maanantai 4. tammikuuta 2021

DIY - Mitä voi tehdä joulun roskista?!

Muistatko, kuinka jo vuosia sitten koteihin päätyi juomalaseiksi kierrätettyjä laseja, kun Jalostajan sinappilasit jatkoivat juomalaseina? Tuolloin ei kierrätys ollut vielä ns. tunnettua ja tuskin kukaan mietti kierrätystä vielä silloin kuten nyt. Sinappilaseista vaan juotiin maidot ja mehut. On vaikea arvioida, mikä voisi saada noiden kuuluisien sinappilasien asemaa tästä päivästä tulevaisuudessa kun tavaraa pursuaa kaikkialla, mutta kierrätettävää siis ainakin riittää.

Joulu ja vuodenvaihde on eletty ja on aika aloittaa kokonaan puhtaalta pöydältä uusi vuosi. Vai säilyykö jokin vanha vuoteen 2021? 

- Kyllä. Niistä muutama esillä tässä postauksessa.

Koronavuonna sitä mieluusti astuu eteenpäin uusien asioiden pariin suurin harppauksin. Kun hylkää vanhan on uusi aina lupaavammin edessä. Ehkä jopa joulu tulee monissa kodeissa riisuttua juhla-asustaan aiemmin kuin edellisinä vuosina. Ainakin roskisten vierillä nököttävät joulukuuset kertovat, että kiireisimmät ovat halunneet päättää jouluajan. No, joka tapauksessa juhlaa on vietetty tavalla jos toisella ja sitä roskaa muodostuu väkisin. Ehkä siis kannattaa muistaa kierrätys silloinkin kun täydellinen siivousinto pukkaa päälle. Minä hyödynsin vanhat kynttilälasit, joulukalenterit, lehdet, mainokset ja jopa hedelmien kuoria. Lopputuloksista voi olla montaa mieltä, mutta jonkinmoista kierrätystä tämä on.

Kynttilälaseista juomalaseja ja matkamuistopullosta joulumännynjalka

En ole juurikaan koskaan syttynyt ajatukselle, että kynttilälaseista tulisi juomalaseja, mutta tällä kertaa ajattelin kokeilla sitä tosissaan. Loppuun palaneet kynttilät jättivät jälkeensä niin kauniita värillisiä laseja, etten tohtinutkaan heittää roskia lasinkeräykseen. Tulikuuman veden ja pesuaineen avulla niistä huuhtoutui täydellisiä juomalaseja. Lasien väreissä ja muodoissa hehkui suloinen retrohenki ja yllätyin kuinka passeleita ne käytössä olivat. 

Brasiliasta aikanaan tuotu pullo puolestaan sopi tyhjänä mainiosti joulumännyn jalan tehtävään. Se on rottinkikuorineen jopa hitusen muodikas. Ainakin riittävän tukeva ja kaunis.


Mänty ja rottinkipullo on kevyt ja kaunis yhdistelmä. Jo yksi havunoksa on näyttävä. Mutta eikö ole kaunis myös tämä kynttilästä jäänyt lasi?


Laseissa on piukasti kynttiläjäämiä ja erilaista teippiä, joten kyllä siinä tovi menee jotta puhdasta lopputulosta syntyy.


Lasit käyvät hyvin arkikäyttöön, mutta näissä juurtuu myös kasvit tai loistaa tuikkukynttilät miten vaan.


Kun joulumännystä poistaa koristeet se voi jatkaa vielä hyvin pitkään kauniina talvikasvina.

Hedelmän kauniit kuoret, jouluiset kirjat ja lehdet sun muut piristävät tulitikkuaskeja

Joulun jälkeen jää pyörimään paljon paperiroskaa, naruja ja kaikkea pikkuaskarteluun sopivaa materiaalia. Moni karsii tavarapaljouttaan ja kirppiksille päätyy esineitä ja tavaroita, joista esim. vanhat kirjat voi poimia tähän tulitikkuaskien tuunaukseen pikkurahalla.

