torstai 11. huhtikuuta 2019

Vaihtoehto rairuoholle

Pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti rairuoho. Se on lupaus keväästä ja samalla aimo annos ihanaa energistä vihreää. Mutta. Aika usein käy niin, että huomaa olevansa myöhässä. Enää ei ehdikään kylvää. Tässä tapauksessa on helppo suunnata ostamaan valmis ruohoastia vaikka torilta, mutta onhan sitä muitakin vaihtoehtoja.

Pitääkö pääsiäisruohon aina olla sitä perinteistä rairuohoa vai kävisikö jokin muukin idea?

Tänä vuonna minulla olisi hyvinkin ollut aikaa laittaa rairuoho jo ajat sitten, mutta ajattelin tehdä ihan toisenlaisen kokonaisuuden. Sellaisen luonnonmukaisen jutun, joka on ajankohtaan sopiva. Maa syntyi vanhasta jäkälästä ja erilaisista sammaleista tehosteena muutama puolukanvarpu. Pinta koristeltiin omilla askarteluilla, muovieläimillä ja karkeilla. Mutta millaisia askarteluja olikaan suunnitelmissa juuri nyt?

Miten ideaa voi hyödyntää vanhoja mainoksia?

Turun Messukeskuksen Taide- ja antiikkimessut, Turun nukkekoti- ja nukkemessut sekä kädentaitomessut toimivat innoittajina tähän pääsiäiseen. Ajatuksissa alkoi pyöriä nukkekotimaiset jutut ja pienen pienet diy-koristeet. Jospa pääsiäisruohon tipuset korvaisikin tänä vuonna mainoksista ja ilmaisjakeluista tehdyt askartelut! Tämä tuntui riittävän houkuttelevalta suunnitelmalta lähteä toteuttamaan ja sellaiselta puuhalta, jota voi hyvinkin tehdä lasten kanssa yhdessä.

Näitä käytin

- vanhoja mainoksia
- sakset
- liimaa
- paperia
- muovieläimiä
- riisiä
- jouluaskarteluista jäänyttä sammalta, jäkälää ja puolukanvarpuja.
- tulitikkuaskeja
- kontaktimuovia
- makeisia
- minikokoinen kastelukannu

Ota lapset mukaan askarteluun!


Alkuun yksi kuva valmiista työstä.

1. vaihe

Ensimmäiseksi hain valmiiksi kaikki tarvittavat askarteluvälineet ja lähdin etsimään puutarhatuotemainoksista erilaisia multa-, puutarhakalkki- ja kukkasiemenpussien kuvia. Niiden piti olla sopivan pieniä ja sellaisia, että etupuoli tuotteesta on kokonainen (ei montaa tuotetta kuvattuna päällekkäin, ei hintamerkintöjä tai ylimääräisiä tekstejä kuvan päällä). Sopivia kuvia löytyi yllättävän helposti ja nopeasti tarvittava määrä.


2. vaihe

Leikkasin kuvat siististi irti mainoksista reunoja myöden ja liimasin valkoiselle paperille sopivan väljästi, jotta ympärille jäi riittävästi valkoista taitoksia varten.


3. vaihe

Silmämääräisesti jätin leikatessa valkoista kuvan joka sivulle ja aloin taitella kuvasta pussia. Alapuolen kuvissa tulitikku ilmentää pikkupussukoiden todellista kokoa.
4. vaihe

Koska pussit olivat pelkkinä taitteluina melkoisen littukaisia, täytin jokaiseen riisiä sen verran, että pussukoista tuli pulleampia ja vasta sitten liimasin pussit kiinni.

Isolle vadille olin alkuun levittänyt sammalta, jäkälää ja puolukanvarpuja. Ne ovat olleet viikkoja autotallissa ja ehtineet kuivahtaa siellä. Onneksi ne saa helposti "uudelleen muovattaviksi" ja eloisiksi kastamalla ne läpimäriksi ennen työstöä. Asetelmasta tulee muhkea ja se sisältää erilaista vihreää ja harmahtavaa sävyä. Tästä syntyy siis hieman toisenlainen ruohomatto.

Ruohomaton somistukseen käytän muovisia eläimiä ja askarteltuja pussukoita. Tulitikkulaatikosta tein korin, jossa pussit ovat. Ensin päällystin tulitikkuaskit kontaktimuovilla.


