalle kuin tilauksesta sinitiainen, joka pysähtyi suuaukolle ja kovasti tiiraili sisään pönttöön. Meillä luotetaan perhosten ja kukkien lumovoimaan. 

- Oliko pönttö mieluinen? 
Jään seuraamaan tilannetta.

Onko sinulla itse tehtyjä / koristeltuja pönttöjä pihapiirissäsi?
Ja miten linnut ovat ne ottaneet käyttöön?

30 kommenttia:

 1. Ihastuttavia linnunpönttöjä Sini Tiaisille. Juu, meillä on Vanhan herran tekemiä pönttöjä kaikissa mahdollisissa puissa. Yksi on 7-yksiön rivitalo, missä toistaiseksi on asunut kirjosieppo. Se varasi oitis kaikki asunnot, joten muut saivat nuolla nokkiaan. Varpuset pitävät rivaria yömajanaan, kun kirjosieppo on etelänlomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtavaa! Peukkuja vanhalle herralle!
   - Rivari kuulostaa superilta. Yhdessä voi olla perhe, toiseen voi keräillä, mitä lystää ja kolmannessa voi muuten vaan chillata, jos elämä käy raskaaksi. Mulla ei ole ollut rivaria eikä kerrostaloa, mutta sanottakoon, että asia on pyörinyt kiehtovana mielessä. Siivekkäiden ystävien puuhia on niin huippua seurata.

   Poista
 2. Eipä ollut yhtään "pöntömpiä" ideoita :) vaan kivoja! Ihan hauskaa kun keksit uusia juttuja! Meillä isäntä ripusti linnunpöntön tänään vakipaikalleen, mutta se on kyllä ihan tavallinen...Myöhästyin! Kivaa ja aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tärkeintä on juuri se, että on paikat, missä pesii. Tuunaile sinäkin ensi keväänä :)

   Olin hieman pakon edessä uuden kanssa, sillä totuuden nimissä viime kesänä isoon pönttöön teki ampiaiset pesän ja sehän oli sitten pöntön koon mukaan....mel-koi-sen suuri pesä. Helle teki tehtävänsä ja yllättäin pönttö alkoi haista todella ällöttävältä ja loppukesästä se oli pakko hävittää, sillä makean ja eltaantunut haju oli kerrassaan tajunnan räjäyttävä ylläri. Tänä keväänä lintuja odottaa nyt täysin puhtaat uudet pöntöt.

   Poista
 3. Oi miten ihania pönttöjä! Leppoisaa alkanutta viikkoa💖

  VastaaPoista
 4. No on hauskoja pönttöjä! :) Toivotaan, että asuntokauppa käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri näin. On se kurja, jollei muuttoliikettä tule, vaikka pöntöt on niin trendikkään mustia ja taidettakin seinillä 😄

   Poista
 5. ihania kaikki!!! pöntöt!!
  aivan varmasti saat vuokralaiset jokaiseen laittamaasi mökkiin.
  ovat niin kauniita,idea ihana;)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että asukkaat tulee ja vaikka ihan kisaisivatkin taloista. Lintujen seuraaminen on niin hienoa! Viikonloppuja!

   Poista
 6. Voi kun on kauniita pönttöjä, minulla on 6 pönttöä laitettu, mutta en ole koristellut niitä, nyt niissä jo saattaa olla pesät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinullapa on monta pönttöäE!

   Ei ne linnut niitä koristuksia kaipaa. Niille riittää turvallinen ja hyvä talo.

   Poista
 7. Aivan ihania linnunpönttöjä <3 Kyllä linnuille tarvii olla koteja ja mielummin tuollaisia ihanan kauniita,mutta meillä kyllä ihan puunvärisiä ja tavallisia.Ehkä ensi vuonna voisi vähän maalailla ja koristella niitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koristelu on lähinnä ihmisille silmäniloa. Ei linnut moisista perusta, mutta jospa sisusta nytnyt ol mieleen. Vanha mökki oli kyllä neliön mallinen ja se oli lintujen supersuosikki...joten saapa nähdä, kuinka tämä nyt iskee siivekkäiden makuun. Voi olla, että ensi suvena neliöitä.