Usein joulunpyhinä askartelen jotain seuraavaan jouluun ja niin tein nytkin. Joulun perinteiset kyläilyt kuivuivat koronan vuoksi kasaan ja kotoilun merkeissä hyödynsin jopa klementiinien kuoria tekemällä pikkuruisia kuvioita piparimuoteilla. Lopputuloksena tehtailin laatikollisia söpöjä tikkuaskeja valmiina jollekin joskus - pikkuviemisenä, jonka kylkeen on helppo ostaa jotain kulloinkin tarpeellista.Klementiinin kuorista syntyi piparimuoteilla kauniita muotoja, jotka jätin kuivumaan ja kutistumaan. väri muuten säilyy yllättävän hyvin ja koska kuori pyrkii kipristelemään sitä kannattaa pitää vaikka kevyen painon alla.


Kirppiskirjasta löytyi hyvää paperia ja kauniita kuvia tulitikkuaskien askarteluun.


Klementiinisydämiä ja erilaisia joulunauhoja. Aika helpolla syntyy jouluisia kokonaisuuksia ensi jouluun. Tämä on vähän sellaista jouluttajan hommaa, jolla yritin ylläpitää sitä tuttua, vanhaa ja ihanaa joulumieltä, joka välillä pyrki karkailemaan muihin aatoksiin.


Nämä sopivat hyvin vaikka kruunukynttilöiden seuraksi pakettiin ja askartelu sinänsä on helppoa ajanvietettä myös yhdessä lasten kanssa. Leikkaamista, asettelua ja liimaamista - jokainen aski on hitusen erilainen.


Kauniit joulukalenterit voi hyödyntää askarteluissa

Kauan sitten joulukalenterit olivat ns. kuvakalentereita, mutta nykyään ne ovat vuosi vuodelta entistä muhkeimpia, suurempia ja sisältävät vaikka mitä yllätyksiä. Usein mietin joulun jälkeen kuinka kauniit kuoret niistä jäljelle jää, kun kaikki luukut on avattu. Tänä vuonna säästin parhaita kohtia, hyvää pahvia ja tein joulukortteja ensi jouluun.Joulukalentereista leikattuja värikkäitä pahvipaloja valmiina askarteluun.


Tällaisia niistä sitten tuli. Helppo kuusimalli täytti korttipohjat ja lisää täydentäviä osia lehdistä, mainoksista jne.

Oikein hyvää ja ilon täyttämää uutta vuotta 2021!

Muistahan kierrätys!

- Oletko sinä hyödyntänyt jouluroskia jotenkin?

36 kommenttia:

 1. Kivoja tuunauksia tämän vuoden joulua ajatellen. Noita tulitikkurasioita itsekin olen koristellut. Klementiinin kuoren kuivattaminen on oivallinen idea esimerkiksi syksyllä kransseja varten. Hämärästi muistan lapsuudenkodista sinappilasit. Myös sulatejuustoa oli jossain vaiheessa laseissa, joita sitten käytettiin juomalaseina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ymmärrä kuinka nämä tulitikkuaskit saavat joka vuosi täydellisen hurahduksen aikaiseksi. Aina samoissa puuhissa 😂🤣😂🤣

   Klementiinin kuoret ovat ihan superia - ensin tuoksu ja myöhemmin ihan vaan tuo muoto.

   Ja sinappilasit - niitä jopa ostin itselle kun jo tarina ihastuttaa.

