keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Oli aika kotoilla - osa 8. pelasta pörriäinen

Aurinko paistaa, vihdoin tuntuu lämpimämmältä ja helatorstaikin jo kolkuttelee ovea. Korona-ajassa ollaan kesäkuun alussa tulossa tilanteeseen, jossa ravintolat avaavat oviaan. Pitkän tauon jälkeen moni varmasti juhlistaa tilannetta syömällä ja juomalla ulkona. Monet nauttivat juhlakattauksen myös edelleen kotoillen. Niin tai näin kesän ruokailuun liittyy takuulla odotetut nautinnolliset makuelämykset ja saattaapa siihen kuulua myös juomia, joiden korkki kannattaa säilyttää. Ja ehkä myös niiden laatikko. Tässä yksi syy, miksi mitäkin kannattaa säästää. Tämä on suosioltaan tänä kesänä taatusti kuin "tonttuovi" oli aikanaan jouluna.

#pelastapörriäinen

Minä olen rakastunut puisiin viinipullolaatikoihin jo vuosia sitten ja kerään niitä milloin mistäkin varastoon odottamaan ideoita. Nyt yhdelle on selvä käyttökohde ja se on hyönteishotelli. Jouluajan lahjalaatikosta lähti tämän postauksen DIY-idea etenemään.

Saranakannellisesta laatikosta piti ensimmäiseksi ottaa saranat pois ja suunnitella, kuinka kansi muodostaisi parhaiten hotelliin katon. Silmämääräisesti katselin, sovittelin ja ajoin kannen sähyrillä kahteen osaan. Toisesta palasesta katto ja toisesta hyllytaso. Katon hakkasin pienillä nauloilla paikalleen.

Keräsin esille kaikki käyttöön sopivat aarteet mm. vanhoista joulukuusista kerätyt kävyt, männyn kävyt, viinipullojen korkkeja, höyheniä ja erilaista heinää sekä sahailin kepeistä pieniä pätkiä. Muovitetusta kanaverkosta tuli hyönteishotellin etuseinä. Kanaverkon leikkasin palan määrämittaan ja nitosin kiinni. Seinäkiinnitystä pähkäilin jonkun tovin ja sopivasti varastosta löytyi pari pientä väritöntä kulmarautaa, jotka maalasin mustaksi. Kulmarauhoilla sain hotellin näppärästi kiinni seinään. Nopea askartelu on nyt valmis ja voin jäädään vaan odottamaan uusia asukkaita. Ainakin ilmojen on luvattu lämpenevän viime päivistä, joten pörriäisiäkin tullee näkyviin entistä enemmän. Hyönteishotelli on sijoitettu omenapuun läheisyyteen. Juuri sen parhaimman puun, joka ei viime vuonna juurikaan omenoita tuottanut. Jos nyt. Hotellin apu on siis testissä tämän kesän.

Kaipaan pölyttäjähyönteisiä talkoisiin omenapuihin ja marjapensaisiin. Nyt olisi tarjolla tällainen keinopesä tulla asukkaaksi. Lisähoukutukseksi kuulin, että sinne voisi laittaa hunajaa, fariinisokeria jopa olutta. Saapa nähdä, mitä viinipullon korkkien ehkä hitusen vielä tuntuva viini vaikuttaa asiaan. Testauksen jälkeen tietää vai tietääkö joku kenties jo?Hotelli ja minä odotamme yhdessä uusia asukkaita.


Joulusta säästetty puinen viinipullolaatikko pääsee uuteen käyttöön. Näitä on haalittu sieltä täältä, joten vihdoin alkaa taas varastolle tulla käyttöä. Onhan viinipullolaatikko päätynyt joskus myös pöydäksi, kuten tässä ja seinäkaapiksi, josta vanha postaus täällä.


Nopea päätelmä - punaisesta linjasta sähyrillä kahteen osaan. Näin hotellin kattoon voi jättää jäljelle laatikon "sulkijan" ikäänkuin muistoksi vanhasta laatikon käyttötarkoituksesta tai vaikka vaan koristeeksi. 


Laatikko sisältä. Sivuilla pienet urat, joihin voi tehdä hyllyjä.


Saranat piti ensimmäisenä ottaa pois.


Tässä hotellin sisältöä. Korkkeja on saatu lahjoituksena mm. ravintolasta. 


