sunnuntai 28. kesäkuuta 2020

Makeemmilla vesillä

Ajatus lomareissuista kauniine maisemineen on pyörinyt usein mielessä koronaviikkojen aikana. Aamukahvia hörppiessä on ollut oiva hetki miettiä, mikä kohde olisi sopiva - Missä kesäaurinko on korkealla, merituuli hyväilee ja kuuma hiekka polttelee jalkojen alla viestien että olisin kauempana kuin olenkaan. 

En unelmoi ulkomaanmatkoista sillä riittävää eksotiikkaa tuntuu löytyvän ihan kotimaastakin. Keräsin porukan kasaan, kerroin suunnitelmani ja auton nokka suunnattiin kohti Suomen eteläisintä kaupunkia Hankoa.

Hanko on todellinen mansikkapaikka

Helteinen sää varmisti, että mainoskuvista bongattua tuttua rantatunnelmaa ja kesäkaupungin suloisesti sykkivää idylliä sai Hangossa nauttia täysin siemauksin. Hanko on pitkään ollut salainen unelma, josta piti vihdoin ottaa tarkemmin selvää. Korona on rajoittanut liikkumista kaikkialla ja se näkyy yhä myös kaupungin kaduilla. Missään ei ole suurta tungosta ja ihmiset liikkuvat hyvin turvavälein vai onko sittenkin syy, ettei ole viikonloppu. Pyöräily olisi oikein mukava tapa liikkua kaupungissa ja seurueen tarkkasilmäisimmät laittoivat nopeasti merkille, että lähes kaikki vastaantulevat pyörät olivat muuten Jopoja! Mutta siihen löytyikin syy, josta voit lukea täältä.

Meri tuntuu olevan joka puolella tai ainakin etelässä, lännessä ja pohjoisen puolella. Kaupungin n. 30 kilometriä hiekkarantaa on takuulla kiinnostava valttikortti. Matkailijoiden elämä keskittyy vahvasti rannan tuntumaan. Kun tähyilen kaukaisuuteen voisin hyvällä tuurilla bongata monia lintuja, mutta en tällä kertaa. Rantahiekkaan on sen sijaan painunut useita höyheniä, joiden uskoisin kuuluvan haahkalle.

Kaupunki on vesilautailulle mitä parhain ja tulliniemen rannalla sen voi uskoa heti ensi silmäyksellä. Suloisten uimakoppien ovi ei juuri nyt käy tiuhaan tahtiin. Rannalla on hiljaista tällä kertaa. Meri on tyyni ja viileä. Rohkeat heittäytyvät uimaan ja toisille riittää, että voi vaan työntää varpaat lämpimään santaan, ihailla näkymiä ja vetää kädellä rantavehnän tähkän läpi. Hangon esitteestä luin; "Rantavenhnä on rantadyyniemme tärkein hiekansitojakasvi. Vielä 1900-luvun katovuosina rantavehnän jyviä käytettiin puurojen ja jauhojen valmistukseen." 

"Haluaisin tallentaa
kourallisen hiekkaa lasipulloon,
mutten tee sitä.
Sillä näin säilyy hyvä syy palata 
paikan päälle 
ihastelemaan hiekkarantoja.

Satama-alueella ravintoloita löytyy hyvillä maisemilla vieri vieressä sekä lukuisia kiinnostavia kesäpuoteja, jotka on somistettu ja sisustettu kauniisti. Lisäksi keskiviikkoisin on itäsatamassa kirpputori, josta saattaa hyvinkin löytää aarteita. Mitä enemmän ostokset vetävät puoleensa sitä varmemmin kannattaa suunnata myös Vuorikadulle, jonne on keskitetty monet kiinnostavat kaupat. Kävelykadulla voi huoletta edetä siksakkia, vierailla siellä täällä ja sopivasti raotella kukkaron nyörejä.

