sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Hyvää puun päivää 27.9.

Tänään vietetään puun päivää!

Puun päivää on vietetty jo vuodesta 1998 lähtien ja päiväksi on vahvistunut 27. syyskuuta. Tänään kehotetaan kaikkia istuttamaan puu. Pienestä taimesta alkaa uusi matka kohti korkeuksia.

Pakon sanelemana jouduimme juuri kaatamaan yli 20 metriä korkean kuusen. Kuusen, jonka kanssa olimme yhdessä matkanneet liki 17 vuotta. Puu oli komea kuin kirkon edustan joulukuusi, mutta pahasti kallistuneena se ei ollut enää turvallinen. Jostain kulmasta se näytti hyvältä, mutta kiertäessä ympäri kallistuksen kyllä huomasi. Syysmyrskyt ovat viime vuosina olleet todellista pelon aikaa, sillä naapurilta kaatui vastaavanlainen puu (joka ei ollut edes huono), yhdessä tapaninpäivän myrskyssä.


Ihmeellistä, miten kymmenien vuosien kasvumatka päättyy vajaassa tunnissa; ammattilaisen käsissä jättimäiset oksat raksittiin irti rungosta ja runko pätkittiin n. 150 cm:n mittaisiin osiin. Maassa makaavat rungon osat viestivät mennyttä aikaa.

Pari vuotta sitten otin tämän jättikuusen kävyistä siemeniä talteen. Annoin niitä tuttaville somissa pikkupusseissa ja pyysin heitä viemään sisällön suotuisaan paikkaan kasvamaan. Ehkä joku on onnistunut tehtävässään, ehkä jossain kasvaa tämän kaadetun kuusen jälkeläisiä.

Koska yksi puu on jouduttu menettämään, istutetaan uusi. Vaalitaan yhdessä ympäristöä ja lähdetään kasvattamaan uusia ihmeitä.


Uusi puu on hankittu. Tänään on sen kasvutarinan uusi "ensimmäinen päivä". Kuusen paikalle nousee aikanaan uusi kuusi, kunhan maapohja ensin parannetaan. 

4 kommenttia:

 1. Hei, nyt olen vastannut haasteeseesi :) suuret pahoittelut vielä siitä, että kesti näin kauan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Alkaa pikkuhiljaa ollakin aika virittäytyä joulutunnelmiin(!). Ainakin ruokakaupan yksi hyllyväli oli jo viikonloppuna täytetty kaikenlaisilla jouluvaloilla...onko sittenkin vähän aikaista...

   Poista
  2. Siskoni kertoi myös että oli nähnyt jo suklaakalentereita kaupassa :D

   Poista
  3. Joka vuosi ehkä aina vaan himpan aiemmin joulukuume pukkaa...

   Poista