sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Veikeät DIY-vinkit Strömforsin Ruukista - vaikka joululahjaksi!

Kesäinen vierailupäivä tarjosi monia makupaloja joululahjojen ideointiin, kun edessäni avautui yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukkialueista - Strömforsin ruukki. Ympärillä olevat kauniit punamultaiset rakennukset tekivät reittisunnitelman valinnan vaikeaksi, mistä pitäisi aloittaa. Mutta, koska aikaa oli riittävästi ei sillä ollutkaan niin väliä, kaikki käytiin läpi ajatuksella. 

Ruukit ovat arvokkaita kulttuurihistoriallisia ympäristöjä, jotka kertovat Suomen teollisuuden kehityksestä. Strömforsin ruukki on perustettu 1695 Kymijoen läntisimmän päähaaran varteen. Se on sijainnut Ruotsi-Suomen ja Venäjän rajapaikalla vuosisatojen ajan. Ruukit ovat rakentuneet jokien ja koskien ääreen, joista valjastettu voima pyöritti vesirattaita. Rattaat saivat raudan taontaan tarvittavat suuret vesivasarat, sulatusuunien palkeet, malminmurskaimet ja nostolaitteet liikkumaan. Matkailu tuo ruukeille uuden elämän ja sillä mielellä olimme seurueen kanssa liikkeellä - uutta etsimässä. Ruukkialueet ovat ainutlaatuinen oma maailmansa. Mietin, montako ruukkia Suomessa onkaan ja googlaamalla löytyy lisätietoa - luettelo Suomen ruukeista mm. täällä.

Täytyy tunnustaa, että Strömfors ja Ruotsinpyhtää ovat minulle uusia tuttavuuksia. Asun niin kaukana, ettei ole mitään aiempaa käsitystä alueesta. Kun saan kartan käteeni voin vaan ihmetellä, kuinka paljon onkin jäänyt huomiotta - alue tarjoaa mm. majoitukset, ravintolat, kahvilat, kesäpuodit, monipuoliset muut palvelut, museot, nähtävyydet ja jopa kesäteatterin. Paikassa on sopivasti kuhinaa. Kiinnostavaa on tutustua ruukkialueen käsityöpuoteihin, vierailla sepän pajalla tulen äärellä ja nauttia ravintolan antimista. Mieli karkaili kuukausien päähän, millaista täällä on joulunaikaan?!

Lempeitä sydämen tykytyksiä saa aikaan Roseborg. Iso rakennus täynnä erilaisia materiaaleja ja varaosia perinnerakentamiseen. Täällä vahvistui myös rakkauteni Konesilta-vaakaan ja vaakarakkaus roihusikin aivan uudelle tasolle. Viimeistään nyt oli selvää, että tämän haluan. Kyseinen vaaka on jo kauan ollut suosikkini. Mitä pikimmin aioin hankkia sen somisteeksi kotiin, kunhan oikea vastaan tulee. En edes käynyt tarkemmin kyselemään, onko tämä kuvan vaaka myynnissä, sillä auto oli jo täynnä.

Vaaka on loistava pohja juhlahetkien vaihtuvan taiteen näyttämöksi. On niin helppo tykästyä vanhaan aarteeseen ja nähdä se aivan uudessa valossa. Vanhojen esineiden muotokieli ja viestit menneisyydestä tuovat kaivattua tunnelmaa näihin päiviin. Ja voinhan paljastaa jo senkin, että näistä kesäkuvista on jo kauan...Olen nimittäin ehtinyt löytää oman Konesiltani. Siitä tuli pienen pelastusoperaation jälkeen lähes uudenveroinen. Suvun vanhimpien kanssa ollaan muisteltu heidän kokemuksiaan ajoilta, jolloin tämä oli arkinen käyttöesine. Blogin sivuille minun aarteeni ponnahtaa hetkenä minä hyvänsä.