Vuorikadulla sijaitsee mm. Katin pitämä tyylikäs Kotilaituri. Se on minulle jo ennestään tuttu sisustus- ja lifestylekauppa, josta tällä kertaa ostin Sievän laventelin ja sitruksen tuoksuiset pyykkietikat. Näin äkkiseltään ajateltuna pullomalli saattaa tuoda mieleen jotain muutakin kuin pyykkietikan, mutta sen jätän ostajien itse arvioitavaksi mitä. Pyykkietikka on kieltämättä elämänlaatua parantava sopiva annos luksusta ja siinä määrin jännä tuote, että siihen voi sanoa koukuttuneensa heti kun kokeili ensimmäistä kertaa. Eikä näin kaunista pulloa tarvitse kätkeä kaapin perukoille, esille vaan. Katilla on loistavaa tyylitajua, silmää sisustukselle ja lahjaideoille, joten täältä ei tarvitse koskaan lähteä tyhjin käsin.

Hangossa on helppo heittäytyä makujen vietäväksi. Itäsatamasta löytyi "mansikkapaikka". Ravintola Skifferin listalta valitsin kesäisen liuskan (pizzamainen herkku), jonka täytteenä oli vuohenjuustoa, tuoreita mansikoita, pinjansiemeniä sekä runsaasti rucolaa. Hyvä ruoka parempi mieli -slogan on iskostunut mieleen ja se ihan oikeasti auttaa jaksamaan. Ruokailusta pitää nauttia pitkän kaavan mukaan ja terassille oli koiratkin tervetulleita.

Rannan Graniittilinnan, joka kokoaa sisälleen useita erilaisia pop up -myymälöitä, päässä sijaitsee valkoisuudellaan lumoava CoCo Beach Club. Kun kadulta nousee pari askelmaa terassialueen puolelle voi hetkessä huikata heipat kaikelle muulle, sillä edessä avautuu todellinen lomakeidas, jonka hellässä huomassa muu maailma kaikkoaa. Löhönurkkaukset ja kalusteet vetävät puoleensa niin paljon, että välittömästi unohtaa ajankulun ja aloinkin suorastaan juurtua kukkakimonoineni mukavien penkkien pehmusteiden keskelle. Jalkalasiin oli ehdottomasti tilattava makeinta ja värikkäintä juomaa mitä listalta keksin. Aurinko sai juoman ja jääpalat kimmeltämään kilpaa. Aurinkolasien takaa silmiä siristellessä saatoin vaan hymyillen nyökytellä "Rivieralla ollaan" -näkymille.

Meillä kävi seurueen kanssa hyvä tuuri sillä pääsimme seuraamaan CoCossa BYPIAS-tuotemerkin muotikuvauksia ja ostoksille suoraan kuvausten kesäisten tuotteiden muotinurkkaan. Tuotemerkin perustaja Pia Erlund on melkoinen visionääri ja etsi taidokkaasti aina seuraavaksi kuvattavat vaatteet. Työ ja rakkaus työhön yhdistyivät aistittavan sulavasti. Unelmatyössään selvästi.

Muotikuvauksia seuratessani iski salamarakkaus valkoiseen lattiaan. Ihan kotiin olen sitä jo pitkään haaveillut, mutta se haave on antanut odottaa toteutumistaan. Paahtavan auringon alla tunsin olevani kuin magneetti ja vedin ideoita puoleeni. Tästä muotikuvausvisiitistä jäi vahva kipinä, mitä voitaisiin tehdä kotipihalla ensi kesänä. Ideat talletetaan pehmeäkantisen muistikirjan lehdille ja alkuvuodesta 2021 esitän visioni koko perheelle "mitä jos...".
- Kiitos vaan Pia inspiroivasta tuokiosta!

Olen historian ja museoiden suuri fani, mutta tällä kertaa en käynyt museokorttiani näyttämässä vaan viihdyimme pääasiassa taivasalla. Luonto, ihmiset ja elämä kaikessa yksinkertaisuudessaan on joskus riittävää. Onko jossain taivas korkeammalla? Voiko luonto olla lähempänä kuin täällä? Ympärillä pyörii elämänmyönteisiä ajatuksia ja keltaiset linssit saavat kaiken hohtamaan voimakkaammin. Yhtäkkiä vaan huomaa kuinka keskittymiskyky paranee, sillä luonnolla on satumaista taikavoimaa. Täällä on jotain jota ei pysty sanoin kuvaamaan. Tutustumiskohteita on hyvä jättää myös seuraavaan kertaan. Kaikkea ei tarvitse ahmia kerralla.