   Kiinnostavaa vuotta 2021 😀

   Poista
 2. Ihania askarteluja! Tuo juomalasi on niin kaunis ja tulitikkuaskeistakin tuli kivoja pikku viemisiä. Ja tosiaan vaikka kynttilän kanssa hieno tuliainen.
  En ole kyllä hyödyntänyt muuten joulupapereita tms. mutta säästin saamani joulukortit ja ajattelin ensi jouluna tehdä niistä nimikortit joululahjoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Kristiina!
   Minä olen jouluista säästänyt aina kirjekuoria - niiden sisältö menee esmes näin; "joulukortit 2020". Kortteja olen säästänyt jo vuosia. Niitä suunnittelen vuosien päästä katsovani. Mietin, kuinka vuodet ovat joulutoivotuksia muuttaneet ja mitä muuta eri vuodet kertovat. Ne ovat arkistoituna varastossa 😀 Pitäisikin oikein kurkata mikä on vanhin tallessa oleva kirjekuori...

   Poista
 3. Muistan lapsuudesta sinappilasit :)
  Mietin tuosssa itekin pari päivää sitten, että pitäisköhän tehdä jo joulukortteja.. jäi suunnittelun asteelle. Askeja olen joskus tehnytkin.
  Jos joku keksisi meidän joulukuuselle uuden elämän, niin olis kiva ;D Se on niin täydessä voimissaan vielä, että surettaa heittää pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla pukkaa aina jouluna mahdoton joulufiilis, jolloin on hyvä tehdä jotain seuraavaksi jouluksi. Sitten aikanaan jouluna on hyvä poimia valmiit jutut tarvittaessa hyllystä.

   Meillä yksi joulumänty varistaa vihreää tomuaan kaikkialle 😁 Ehkä se pitäisi marssittaa jo ulos?

   Poista
 4. Säästän kyllä hyvät joulupaperit, kortit, mutta vasta ennen seuraavaa joulua voin käyttää jotakin askarteluun. Minäkin olen joskus koristellut tikkuaskeja, joulukortteja teen itsekin ja nyt jouluksi tein paperienkenkeleitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paperienkelit taidan lisätä To do -listaani. Niitä olisi hauska kokeilla tehdä niin itselle kuin muillekin.

   Poista
 5. Tänä vuonna ei paljoa jouluroskaa tullut, mutta jämälankakalenterin paperipussukat säästän uusiokäyttöön. :) Ja kynttiläjämistä valan uusia kynttilöitä muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynttilöitä haluaisin tehdä minäkin, mutta jostain syystä ei vielä ole puuha alkanut. Niiden teko olisi hyvää ja kiinnostavaa askartelua.

   Poista
 6. Tästä sain monta ideaa lasten "mitä mä tekisin"-hetkiin. Kiitos!
  Laseista tuli mieleen vihreät sinappilasit, joita joskus hamstrasin.
  Yhtään ei ole enää ehjänä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hienoa, jos tuli sopivia vinkkejä lasten kanssa askarteluun. Nämä postauksen aiheet ovat kivoja kaikenikäisille. Ja parastahan on se kierrätys! 👍 Askartelun täyteisiä päiviä teille!

   Poista
 7. Tulipa kivoja askarteluja. Nuo kortit on kyllä myös ihan huippuja Minä pääasiassa säästän kynttilöiden pätkät ja teen niistä joko uusia kynttilöitä tai sytykkeitä. Joskus keräsin myös karkkipapereita ja tein niistä pussukoita. Mukavaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukalentereissa on valtavan paljon "hyvää pahvia / kauniita kuvia". Niistä voi loihtia mitä vaan 😀 Kauniit karkkipaperit ovat myös aarteita. Pussukat ovat niille hyvä kohde. Mulla on yksi sellainen "vaiheessa"...

   Poista
 8. Hienoja kierrätysideoita!

  Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kierrätystä on hyvä ylläpitää aina 😀👍
   Kiinnostavaa uutta vuotta 2021 🌟✨⭐☀️

   Poista
 9. Ihan ensi vilkaisulla en olisi tajunnut kuvioita klementiinin kuoriksi! Olet ihastuttavan luova ihminen varustettuna runsaalla ja oivaltavalla mielikuvituksella.
  Lapsuuskodissa oli joitakin sinappilaseja lasin oikeassa käytössä. Minä tein muutamat joulukalenterit tikkuaskeista. Ison urakka oli löytää jokaiseen laatikkoon jotain kivaa.
  Joulukorttisi ovat niin kauniita ja tunnelmallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se vaan on, että hedelmän nuoretkin voivat olla uskomattoman monipuolisia käyttää kierrättäen. Klementiinin kuorista tehdyistä kuvioista tulee kuivuttuaan kovia koppuroita ja niitä on helppo liimailla. Jätin niitä tällä kertaa hieman vapaamminkin kuivumaan (ilman painoa) ja silloin alkaa reunat elää. Kunnon täjäyksellä Eri Keeperiä kuviot silti pysyy hyvin paikoillaan.

   Olen tehnyt minäkin tulitikkuaskeista joulukalenterin. Jopa marraskuun häille häälahjan. Sitä saa tosissaan miettiä, mitkä jutut mahtuvan tulitikkuaskiin, kun joka päivä sopisi olla uusi idea 😉

   Kivaa uutta vuotta!

   Poista
 10. Tosi hienoja kierrätysideoita! Näin kännykällä kuviasi jo IG:ssa ja nyt koneen äärellä lueskelen postaustasi. Joulunroskia hyödynnän joka joulu jonkin verran. Lahjapaperien kuvia leikkasin talteen, joita käytän ensi jouluna. Kynttilänjämiä käytän sytykepalojen tekemiseen. Karkkipaperit (mitenköhän niitä niin paljon oli kertynytkään...) ovat tallessa ompelutöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vaan niin on, että joulusta tulee paljon hyvää materiaalia. Pitää vaan keksiä sopivat käytöt. Joskus on mulla niin, että varastossa onkin vaikka mitä ja joskus jopa unohtaa mitä kaikkea. Etu se on sekin, että kaikkea on 😀 Ainakin tämä etäkoulu on hyötynyt siitä, että muutamassa sekunnissa on tarvittavat jutut esillä.

   Poista
 11. Olipa tosi kivoja ja kauniita kierrätysideoita.
  Mukavaa tulevaa loppiaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaista kierrätystä on kiva harjoittaa. Koko ajan yritän keksiä uusia tapoja. Hyvää loppuviikkoa!

   Poista
 12. Kauniit/ihanat piparit,kortit ja tikkuaskit, kiitos vinkeistä! Ei ole oikeastaan ollut paljon mitään kierrättävää, jämä kynttilöistä tein pari isoa kynttilää ulos palamaan.Joulupaperi on säästössä ensi jouluun, tai sit teen kortteja ensi marraskuussa.Hyvää vuoden jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna olisikin pitänyt kyllä kynttilöitä tehdä. En vaan ole saanut vielä aikaiseksi. Tämä pimeys olisi kaivannut paljon extravaloa. Lunta ei ole vieläkään ja tammikuuta menty jo hyvään alkuun.

   Hienoa vuotta on lupa toivoa!

   Poista
 13. Kivoja ideoita! Tykkään myös roska-askartelusta. Tuota mandariinin kuorijuttua pitääkin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuorijuttu on todellakin kiva kokeilu. Pidä mielessä. Itse tykkään lopputuloksesta - sopivat muuten koristeiksi kaikkina vuodenaikoina ja säilyvät hyvin.

   Poista
 14. Voi mahoton miten upeita juttuja olet kierrättänyt👍
  Minä ahmien luin.
  Rakastan kierrättämistä yli kaiken.
  Hyvää Uutta Vuotta myös Sinulle 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!
   Nyt mulla piisaa tikkuja ties minne asti 😀 Eivaskaan annan niitä jollekin joskus sopivan hetken tullen. Lisää on tehtailtu ja urakalla. Kymmeniä askeja...

