sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

DIY - Amppeli ilmakasville

Vaatteissa ja sisustuksessa on aina omat uudet tuulensa, jotka pyörähtävät trendien kärkeen. Mutta - niitä on toki myös kasvien kohdalla. Vanhat tutut lajit ovat kestosuosikkeja, mutta muodikkaan tittelistä kisaa milloin mikäkin kasvi. Uutuuden viehätystä voinee yhä tunnustaa olevan mm. ilmakasveissa.  

Ilmakasveja hehkutetaan helposti helppohoitoisuutensa vuoksi, sillä ne eivät kaipaa multaa, eikä erikoisia temppuja selviytyäkseen. Kylpy silloin tällöin riittää. Sumuttelu ja upotus 1/2 tunniksi kädenlämpöiseen veteen parin viikon välein, veden pois ravistelu ja kääntäminen ylösalaisin (että ylimääräinen vesi valuu pois) riittää hoidoksi. Ilmakasviravinnettakin suositellaan, mutta muutoin helppoa kuin heinänteko, vai onko?

Itse olen saanut ilmakasvitkin kuolemaan, mutta syy taisi olla juurikin tuon upotuskastelun puute.

Päätin koittaa vielä kerran ja ostin messuilta uusia kasveja; Pitkän hahtuvainen tillandsia juncea, kivan käppyrkäinen tillandsia caput medusae ja palmumainen tillandsia capitata peach. Kevään Turun Piha & Puutarha -messuilla Huone ett Rumin osastolla oli kauniita amppeleita, mutta päätin väsätä ne itse. Jokin aika sitten toteutettu helppo ohje narujen solmimiseen sopii tähänkin - Katso vanha amppeliohjeeni tästä.

Enää tarvittiin vain pikkuruiset ruukut, jotka ovat prikulleen oikeaa kokoa. Silmiin piirtyi kuva siitä, mikä olisi hyvä. Kotona oli paljon kynttilänjalkoja ja tuikkukippoja, mutta ei juuri sitä oikeaa. Ekotorin puoleen oli syytä jälleen kääntyä. (On muuten vallan mahtavaa, kuinka helposti sieltä aina löytyy näitä kaivattuja osasia. Niin nytkin.) Ihmiset siivoavat nykyään melko herkästi tavaravuoriaan, joskin uutta tullee liiankin helposti tilalle. Kirpparit ja kierrätyspisteet täyttyvät priimakuntoisista esineistä. Onneksi hyvä tavara kiertää.

Minun onneni.
Keramiikkataiteilija Marjaana Maulan lämpimän ruskeita tuikkukippoja oli myynnissä muutamilla senteillä. Ne toivat mieleen lapsuuskodin kahvikupit, joissa oli sama väritys. Hajumuistissa häivähti ne kahvintuoksuiset hetket, joilloin keittiön ilmassa aisti Juhla Mokan hienon ja täyteläisen tuoksun. Tuli niin kotoisa vaikutelma ja siten helppo valinta. Ei tässä mitään upouusia kippoja kaipailla, kun sopivat aukeavat eteen käytettynä kuin tilauksesta. Olin iloinen, että suunnitelmat sujuivat esteittä eteenpäin.

Narusta piti vain solmia oikean mittaiset amppelit, jonne tuikkukipot iloisesti sujahtavat ja ilmakasvit istuvat kuin nakutetut. Muutamassa minuutissa uusi ilme ja kasvit roikkuvat jo paikoillaan.


Ohut naru tuo ilmavan lopputuloksen. En mittaillut tarkkaan vaan levitin vaan kädet niin levälleen kuin yltää ja siinä yhden narun mitta.


Kolme narua taitettiin kahtia ja solmittiin yhteen. Näin syntyi ripustuslenkki.


Sitten vaan valitsemaan, mille korkeudelle korkeimman solmun haluaa ja sitomaan aina rinnakkaiset narut yhteen.