"Kävellessä on vähän väliä 
pakko pysähtyä,
jotta ehtii keskittyä 
kaikkeen kauniiseen ympärillä.

P.S Matkalla päässä soi taukoamatta Kasmirin Vadelmavene ja kuin huomaamatta hoin tuttua sanontaa; "Hymyilee kuin Hangon keksi". Keksithän ne olisivatkin loistava matkamuisto, mutta missä ihmeessä on kaikki keksipakkaukset? Kuu-ukon leveä hymy luultavasti tarttuisi iloisesti omillekin kasvoille. No, ainakin Tori.fi:ssä joku myi vanhaa Hangon keksi -purkkia 50 eurolla. Arvossaan siis on.


Tässä kuvassa on juuri sitä mitä olen aina yhdistänyt Hankoon; Kesä, ihana pukukoppi ja kesäkasseja Hanko-teksteillä.


Nämä pukukopit ovat muuten taatusti kuvatuimpia kohteita Hangossa. Eikä ihme. Kauniita kuin mitkä.


Vierassatamassa on veneitä joka lähtöön. Ja oma vuosien unelma, soutuvene täynnä kukkia, tulee sekin vastaan. Mutta missä on se Vadelmavene?


Rannan Graniittilinnassa, rakennus joka on kaunis monin tavoin, on useita pop up -myymälöitä. 


Sisänäkymää Graniittilinnaan.


Linnassa kelpaa istuskella, joko kupposen äärellä tai muuten vain. Smaragdinvihreältä ja upottavalta tuolilta näkyy sopivasti merelle.


Merihenkisyyttä on aistittavissa kaikkialla.


Rannan Riviera - CoCo Beach Club. Aika etelässä ollaan vai mitä?


Jalkalasiin oli ehdottomasti tilattava makeinta ja värikkäintä juomaa mitä listalta keksin. Vanhat rakkaat lipsut on ostettu vuosia sitten Turkista. Yhä vielä ne keräävät huomiota vastaantulijoissa. Ja toistuvasti saan vastata kysymykseen "Mistä nuo on ostettu?".


CoCossa meillä kävi seurueen kanssa hyvä tuuri sillä pääsimme seuraamaan BYPIAS-tuotemerkin muotikuvauksia ja ostoksille suoraan kuvausten kesäisten tuotteiden muotinurkkaan. Kesäinen Hanko-kassi ja farkku-tyyny on kotiinviemisinä.


Tällä terassilla aurinko hehkuu tavallista kirkkaammin. Valkoinen väri lattiassa on tehokas ja raikas.


CoCon päivävarjoista bongaan pienen yksityiskohdan, jonka voi toteuttaa helposti kotiterassillakin. Vanhakin päivävarjo voi saada kiinnostavan silauksen ja uutta ilmettä, kun siihen ripustelee roikkumaan pieniä tupsuja tai esineitä.


Kaapelikela on yhä suosittu kesäpöydän materiaali ja miksipä ei. Se pysyy paikoillaan ja ajaa asiansa hienosti.


Herkullinen kesäliuska! Täytteet ovat kuin kesä itse, makeat.


 Liuskan täytteenä oli vuohenjuustoa, tuoreita mansikoita, pinjansiemeniä sekä runsaasti rucolaa. 


Helteistä kirpputoritunnelmaa. Tällä kertaa en etsinyt mitään tiettyä, mutta tutustua pitää aina.Rannan somat pienet mökit kätkivät sisälleen juuri olennaisimmat.


Rottinkia ja luonnonmukaista värimaailmaa. 1990-luvulla tuollainen riikinkukkotuoli on ollut kova hitti. Se on kuitenkin jakanut mielipiteitä puolesta ja vastaan. Äkkiseltään ajateltuna kauniimpi katsoa kuin istua, mutta onhan se aikamoinen koru huonekaluksi.


