keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Maistuisiko pala kakkua Kakolassa?

Tarkoitukseni oli nopeasti piipahtaa kahville Turun, Kakolaan vanhalle vankila-alueelle, sillä olin kuullut paikasta sieltä täältä, mutta visiitti venähti odotettua pidemmäksi.

- Turussa on alkanut kahvilakulttuuri selvästi herätä jonkinmoiseen uuteen kukoistukseen ja mielenkiintoisia uusia paikkoja on kaupunkiin avattu monia. Yksi uusimpia lienee Cafe Kakola. Se on erikoinen jo pelkän sijaintinsa vuoksi, sillä Cafe on vanhan vankilan alueella, korkealla Kakolanmäellä, josta on huikeat näkymät (tänne voisi muuttaa heti ensi näkemältä). Kakolaan ei ihan vaan sattumalta poiketa, paremminkin mennään suunnitellusti, kuten tein minäkin.

Kesäkuussa 2015 avattu Cafe Kakola sijaitsee vanhassa vankilanjohtajan kivitalon alakerrassa ja se on avoinna kesän ajan joka päivä klo 11-19.

Piha-alueen hevostallissa on esillä myös valokuvanäyttely, jossa sukelletaan Kakolan vankila-arkeen ja vankien elämään. Mielenkiinnolla jään odottamaan kertaa, jolloin pääsen Exit Kakolaan. Escape Room kuulostaa varsin jännittävältä. Alue on nimetty Kakolan Kruunuksi.

Koska Kakolan maille ei ennen juurikaan ole ollut vapaata pääsyä, kannattaa nyt tarttua tilaisuuteen. Visiitti kahvilassa on mieleenpainuva - itse otin kahvin vankilamaisen rouheasti peltimukista, mutta "vangin palan" (leipä paksulla makkarasiivulla) sijaan valitsin kovinkin herraskaisen lisukkeen; Vankila-teemaan sopivasti palan kakkua - Kakolan kakku, jossa on pystyssä pieni marsipaaniviila (kakku on turkulaisen MBakeryn suunnittelema herkku). Vaikka hieman sataa tihrutti jäimme kahvittelemaan ulos, sillä kauniit sisätilat oli tupaten täynnä väkeä.

Kahvilareissulla avautui tilaisuus päästä tutustumaan myös "Valtio +" -taidenäyttelyyn Turun lääninvankilan tiloissa. Tästä en ollut kuullut aiemmin, mutta uteliaisuus heräsi heti. Mystisesti yhdistyi vankilaympäristö ja taide. Heinäkuun loppuun avoinna oleva näyttely on tutustumisen arvoinen, joskin sisältönsä vuoksi se ei sovi lapsille. Muutama kuva näyttelystä tässäkin mukana. Tästä näyttelystä olisi voinut rakentaa blogiin ihan oman juttunsa, sillä materiaalia paikan päällä oli kyllä riittämiin.

Itse olen ennenkin päässyt Kakola-kierroksille, mutta suosittelen lämpimästi kaikille tätä näyttelyä. Sinne on vapaa pääsy ja lisätietoa osoitteessa www.valtioplus.com

Kakolan muistanee moni pahamaineisena vankilana. Lapsuuden muistona muistan, miten kaverin isä oli töissä vanginvartijana Kakolassa ja vangit mm. tekivät heidän kotipihansa pihatyöt. Siinä taisi tuolloin olla jo jännitystä kerrakseen.


Kuka oli hurjista hurjin? Lue kaupunkilehti Turkulaisen artikkeli lokakuulta 2014.

Vankilasta on  kirjoitettu myös kirja -> Kakola - Vankilan tarina (Sammakko).

Kakola tyhjeni vangeista vuonna 2007. Nyt on alkanut Kakolan uusi aika.
Tervetuloa Kakolaan!

P.S Cafe Kakolasta voi ostaa muistoksi peltimukin Kakola-tekstillä.4 kommenttia:

 1. Tuonne pitääkin poiketa kun taas elokuussa palaan kotio Turkuun (:

  VastaaPoista
 2. Kakola on kerta kaikkiaan tutustumisen arvoinen. Kahvila ihan huippuidea! Suosittelen. Mitä kaikkea koko Kakolanmäki vielä tulevaisuudessa mahtaakaan tarjota...mielenkiinnolla odotan ;)

  VastaaPoista
 3. viikonlopulla käydään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervemenoa! Ihan rikollisen hyvä tämä koko Kakolanmäki ;D

   Poista