Pussin malli alkaa hahmottua.


Tuikkukippo väliin, jotta siitä on helppo tarkastella, minne kohdalle pohjasolmu on paras somia.


Ensimmäinen valmis.


Tuikkukippo tyhjänä.Ja amppelit valmiit!


Kotilaiturin naulakossa on hyvä paikka. Ei suoraa valoa, mutta riittävää hajavaloa kylläkin. Vanhat nurmikset saivat antaa tilaa, kun ilmakasvit liitelivät koukuille.
Nyt vaan peukut pystyyn, että muistan kaikki - uppokastelua ei saa jättää tekemättä!

- Onko sinulla jo ilmakasveja?

12 kommenttia:

 1. Kiva kun laitoit ohjeen amppelista, kun amppeleita ei tahdo löytyä enää kaupoista sopivaa, tarttenkin niitä muutaman.Hyvää alkavaa viikkoa sinne turkuun, olen kaukana rakkaasta kotikaupungista turusta, entisillä synnyinseuduilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos terkuista!
   Amppeleita on kiva tehdä tällä helpolla ohjeella. Materiaalia voi vaihdella ja solmujen paikkaa ns. sisällön mukaan. Erilaiset ruukut ja astiat vaativat eri "pussukkaa".

   Poista
 2. Onpa kaunis lopputulos! Hienot kupit ja amppelit. Kiitos neuvoista!
  Haaveena on ollut ostaa noita ilmakasveja, ei vaan ole saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinkertainen on joskus kaunista. Aina ei todellakaan tarvita monimutkaisia juttuja.

   Kyllä ilmakasveja kannattaa kokeilla. Tämä on minun toinen yritykseni. Saa nähdä kestääkö hyvin...

   Poista
 3. Tuli hienot! :) Meillä on ollut ilmakasveja muutaman vuoden, ja suurin osa niistä on kuollut joko liikaan kuivuuteen tai liikaan märkyyteen. Niiden hengissä pitäminen on yllättävän vaikeaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitäpä...tässä nyt taituroin sen "uppokastelun" kanssa. Saatan välillä unohtaa ne, kun eivät ala kuivanakaan nuokkua. Saa nähdä onnaako tämä toinen yritykseni :)

   Poista
 4. Hei, kyllä ilmakasvit vielä puuttuvat. Kivoja ovat. Meillä puutarha on vienyt kaiken ajan, joten ilmikset ovat ihan odotuksella vaan :). Mutta tuo naru! Sepä on niin kiva värkkäysmateriaali, siitä voi tehdä monenmoista, mm kivoja AMPPELEITA :). Hienoja! Mukavaa viikkoa ja iloista juhannusta <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihapuutarha on kesällä aikasyöppö, mutta positiivinen sellainen. Meinaa välillä sisäkasvit unohtua.

   Ja tuo kapea naru on todella monipuolinen. Olen käyttänyt sitä vaikka mihin. Usein se on hyvä lahjanaru, mutta sopii amppeliinkin. Kaikenmoisia naruja pitää aina olla jemmassa, kun vaikka iskee amppelin tarve.

   Poista
 5. kauniit amppelit tekasit!ja nuo ruukut passaa tosi hyvin ,noille
  ilimakukille.
  ihaillu kaupassa moisia tupsukoita:)
  Mukavia kesäisiä touhuja ja ihanaa juhannusta,sinulle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo tuikkukipot oli niin nappilöydöt. Tosin ilmakasvit voisivat olla pelkän narunkin kanssa kokeilemisen arvoiset...

   Poista
 6. Min6lla on uusi ilmakasvi.Saa nähdä miten saan sen menestymään.Kiva diy-ohje tuo amppeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muista se upotuskastelu ja ylimääräisen veden valuttaminen ylösalaisin. Siinä kai jo paljon onnistumisen mahdollisuuksia. Tähän haluan itse uskoa.

   Poista