Vuorikadun Hanko-unelmia.


Kotilaiturin kesäkauppa Hangossa palvelee elokuun loppuun asti ja syyskuussa jälleen Liedossa.


Kotilaiturin pyykkietikkapullot olivat ostoslistallani, mutta katsokaa nyt kuinka ihanat kassit kuvassa on ja entä sitten nuo tossut. 


Tätä Kotilaiturin tyynyä olen jo tovin ihastellut ja siihen on hieno peitekin. Nämä ovat jotenkin taiteelliset ja nään kuvassa kubistisen Picasson.


Tässä nurkkauksessa on kaunis yksityiskohta sängyn yläpuolella leijuvat kimput.


Tulliniemen uimaranta. Ilma on kuin morsian, mutta ruuhkaa ei ole.


Linnut jättävät rantahietikolle "sulkakyniä".


Aurinkoista paahdetta kestävää kasvillisuutta, joka sitoo juurillaan irtonaista rantaheikkaa.


Vanha rottinkituoli ja uusi kesäkassi. I <3 Hanko.


Olen vuosia säästänyt farkkuja lähes tätä ideaa varten, että kokoan ne yhteen. Nyt ostinkin BYPIASin valmiin tuotteen. Tämä on kaikille "farkkufaneille" Tästä voit tuurilla bongata kaitaleen omista lempparifarkuistasi. 

Hanko kutsuu vielä - mm. Puistovuoren Rakkauden polkua pitää palata kulkemaan, mutta toki paljon muutakin kiinnostavaa on tutkimatta.

Rakkauden polku on aikanaan rakennettu kylpylävieraille. Kuulemani mukaan siirtolaisaikoina 1800-luvulla suurella tasaisella kalliolla emigrantit tanssivat odottaessaan laivan lähtöä Amerikkaan. 

- Oletko ollut Hangossa? 
Tai menisitkö tämän luettuasi?
Mikä on sinun mielestäsi parasta kaupungissa?

21 kommenttia:

 1. En ole käynyt Hangossa, eihän tuo kaukana olisi, mutta mielenkiitoista katseltavaa näyttää olevan siellä, ehkä parasta on se meri joka aina on niin ihailtava, Turussa on tuo meri kans lähellä, niin pääsee joskus ihailemaan sitä ruotsin laivoilla, minä olen niin karjalais ihminen että veri vetää aina tuonne pohjois-karjalan suuntaan, jonne haluan kohtpuolin lähteä.
  Onneksi helteet hellittää, mua ottaa voimille nää helteet.
  en ole keskustassakaan käynyt n.4 kuukauteen, tulevalla viikolla täytyy mennä, on kuin menisi eka kertaa keskustaan,
  onkohan siellä mikään muuttunut.
  Mä olen farkku ihminen, koko ikäni olen käyttänyt farkkuja,ja mulle hoikalle 66 vuotiaalle sopii vielä hyvin.
  Hyvää alkavaa viikkoa, ja kiitos kommentista.!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellettä on tosiaan piisannut koko maassa. On tunnelma kuin kaukana kaukana etelässä. Aurinkorannikko löytyy kuitenkin ihan kotimaasta. Veden läheisyys helpottaa kuumuuden kestämistä. Monille jatkuva helle on ikävä kokemus. Niin ihmisille kuin eläimille. Keskusta-alueita ei ehkä kukaan juuri nyt kaipaa. Luonto on parasta ja onhan siinä hyvin ne turvavälitkin, joista edelleen muistutellaan.

   Mukavaa kesää, kyllä se kai kohta hieman viilenee. Ainakin luonto kaipaisi sadetta 😊

   Poista
 2. Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. En tiedä miksi ei ole tullut koskaan käytyä, vaikka Suomea on reissailtu ristiin rastiin. Ehkä sitä tulee aina pyörittyä niissä samoissa "kohteissa".
  Kaikki on näköjään pitkälti hiekan sävyistäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika osuva huomio 😊
   ...jos lempivärisi on
   ...hiekka
   ...beige
   ...maitokahvi
   ...olki
   jne.