   Poista
 8. Kiitos kommentistasi, nyt huomasin että olet ostanut nuo perhoset puutorin kirppikseltä, usein tulee itsekkin käytyä, kun puutorilta lähtee bussit, kauniiksi olet tehnyt nuo pöntöt, tuossa aikaismmin onkin kommenttini jo.Ei tullut vappuna käytyä kaupungilla.t.pike sanosekukkasin blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutorin kirppis on kiva pieni löytöpaikka keskustassa. Sieltä voi löytää juuri sopivia juttuja. Olen tällaisen askartelumatskun etsijä usein.

   Pöntöt ovat kyllä prameita. Kiitos Puutorin kirppis löytöjen.

   Poista
 9. Oi että♥ onpa ihania linnunpönttöjä.
  Ihanaa alkavaa toukokuuta sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin minustakin. Mutta. Linnut katosivat. Liekö viilentyneet säät syynä vai onko kenties naapurissa paremmat yksiöt :D

   Poista
 10. Tarttis käydä kuvaamassa kirsikkapuita sieltä kaduilta, mutta kun en muista missä päin niitä oli, ehtisitkö vastaamaan tänään, jos tiedät missä niitä on ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomiokirkon seutu on ihan parasta. Sää on harmaa, mutta saahan sitä hehkua pelastettua vaikka kuvankäsittelyllä. Sinne vaan. Hienot hetket "kukkivat nopsaan ohi".

   Poista
 11. Kiitos sulle, olenkin lähdössä just keskustaan, aurinkokin alkoi paistamaan, jos ei lämmitä, mutta ei se haittaa, on raikas ilma ja hyvä kun ei semtään lunta ole, jos ei muutu sää. Laitan kuvia sit blogiin tään päivän aikana. Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuli kivoja kuvia. Tämä yllätyskäänne säässä saattaa hieman pilata kukintaa. Harmi sinänsä.

   Tämä näky on nimittäin upea joka kevät, niinkin satumainen että on kauempaakin kannattanut Turkuun tulla.

   Poista
 12. No laitoin kuvia blogiin turku kierrokseltani, aurinko paistoi, mutta yht äkkiä sää muuttui, ehdin ottaa muutamat kuvat, ja sit kauppahallista sainkin makeita kuvia, oletko koskaan ostanut ällön makeita, mutta kauan sit se oli suomen paras leipomo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurajoen ranta on mitä upein keväällä kirsikkapuiden kukkiessa ja muina aikoina on tietysti erilaiset hailaitit. Jokivarsi kerää väkeä kaikkina vuoden aikoina. Eikä ihme. Näiden kirsikankukkien lumoon ei kyllästy koskaan. Joka kevät uusi ihme.

   MBakery on ollut ja on mun lemppari. Olen ollut venäläisten ja virolaisten kakkujen ystävä vuosia. Sieltä on myynnistä löytynyt makeutta ja ennen kaikkea ulkonäköä. Muistan, kuinka Pietarissa ihastelin paikallisen kauppaketjun myymälässä kotoisen Cittarimme lihatiskin kokoista kakkutiskiä. Ehkä juuri näistä syistä MBakery on mun mieleen. Makeaa sopivassa suhteessa.

   Kauppatori (tai tällä hetkellä paremminkin "Kuoppatori") on jäänyt rakennustöiden alettua unholaan. Siellä en ostoksilla käy, ikävä kyllä enää yhtään. Ennen se oli varsin usein ostospaikka.

   Poista
 13. Teetkö noita linnunpönttöjä tilauksesta? On meinaa todella upeita. Vosisit jossakin verkkokaupassa myydä?

  VastaaPoista