Tässä valmiita "säkkejä" = tulitikkuaskin kokoinen kasvusammalsäkki. 


Suklaamunat ovat 2,5 cm


Isolla vadilla paljon pieniä yksityiskohtia. Mutta pääsiäistiput vain suklaana.


Söpöset siemenpussit (n. 3 cm korkeita) tulitikkuaskissa.Tänä vuonna tällainen luonnonläheinen pääsiäisruoho. Ei lainkaan hullumpi idea näin omaan makuuni. Käy vallan mainiosti meidän perheen pääsiäisen somisteeksi.

- Mitä sinä pidät tästä?
- Joko sinulla on pääsiäisen koristeet hankittuna?

14 kommenttia:

 1. kIITOS!!!
  SINÄ IDEA-NIKKARI:))
  ihania juttuja,:)))
  Ekana kattoin :että,mitä säkkejä:))))Rakastan kaikkia näitä just tämmösiä:))))
  minäki kyllä leikkaan kaikenmoisia mainoksia talteen ,mutta en oo älynny ,ennen sinun"vinkkausta",käyttää tuota laminaatti koneta niihin tarkotuksiin.Ihan oikeesti ihana idea!!!!Kiitos!!!!
  mukavaa loppuviikkoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! On sitä mainoksista monenlaista etua! Nämä mimiminiaskartelut näyttävät todella aidoilta. Sopivat keväiseen asetelmaan, kun kaikkea muutoinkin istutellaan. Ja hei, laminointikonetta ei tarvita. Kuvat on liimattu ihan vaan paperille. Leikattu irti, taiteltu ja liimattu pussukoiksi.

   Poista
  2. no niin oli:)
   huomasin sen kun luin uudestaan,hätähousuna vastasin:)))

   Poista
  3. :) aina vaan helpompi tapa tehdä. Ei tarvitse paljon mitään.

   Poista
 2. Tosi hieno asetelma! Minulla on osa pääsiäiskoristeista otettu esille, mutta osa vielä laatikossa kaapin perukassa. Viikonloppuna on aikaa laitella koti pääsiäiskuntoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on; viikonloppuna tosiaan pääsiäinen esiin. Aika kivaa ilmaakin luvattu, joten mikäs tässä odotellessa.

   Asetelma on ollut esillä jo tovin. Taidan olla "pääsiäistelijä". Juhlaa pitkällä kaavalla. Arki sulostuu...

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Anni. Pala metsäistä tunnelmaa pöydällä :)

   Poista
 4. Onpa kiva! Ja vähän erilainen! Sulla kyllä mielikuvitus on laukassa koko ajan, hienoa. Me muut saadaan sitten sulta vaan käydä kopsailemassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tosi tosi mukava kuulla, että ideoistani ja diy-puuhistani löytyy kivoja kopioitavia ideoita. Suorastaan vallan mahtavaa :) Tervetuloa kylästelemään sivuille jatkossakin!

   Poista
 5. Ihan mahtava, en oikein keksi sanoja joilla kuvata tätä, no taiteellinen, omaperäinen jne.
  Olen tainnut jo kerran aikaisemminkin käydä sivuillasi. Nyt päätin liittyä lukijaksesi, että on helpompi seurata blogiasi.
  Tuuppa sinäkin käymään aurinkokujalla.
  Mukavaa loppu sunnuntai iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti!
   - Pääsiäinen se tulee ja jo tällä viikolla! Kiva, kun kävit ja tuunpa vastavierailulle.

   Uusia ideoita tulossa pääsiäiseen pikapuolin...

   Poista
 6. Sormeni eivät taida taipua moiseen pikkuriikkiseen puuhaan... tai ainakin ikänäkö tekee tepposensa =). Varastossa olisi vanhoja alumiinivateja kyllä vasiten tämmöiseen tarkoitukseen. Ans kattoo ny!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kannattaa kokeilla itselle mieluisia versioita ja soveltaa ideoita mukaviksi. Nämä pienimmät pussukat olivat todella pientä askarreltavaa, mutta valmiina niin mukavia. Nyt vaan vadit esiin ja ideat virtaamaan :)

   Poista