   Hanko on just sun paikka ♥️♥️♥️

   Poista
 3. Oi miten ihana paikka ja kyllä menisin niin mielenkiintoinen sekä kattava esittely,kiitos siitä <3 Niin ja en ole vielä Hangossa käynyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hangossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Myös tänä erikoisena kesänä. Lämmin suositus.

   Poista
 4. Kauniita kuvia.
  Hanko on kiva kesäkaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kaupunki todella. Mielessä jo vilkkui, miltä Hangossa jouluaika näyttää...

   Poista
 5. Ehdotin hesalaiselle ystävättärelle yhteistä matkaa. Hän vaatii, että menemme Hankoon. Nyt alan ymmärtää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin. Hyvä. Yhteinen ymmärrys valinnalle löytyy. Ei muuta kuin hyvää reissua!

   Poista
 6. WAU mikä paikka, tänne on ehdottomasti käytävä itsekin paremmin tutustumassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hangossa kesä on todellakin kesä. Aurinkoinen päivä tuo juuri sen kuuluisan hehkun esiin, mutta kaikella on puolensa. Jopa syysmyrskyinen sää on takuulla vaikuttava.

   Poista
 7. En ole käynyt Hangossa. Olen jo aiemminkin blogeista nähnyt, että se olisi upea kohde lomareissulle. Voi hyvin sanoa, että aivan kuin ulkomailla olisi. :)
  Kiitos ihanasta postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanko on todella jotenkin varsin eteläinen lomakohde. Ja hyvä on matkustaakin kotimaassa vielä pitkään. Ihasteltavaa riittää vallan hyvin ihan lähellä.

   Poista
 8. Ihana tunnelma välittyi näistä kuvista ja teksteistä!
  Eipä todellakaan ole hinku ulkomaille, kun saimme lämpöä ja Suomesta löytyy sellaisia paikkoja kuin Hanko (ja Turku ja moni muu ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanko on mulle vallan riittävä "etelä". Suomessa on niin paljon kauniita kaupunkeja, että kohteita riittää pitkäksi aikaa. Kotimaan matkailu on aina hyvä juttu.

   Poista
 9. Ihania kuvia Hangosta!
  Minä tykkään kovasti Hangosta, harmillisen harvoin siellä tulee kuitenkaan käytyä. Kun ravintoloiden buffet pöydät ovat jälleen auki, niin minua on suuresti himoittanut kesäretki Hankoon ja ravintolan Origon kalapöytä.

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa avautuu asteittain ja mikä onkaan kesällä hienompaa kuin kesäruokailu. Maut ovat aivan omaa luokkaa. Ympäristöä, ihmisiä ja elämää ympärillä on kiva seurata. Kesäretkelle vaan!

   Poista
 10. Hienot kuvat tunnelmineen Hangosta. Kaunis kesäkaupunki se on ja olen minäkin siellä käynyt, mutta aikaa sitten. Tosin noin laaja tutustuminen, minkä esittelit, jäin kovasti vähiin. Toki meren, rantakalloioita ja uimapaikkoja muistan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä kuule kannattaa joskus ottaa taas Hanko uudelleen kohteeksi. En minäkään siellä ennen ole käynyt, mutta nyt takuulla haluan sinne uudelleen. Monta paikkaa jäi käymättä. On hyvä syy palata.

   Poista
 11. Lomailimme kesäkuun alussa Hangossa, heti kun taas pääsi ravintoloihin ja hotelleihin. Harmillisesti vielä monet kohteet olivat suljettuja, useat, ravintolat, monet liikkeet ja rannan pikku puodit, galleriat ja näyttelyt. Loma Hangossa on silti aina kuitenkin "loma Hangossa": ihana, upea, rento, leppoisa, lataava - ja tekee ehdottomasti hyvää parisuhteelle!

  VastaaPoista