"Ihanan nostalginen
vanha Konesilta-vaaka
tuo historian siipien havinan
tähän päivään


Tämä vaaka oli esillä ruukissa ja minulla on nyt samanmoinen kotona odottamassa jouluasetelmia. Ei ole muuten mikään hentoinen esine, sillä painoksi saatiin 25 kg.

DIY-ideoita joululahjoiksi

Tarjolla oli monia kivoja tuotteita mm. sepän ja puusepän tuotteita sekä käsityö- ja taidetuotteita kirppistä unohtamatta. Vaikka aurinko paisteli oli paikalla myös jouluhuone, joka huokui tunnelmaa lattiasta kattoon. Nyt oli vain etsittävissä, mikä on tekniikka ja idea, jota voisi itsekin toteuttaa. Kiinnostusta herättää esim. joulupallot, joiden päälle on virkattu verkko ja tarjolla on onnistuneita toteutuksia, kuinka vanhojen lehtien sivut taittuvat pussukoiksi. Betonituotteissa oli monia vaihtoehtoja betonisaappaista ruusuihin.

Yllättävin on istuintyynyt, jotka on tehty vanhoista sukista ja lapasista näkyvästi yhteen tikattuina. Usein kuulee puhuttavan, kuinka sukat katoavat pesussa. Nyt olisi loistava mahdollisuus hyödyntää parittomat sukat ja lapaset tai sellaiset asusteet, jotka ovat yksinkertaisesti merkittäviä. Metalliset tuolit todellakin kaipaavat lämpimän istuinalusen niin kesällä kuin talvella. Tämä idea on rakkautta ensisilmäyksellä, kertakaikkisen VAU!

"Vanhoista sukista ja lapasista 
syntyy persoonalliset 
istuinaluset!

Ravintola Ruukinmyllyn antimien äärelle oli hyvä päättää ruukkipäivä ja jatkaa kotia kohti. Aina on kuitenkin syytä palata.

Ihastuin paikkaan niin syvästi, että täältä tuli räpsättyä myös se vaikuttava kesäkuva (=Lomahuoneistorakennus), joka päätyi Kaupunkilehti Turkulaisen Kesäkuva 2019 -kilpailuun.


Näkymiä Strömforsin ruukkialueelta.


Tämä on oikeasti kuin satukirjasta. 
Mietin vaan, voiko kuva välittää sen saman fiiliksen, jonka koin paikan päällä?


Tässä joulutavaraa lattiasta kattoon. En osannut vielä kesällä ostaa mitään. Tykästyin kuitenkin kovasti ideaan, miten kultaiset joulupallot oli kätketty punaisten verkkojen sisään. Se olisikin kiva idea kotona pelastaa esim. huonoksi menneet ulkopallot. Tuunaamalla joulupalloista saa kyllä entistä kauniimpia.


Mustavalkoisissa valokuvissa on oma vetovoimansa ja tässä yksi Suomen kauneimmista kuvassa.


On kiinnostavaa pysähtyä seuraamaan ammatti-ihmisten työtä, joka on itselle täysin tuntematonta. Sepät esittelivät yleisölle työn monia vaiheita.
Ruukin taidenäyttelyn antimia.


Monia vaihtoehtoja, mitä tehdä betonista. Hintoja ei näkynyt, mutta luultavasti myynnissä kuitenkin nämäkin olivat.


Vanhoista aikakauslehdistä tehdyt pussukat tuovat menneet vuodet jokaiseen arkipäivään. Näissä kulkee kyllä kätevästi pikkutavarat. Tämä on kiva DIY-idis, mutta päädyin ostamaan valmiin työn. Arvostan kädentaitoja ja ihmistä, joka on näiden tuotteiden tekijä. Ehkä vielä joskus koitan tehdä tällaisen itsekin.


Nämä eivät olleet myynnissä, mutta aivan loistava idea! Hyödynnä kaikki sukat ja lapaset, joiden pari on hukassa. Yksinäiset kappaleet sopivat hyvin tähän istuinaluseen.Tämä näkymä oli minun silmääni kaunein kohta ruukissa. Lopulta se päätyi myös yhteen kesäkuvakisaan ja kaupunkilehden sivuille.


