lauantai 23. huhtikuuta 2016

DIY - amppeli

Vuosia sitten kevätpuuhien ykkösiin kuului amppelin valmistus. Isä oli todellinen mestari solmujen ja solmimisen parissa - amppeleita tehtiin omin ideoin urakalla vanhempien kanssa ja niitä roikkuikin joka paikassa, kunnes itsetehdyt ja punotut amppelit vaan pikkuhiljaa painuivat taka-alalle. Kauppojen tarjonta toi esiin yhtä jos toista muuta vaihtoehtoa mm. 3-kerroksisia metallikoreja ja niinpä uutuudet taisivat imaista mukaansa. Tänä keväänä oli aika palautella tuttu juttu mieleen, mutta entistä helpommalla tekniikalla.


Olen aina ihastellut erilaisia naruja, lankoja ja kuteita. Miettinyt ja hyödyntänyt niitä tavalla ja toisella. Nyt halusin nostaa käyttöön Novitan Eco Tuben, mustana. Se kestää tässä käytössä hyvin venymättä. Musta väri on yllättäen noussut pieneksi suosikiksi ja sitä ujutan jo moneen tekemiseen. Musta on tullut takaisin! Se sopii kaikkeen, antaa samalla voimaa ja sopivaa ryhtiä. Tästä Novitasta tehdään nyt muutamassa minuutissa amppeli!

Näin se lähti;


- Leikkasin narusta kolme n. 130 cm:n pituista pätkää.
 
- Taitoin narut U-lenkiksi ja sidoin kaikki narut yhteen solmulla, josta syntyi samalla ripustuslenkki.


 
- Mittasin ripustuslenkistä alaspäin n. 40 cm ja solmisin aina kaksi vierekkäistä narua yhteen.
 
 
- Syntyneistä solmuista mittasin taas alaspäin n. 20 cm ja solmisin jälleen vierekkäiset narut yhteen.
 
 
- Lopuksi katsoin silmämääräisesti korkeuden ja vedin kaikki kuusi narua yhteen solmuun, josta tuli samalla amppelin pohja.
 

Aikaa simppelin amppelin työstöön meni siis vain muutama minuutti ja niitä syntyikin hetkessä monta. Ne ovat kevyitä ja siroja, mutta kuitenkin vahvaa materiaalia. Jotain suhteellisen kevyttä näihin silti laitan.

Jos haluaa amppeleista koristeellisempia, voi naruihin laittaa somisteita esim. helmiä, nappeja, rusetteja, riippuvia koristeita, silkkikukkia, perhosia, leppäkerttuja, mitä ikinä keksiikään.

Minulle riitti simppeli musta ruukku, johon olen ihastunut Granit-myymälässä.

Suosikkikukkani lankaköynnös odottaa seuraa ja sitäkin varmemmin lämpimiä säitä. Tänään on oikeasti satanut rakeita ja vettä. Välillä paistanut aurinko. Koita tässä nyt sitten pysyä kesän puuhissa kiinni. Ainakin maalaamiset odottaa. Tänään on ollut sitten askartelupäivä.

 
Amppelimalleja on monia mm. kaunis helmikoristeinen amppeli teko-ohjeineen löytyy Ideatasku-blogin sivuilta.

4 kommenttia:

 1. Amppelit on kyllä nyt POP :) Kaunis tämä sinun amppelisi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on yksinkertaisesti ja nopeesti toteutettu, mutta sitä juuri hain. Ja mustaa. Kumma, että musta on valloittanut sydämen täysin. Mutta kuten vanha työkamu sanoi "mieluummin överit kuin vajarit"...kai voin nyt tukeutua tuohon lausahdukseen ;)

   Poista
 2. Kaunis. Kiitos selkeästä ohjeesta. Tätä pitää kyllä myös joskus kokeilla ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Helppous ja nopeus on iso plussa.

   Poista