Puulaatikon kannesta sain sähyrillä taiottua vielä yhden sopivan hyllytason laatikon sisään.


Tässä hyönteishotellin koristeiden ladonnan suunnittelua.


Maalatuilla kulmaraudoilla hotellin kiinnitys seinään onnistuu ihan hyvin, sillä haluan seinään vain naulat.


DIY-hyönteishotelli valmis!


Somisteina myös vapusta jääneet kuohuviinipullon korkin metalliset osat (nuoli). Pääsiäissomisteista puolestaan jäi tyylikkäät höyhenet. Kyllä nyt on pörriäisillä koloja, minne piiloutua. Hotelli on auringossa ja suojaisassa paikassa, ettei sen päälle sada ihan suoraan eli tervetuloa pörriäiset! Ja jollei ketään tule, onhan tämä aika kiva ihan vaan katsellakin erilaisia materiaaleja yhden raamin sisässä. Eikö?


- Joko sinä olet tehdyt oman hyönteishotellisi?
- Onko sinulla kokemusta hyönteishotellin eduista?

26 kommenttia:

 1. Olet tehnyt tosi hienon hotellin <3 On näitä hotelleja ja baareja tullut perustettua tänä keväänä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!
   - Näitä pitäisi varmaan ripustella sinne tänne. Ehkä täytyy tehdä lisää ja kokeilla noita hunaja, fariinisokeria ja olutjippojakin. Tsekata, mitä käy toimii parhaiten.

   Poista
 2. Mä en ole tutustunut ollenkaan koko pörriäiseen, mutta mustikkaa on riittänyt metsässä satoja litroja, taisi olla telkkarissa että kun nyt pelastetaan pörriäinen, niin 50 vuoden päästä saa metsästä mustikkaa, no mä en silloin enää kerää niitä mustikoita.
  Mutta on tuo hieno toi pörriäisen hotelli, eli meneekö ne sinne yöksi,? voisin koittaa tehdä samaan tyyliin, paitsi että korkkeja ei nyt ole,
  ei ole koskaan tullut mieleenkään että pörriäiset tarvii hotellin.
  Ostin perhosbaarin, niin siinä menee kesä kytätessä perhosia, se on niin kaunis baari, että pitää laittaa blogiin koht se.
  Hyvää helatorstaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pörriäisiä kyllä tarvitaan ja kovasti. Ainakin meillä oli esim. viime vuonna laiha omena- ja marjasato. Syitä löytyy varmasti monia, mutta tämä pörriäishotelli on ainakin yritys muuttaa asioita / satoa parempaan suuntaan. Jään seuraamaan, kuinka ne sinne tiensä löytävät. Toivotaan. Nyt on vaan ollut viileää ja tuulista, ettei ole tullut hotellin ovella 'valvottua' kulkua.

   Perhosbaari on sekin ollut pitkään suunnitelmissa, joten katsotaan joskus tänä vuonna...

   Poista
 3. Kaunis! Meillä hyönteishotelli on hiukan eri kaliiberia. Pihasta kaadettiin pari mäntyä ja osa klapeista pinottiin pihan perälle. Eikä niitä sieltä enää pois otetaa, sillä se on osoittautunut todelliseksi paratiisiksi kaiken maailman öttiäisille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä. Kaikenlaiset kotipaikat ovat tarpeen eri 'öttiäisille'. Ja onhan se varsin kiva seurata luonnon elämää ja kuinka kevät muuttuu kesäksi.

   Hyvää kesäisen lämpöistä viikonloppua taitaakin olla luvassa. Jes!

   Poista
 4. Me rakennettiin pari kesää sitten pojan kanssa hyönteishotellia mökille. Otettiin vähän suuri tavoite, kun halusin purjeveneen mallisen keskiön :D Tuota verkkoa ei saatu paikalle, kun ei meillä sellaista ollut ja oli sitten tuulessa kaatunut, kun kivennokalla kökötti. Katsotaan jos tänä kesänä saataisiin projekti valmiiksi, heh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kivalta ja nään sen melkein jo silmissäni. Tässä onkin juuri se hauska puoli, että luovuus lentää liihottaa ja oivat tulokset ovat ainutlaatuisia. Olisipa kiva, kun jossain syntyisi joku 'hotellikisa', jossa kerätään luomuksia yhteen. Se olisi myös kiva inspiraation lähde. Tsemppiä prokkikseen!