- Oletko sinä käynyt Strömforsin ruukissa? 
Tai jossain muussa ruukissa? Mikä on sinun suosikkisi?

28 kommenttia:

 1. Kerran on tullut käytyä tuolla Strömforsissa, oltiin vain sellaiseen aikaan liikenteessä että ei ollut oikein mikään auki. Mutta nautittiin siitä mahtavasta miljööstä kävelykierroksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kävipä teillä huono tuuri, mutta vaikkei moni paikka olisikaan auki on läsnä kuitenkin ainutlaatuinen miljöö kuin toinen maailma. Kuinka voikin olla niin kaunista. Ihastuin heti ikihyviksi. Olisipa tuo paikka lähempänä...

   Poista
 2. Oi, onpa mukavan näköistä! Strömfors on minulle vieras paikka. Tutuimmat ruukit lienevät Teijon kansallispuiston kyljestä löytyvät, etenkin Mathildedalin ruukkikylä, jossa on tullut käytyä usein. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mathildedal on myös todellinen aarre. Onneksi näitä ruukkeja on säilynyt ja otettu aktiivisesti matkailun vetonaulaksi. Liian usein vanhalle käy jotain muuta. Ruukeista voisi ottaa kiertoajelun kesälomaksi. Siinä riittäisi tutustumista joksikin toviksi.

   Poista
 3. Oli tosi mukava lukea postaustasi! Mielenkiintoinen paikka, joka on minulle vielä toistaiseksi käymätön. Tuo parittomista sukista istuialustan teko oli tosi hyvä vinkki! Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ruukki on todella helmi. En ole monessa käynyt, mutta kaikkiin ihastunut. Ehkä pitäisi tutustua mahdollisimman moneen. Avautuisi paljon ovia historiaan.

   Ja tuo bongaamani sukkaidea on loistava. Joku on keksinyt oivan hyötykäytön vanhoille sukille ja lapasille. Täydellistä 10+

   Poista
  2. Pitää alkaa kerätä sukkia tätä varten 👍

   Poista
 4. Hei, meillä on tuo samainen Armi Kuuselan kuva :) Miehen pappa on sen mammalle lähettänyt 1952.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Armin kuva on taatusti monelle tuttu, mutta teilläpä on sille vielä ihana tarina. Muistan kuvan blogistasi. Nostalgiaa!

   Poista
 5. Ihana paikka,mutta ei ole tullut käytyä siellä eikä muissakaan ruukeissa.Kivoja ideoita nuo joulupallot verkossa ja villasukkien/tumppujen uusiokäyttö tuoleissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen innostunut näistä ruukeista. Onneksi aina jotain säilyykin menneiltä vuosikymmeniltä. Yleensä niin paljon tilaa menee uudisrakentamisille. Puretaan ja tehdään uutta. Ruukki on aarre. Portti historiaan.

   Poista
 6. Inspiroiva postaus!
  Onpa idyllinen ruukki.
  En ole käynyt siellä. Vierailu on jäänyt toistaiseksi pelkäksi suunnitelmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan tuumasta toimeen. Ruukkeja riittää moneen reissuun. Helppo näihin on lumoutua. Ja kuvittele lumihanget ja joulut ruukeissa! Voi ihanuutta!

   Poista
 7. Onpas ihania kuvia Strömforsin ruukista. Minä en ole siellä vielä käynyt, mutta joku päivä kyllä aion sinne saakka suoriutua.

  Oma suosikkini on Mathildedahlin ruukki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mathildedahl se on minullekin tutumpi. Kiva olisi poiketa jokaisessa ruukissa. Katsotaan, mikä osuisi kohdalle seuraavaksi. Pitäisi suunnata kirjastoon etsimään alan opuksia, jotta saisi lisätietoa.