   Poista
 15. Meillä kierrätetään kuusi ;) Kesääseen asti se seisoo jalassaan puutarhassa ja lumen sulettua se työnnetään silppuriin, haketetaan ja levitellän kukkamaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä. Meillä mänty saa olla myös pihasomisteena. Siitä taitaa tulla pikkuklapit grilliin 😀

   Poista
 16. Ihania ideoita - kierrätys kunniaan! Peukutan isosti!!
  Jos löydän joulun alla kauniin peltisen piparirasian, ostan. Jos piparit eivät maistu, bioastiaan, rasia käytetään joulukuusenkoristeiden säilöntään... Näitä on jo aika monta - joka itsenäisyyspäivänä on yhtä jännittävää availla rasioita, mitä niistä löytyykään kuusen oksille ripustettavaksi.
  Mies tekee minulle sytytyspusseja, sisältävät munakennonpalasia, muuta palavaa roskaa ja lyhtykynttilöistä steariininjämät. Päätyi tähän ratkaisuun, ku aloin poimia pyykkikopasta hänen sulkiaan ja kalsareitaan syntyisi, kun en saanut muuten kunnon tulia aikaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tunne...minullakin tuppaa olemaan aika monta 'yllätyslaatikkoa'. Aina luulen muistavani mitä kaikissa on, muttei se sitten niin menekään 😀 No itse itselle kyhättyjä ylläreitä siis. Sekin on kivaa.

   Minä olen tehnyt ennen ahkeraan sytytystä helpottamaan sytykeruusuja. Ne ovat kauniita säilyttää esillä kun ja toimivat hyvin. Ensi kesäksi on yksi uusi kokeilu mielessä. Saapa nähdä mikä siitä tulee.

   Hauska tuo tapasi saada 'miehet töihin' sytykepussien tekoon 🤣😂🤣😂 Meillä on miesväen sukat ja kalsarit saaneet toimia tehtävässään. Ei ole napattu sytykkeeksi...ainakaan vielä 😉

   Poista
 17. Siis aivan huikeaa kierrätystä - hengästyin jo katsellessa ja en malttanut olla selaamatta aiempiinkaan, joten kaffehan tässä kesken loppui... olen kuvitellut olevani kierrättäjä, mutta vallan noviisi! Kiitos vierailustasi blogissani - ihanaa kun jätit jäljen, että osasin tulla vastavierailulle! Liityin heti seuraajaksi... mistäs voisin löytää sen maailmankartan tarroineen... herätti mielenkiinnon??!! Iloa, energiaa ja mieluisia tekemisiä uuteen vuoteesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrätys on aivan mahtavaa ja kun katselee ympärilleen löytyy paljonkin mitä voi kierrättää. Mielikuvitus vain rajana. Aina voi keksiä uutta.

   Ja tuo meidän maailman kartta on Tallinnasta Tali Design -kaupasta, jossa on paljon paikallista innovatiivista tuotevalikoimaa.

   P.S tästä olen tilannut ilon vuoden 😀 Kaikkea hyvää!

   Poista
 18. Kivoja ideoita! Minä säästän vanhat joulukortit siinä tarkoituksessa, että niitä (tai osia niistä) voisi joskus uusiokäyttää esim. kortteihin. Kynttilänjämät olen myös säästänyt, ja tarkoitus olisi väsätä niistä ehkä uusia kynttilöitä tai sitten sytykeruusuja. Enemmän olen erikoistunut jouluruokien uusiokäyttöön: esim. piparit juustokakunpohjaan ja glögistä kiille päälle, sen myötä hyvästit joululle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ruuan uusiokäyttö kuulostaa hyvältä. Mä onnistuin ostamaan ruokaa niin loistavasti, että kaikki meni sopivasti ajallaan, eikä mitään joutunut heittämään roskiin.

   Sytykeruusuja olen tehnyt minäkin, mutta olen pähkinyt jo...mikä olisi ruusun seuraaja 😀

   Poista