   Poista
 5. Wau Hieno! tyttärellä on pihassaan en tiedä vielä miten on toiminut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Tässä nyt alkaa seuraaminen tuliko hotellista hitti vai huti. Vielä en ole kerennyt toimintaa tutkimaan täysillä.

   Poista
 6. Täähän on toteutettu taidolla ja esteettisellä näkemyksellä.
  Miä en oo hotellia rakentanu, en ees yhtä huonetta ;)
  Vasta äskettäin luin jostain että sinne vois jotain noita makeuksia laitella sisälle. En tienny aiemmin. Mahtuukohan tuonne erilaisia hyönteisiä, vai vain yhtä lajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, etten minäkään ollut perillä näistä lisättävistä aineista. Mietin jos vielä jälkeenpäin tiputtelisi väleihin hunajaa. Kokeiluja voi tehdä suuntaan jos toiseen. Tavallaan tämä on kuin taulu. Palanen luontoa raamien sisällä.

   Poista
 7. Onpa hieno toteutus :) Pitäisi tehdä hyönteishotelli, kun tuntuu, että niitä nyt tehdään ihan siellä ja täällä. Mukavaa helatorstaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitain aikoja sitten ihmisiä veti puoleensa tonttuovi, mutta nyt hyönteishotelli. Tästä on iloa kaikille! Ja askartelun iloa vauvasta vaariin!

   Poista
 8. Aivan ihana...
  samoja suunnittelu hommia.
  Mukavaa viikonloppua!,SINULLE!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Liisa!
   Lisää kaikkea suunnitellaankin, kun taas muut asiat sallivat.

   Poista
 9. Hieno hotelli, kyllä pörriäisten kelpaa.
  Meidän keväällä tehdyt hotellit on jo vallattu ja niissä käy lämpiminä päivinä aika kuhina.
  Aion tehdä lisää lahoista pölleistä, joissa on valmiiksi jo asulkaitakin. - Kovakuoriaisia.
  Tahdon niitä pihaan, koska ne syövät kotiloita, joita meille ilmaantui pari vuotta sitten.
  Oikein ihanaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kiva kuulla, että hotellit oikeesti vetävät väkeä. Odotan todellista turistiryntäystä. Saa nähdä kelpaako mun rakennus pörriäisille...

   Poista
 10. Teit tyylikkään hyöteishotellin! Hieno oli myös sen työselostus.
  Meillä on ollut pari kesää h-hotelli. Keväthuollossa huomasin, että asiakkaat oli joko syöty tai sitten ne olivat kehittyneet toukasta joksin muuksi ja lentäneet pois.
  En tiedä, miten pitkäksi aikaa ötökkä hotellihuoneen varaa.
  Oletan, että sun hotellihuonelle on kova tilaus, vaikka onkin korona-aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. A-haa. Sinähän olet jo vanha hotelliyrittäjä ja kokemusta / näkemystä käytännöstä on. Minä otan vasta ensiaskeleita oman DIY:n kanssa. Yksi hotelli löytyy kyllä kaupastakin ostettuna. Hauskaa, miten erilaisia ihmiset ovat tehneet. Yrittäjyys on mielenkiintoista puuhaa.

   Poista
 11. Nyt on kiva jemma pörriäisille. Meillä on yksi hyönteishotelli itse tehtynä. Näin maalla on monia koloja, piiloja ja paikkoja luontaisesti eri eliöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten se meneekään; kyllä maalla on mukavaa. Hienoa elämää ja paljon seurattavaa.

   Poista
 12. No on kyllä komea, huh! Omalla pihalla on semmoinen itse-tehty, vähän krouvimpi versio. Taitaa olla hostel-tasoa ennemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyönteishotelleja joka lähtöön 😉 Tarvetta varmasti on ihan kaikille. En ole vieläkään kerennyt vakoilemaan, onko porukkaa tullut...

   Poista
 13. Suorastaan tyylikäs hotelli, vau! Tuonne varmaan riittäisi tulijoita jonoksi asti :) Me tehtiin tänä kesänä vähän rouheammat pölliversiot :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan. Se on kohdassa, jota en ihan koko ajan 'vakoile' 😉 Eli rauhallisella sijainnilla uusi hotelli odottaa asukkaitaan...

   Poista