   Poista
 8. Käymättä on tämäkin nähtävyys:),niinkuin kaikki muutkin,,,
  Mutta Kiitos Sinulle ,että jaat tämän tarinan meille.
  (minä joulu ihmisenä hullantuisin täysin jos keskikesällä joulukauppaan päätyisin,ihan sekasin menisin:))))

  jk.parittomia "pesukoneen-hävitys-sukista vois tehdäkkin tuollaisen peffatyynyn ,terassille:)
  Minä laitan harjan päälle sukan.kostutan hiukan suihkepullolla,:))hyvä ja nopea "pika-siivous",pölyt tarttuu,ja sukka roskiin....
  Kauniita juttuja,minunkin silmään pisti nuo kultapallot...taitas olla punaisia sipulipusseja jemmassa...entäs jos laittaisin valkoisen valkosipulipussin ,eriväristen pallojen päälle...hmmm```:)))
  Vaaka sen ostaisin...ja keittiöön laittaisin:))
  Oikein ihanaa ja touhukkaita joulun valmistelu askarteluja,Sinulle :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos satut joskus maisemiin, niin poikkea ihmeessä ruukkiin. Minäpä sain jouluihmisenä maltettua mieleni, enkä ostanut vielä joulukoristeita.

   Tuo sukkaidis harjan päälle on hyvä. Toimii taatusti - nopea ja kätevä. Sukille on selkeästi monta käyttöä. Mikään ei mene hukkaan. Tästä lähin on monia uusia syitä säilyttää näitä eri parisia sukkia.

   Vaakaan olen muuten täysin lumoutunut! Niitäkin on muutamia erilaisia. Aarteita sanoisin.

   Poista
 9. Minuun iski vaakahulluus heti, kun näin kellertävän amerikkalaisen vaa´an osto- ja myyntiliikkeen ikkunassa. Kaatosateessa ruokatunnilla juoksin sen hakemaan ja siitä lähtien se on kiertänyt ympäri huushollia milloinminkäkin härpäkkeen esillepanoalustana. Joten ymmärrän täysi, jos Konesilta vei sydämesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaan jännä, kuinka vaaka voi viedä sydämen. Tuo sinun hakureissu kuulostaa niin tutulta. Minä olen usein tekemässä mitä kummallisempia juttuja, jotta aarrejahti tuo helmet kotiin. Vaakoja on moneen lähtöön.

   Poista
 10. Onpas kiva paikka⚘Täytyy laittaa mieleen. Toivottelen samalla ihanaa joulun odotusta❤🎅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukut on täyttä timanttia. Sinne vaan, kun mahdollisuus tulee vastaan. Jouluista tunnetta on jo ilmoilla...

   Poista
 11. Joo nuo kesäkuvat turkulaisessa olen nähnytkin, joskus laitoin itsekkin useita kuvia lehtiin, myös tv1 sää kuviin, en ole käynyt tuolla koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuvat ovat aina pieni kooste, kuinka ihmiset ovat kesää viettäneet ja mitä nähneet. Kiva katsella.

   Poista
 12. Kannattaa käydä Satakunnassa Kauttuan ruukilla ja Leineperin ruukilla. Moni sanoo, ettei ole koskaan käynyt ruukissa. Hetken päästä puhuu kuitenkin olleensa Fiskarsissa. Ruukkihan sekin on, ja ihana paikka. Kuten myös Billnäs siinä vieressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä!
   - Kauttua ja Leineperi ovat vieraita. Fiskarsissa olen ollut, mutta taas tuo Billnäs on käymättä. Tässä ollaan siis alkuruuduissa, mutta ei hätää. Aina on jotain, mitä odottaa. Ruukki on hienoa historiaa. Ihana, että matkailu nostaa paikat vetonauloiksi.

   Poista
 13. Niin unohtui Noormarkun ruukki. Aivan ihana paikka. Kannattaa sovittaa menonsa niin, että pääsee myös Villa Maireaan. Todellinen ainutlaatuinen nähtävyys. Googlaamalla löytyy..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Kaikki ruukut pitäisi ehdottomasti nähdä. Niiden ainutlaatuisuus on arvokasta ja kaunista. Pitäisi piirtää oikein "ruukkikartta".

   Poista