sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Roska + roska = uusi pöytä

Ympärillämme on paljon tarpeetonta tavaraa ja roskaa, jotka päätyvät turhaan kaatopaikoille. Kun katselee tätä roskavuorta uusin silmin voi huomata, että monet roskat sisältävät täydellisiä osia uusiin käyttömahdollisuuksiin. Vaatii vain pientä pohtimista ja näpertelyä, jotta voi syntyä ihan kelpoja juttuja.

Pakosti sitä roskaa syntyy, sillä kaikkea kulutusta ei pysty lopettamaan. Mutta - aina voi säädellä sitä omalla kohdalla. Minä pyrin alati pähkimään, kuinka löydän tasapainon oman elämäni tarpeellisen ja tarpeettoman kulutuksen välillä. Olen opetellut Zero waste -elämää ja kertaan mielessäni viiden K:n säästöä -> kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi.

Tässä jälleen yksi vinkki, joka toteuttaa ainakin kohtia "kierrätä" ja "käytä uudelleen".

Miten syntyy mielenkiintoiset pöydät?

Kun tarvitset jotain uusia kalusteita, päädytkö ostamaan uudet kaupasta vai koitatko keksiä, miten voisit itse luoda pöydän tarpeisiisi?

Minä kaipasin paria pikkupöytää ja kun katselin "Pelasta roskat" -varastoani sain ilokseni yhdisteltyä juuri oikeita palasia uusiin pöytiin. Muutama vuosi sitten eräs ravintola heitti pois rikkinäisiä kalusteita. Kun on paikalla oikeaan aikaan voi aina käydä pelastamassa, minkä pystyy. Minä pelastin muutamat baarijakkaran jalat. Yhdestä syntyi aikanaan mahtava jakkara (klik!) ja kahdesta jäljelle jääneestä tuli pikkupöydät.

Toiseen pöytään tuli pöytälevy vanhasta shakkilaudasta ja toiseen riitti puinen viinipullolaatikko. Valtavan toimivat lopputulokset. Miehelle kannettiin osat ja annettiin selvä suunnitelma, millaista lopputulosta kaivataan ja hän vei homman maaliin. Hyvä meidän tiimi!


Tältä näyttää valmis shakkilautapöytä. Se sopii baarijakkaraan kuin olisi aina siinä ollut. Eikä yhtään huonoja ole Ekotorilta pelastetut jälkiruokakulhotkaan, jotka saavat nyt toimia juomalaseina.


Kurkistus pöydän alle paljastaa, että jalka kiinnitettiin shakkilautaan vesivanerilevyn avulla - pultein jalka levyyn ja levy ruuveilla shakkilautaan.


Niin vakaa kuin baarijakkara olla voi.


Kun jouluaika välkkyy mielessä alkaa myös punainen lasi saada jälleen uuden merkityksen. Kiitos vaan Ekotori. Nämä ovat aika karkit!


Kelpaisiko sulle? 
Yksi euro kappale :)


Ja tässä sitten toinen. Viinilaatikko on samalla "pöytä laatikolla". Voisi melkein olla "viinikaappikin". Kätevää. 

P.S testaa millainen on sinun tyylisi pelastaa maapallo - tästä.
- Minulle tuli vastaus;
 "Olet idearikas tuunaaja." :)
...ja tuo tulos kelpaakin minulle varsin hyvin!
Melkein sanoisin, että naulan kantaan oikea vastaus.

Minkä vastauksen sinä sait ja osuiko kohdilleen?

16 kommenttia:

 1. Mahtava idea tuo shakkilautapöytä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Shakkilauta on yksinäänkin upea. Onneksi olen sen joskus matkaani poiminut. Nyt oli sen aika jalostua.

   Poista
 2. Toinen "idearikas tuunaaja" tervehtii;) Just eilen mietin pääni puhki, mistä saisin pöydänjalat. Ei muuta kuin baariin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha-ha-haa...aina löytyy syy käydä baarissa 😂🤣😂🤣 Siellä voi olla mitä vaan. Kerro, jos teet hyviä bongauksia 🤭

   Poista
 3. Ah oikea unikki kappale,sopii mainiosti sisustukseen, se on kamalaa kun heitetään hyvää tavaraa lavaan, mitenhän hamburger börssistä mahdetaan heittää tavaraa pois,kun se puretaan, joskus satuin kulkemaan kaupungilla kun lavaan heitettiin kaikkea kaapistoja tuoleja ynm..vaikka olivat kunnossa olevia,mutta kun uutta pitää saada,eivät kelpaa seuraavalle toimistovirkailijalle, sain kerran samatyyppisestä toimistosta ISKUN tietsikka tuolin,joka olis kyllä mennyt ties minne, jos ei olisi ollut suomalainen tuoli niin tuskin olisin ottanut.Ai niin , olen silloin tällöin käynyt siellä rieskalähteen Eko torilla,siellä on hyvää tavaraa,kun ne kunnostaa niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin paljon kiehtoisi nähdä, mitä purkutyömaalla roskiin menee. En ole ollut Börsiä lähelläkään. En tiedä, miltä siellä nyt näyttää, mutta varmasti hyvää tavaraa on poiskin mennyt. Purkuhommissa ei ehdi ajatella näitä säästöjuttuja. Lavat vaan täyttyvät. Olen joskus päässyt mm. ravintolan purkamisen aikaan roskalavan tuntumaan ja muistan, kuinka erilaisia soittimia lensi lavalle solkenaan. Yllättäin moni tarttui matkaani...

   Ekotorit ovat loistavia löytöpaikkoja. Ja Raision Ekotilakin on sellainen ollut. Ekotilassa kaikki oli myös kauniisti esillä, mutta joku kertoi juuri ko. paikan loppuneen ja vinkkasi syyksi väärää tuotehinnoittelua. En tiedä, sillä viime käynnistä Ekotilassa on paljon aikaa. Siellä tehtiin myös paljon tuunauksia eri osia yhdistämällä.

   Poista
 4. Olet kekseliäs - hienolta näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Riitta! Kaikenmoista sitä koitetaan keksiä. Tuo shakkipöytä oli todella omaa silmää miellyttävä. Kun säästää yhtä ja toista joskus ne palikat loksahtelee kohdilleen ja ihmettelee miltei ääneen: Miksi en tätä ennen keksinyt?

   Poista
 5. Hatunnosto teidän tiimille.
  Hienot pöydät.
  Meillä mies rakentaa parhaillaan kompostoria kierrätyselementeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiimityö on ihan parasta. Tuo komposti kuulostaa heti kiinnostavalta. Vau!

   Poista
 6. Tuo shakkilaudasta tehty pikkupöytä on aivan loistava!

  Minun lapsistani keskimmäinen pelaa shakkia kilpaa. Lisäksi mies ja esikoinen pelaavat myös. Meillä olisi tuollaiselle käyttöä. Täytyy pitää asia mielessä ja katsella sopivaa jalkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi, tämähän olisi ihan napakymppi pöytä teille! Huikeita shakkitaitureita noin paljon. Tämä pöytä olisi aina pelivalmis 😊

   Minulla ei pelinappuloita ollut, sillä joku halusi luopua vain lautaosasta. Ehkä nappulat oli jo kateissa, eikä nähnyt tälle mitään syytä säilyttää.

   Poista
 7. :) kyllä kelepaa!!!
  Upeita toteutuksia!

  ei kauppaan...vaan mietitään voijaanko tehä ite!!
  Kiitos
  Ihania touhuja,Sinulle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan parasta tehdä itse. Joutuu hieman pinnistelemään, kun selkeä tarve on jollekin, mutta kuinka se sitten tehdään. Aika helposti osia on ympärillä kunhan vaan huomaa ne ja mahdollisuudet. Olen tykästynyt näihin. Kovasti 😊

   Mukavia pakkaspäiviä sulle - ainakin meillä sinne kallistuu hiljalleen!

   Poista