lauantai 16. huhtikuuta 2016

Kirjavinkki: Koiranne alkaa kohta kukkia!


Lokakuussa 2015 lähdettiin Föli-kirjan matkaan ja nyt; Koiranne alkaa kohta kukkia.

Sanamaija Heli Laaksosen monipuolinen tuotanto on aina ollut lähellä sydäntäni ja erittäin mukava oli maaliskuussa saada käsiin kirjauutuus, jonka työstössä Helillä on ollut merkittävä rooli - Lapsille ja lapsenmielisille aikuisille suunnattu kirja "Koiranne alkaa kohta kukkia". Tämä kirja on Heli Laaksosen ensimmäinen kerta lastenkirjan suomentajana ja siis todellakin yleiskielellä kirjoitettu, ei lounaismurretta.

Koiranne alkaa kohta kukkia on yllättävä kirja, joka saa pilvisenkin päivän aurinkoiseksi. Suomen kielestä löytyy hienoja sanoja ja kirjassa on kekseliäitä tarinoita, joiden sisältöä ei pysty otsikosta edes arvaamaan. Tämän kirjan matkassa on hauska heittäytyä tarinoiden vietäväksi ja lakata ennakoimasta, mitä tuleman pitää, sillä neljä vuodenaikaa onnistuu yllättämään joka kohdassa.

Et arvaakaan, miten syttyy kakan ja voikukan salamarakkaus, miksi setelirahat näyttävät littaan astutuilta punatulkuilta, miten purkka örisee kuin kummitus, mitä koira vie äidilleen äitienpäivälahjaksi, mitä kuoriutuu sukkien hautomasta munasta, mitä tekee umpihullu talvitakki, millainen on tahroja keräävä remonttimies, millainen on sittisontiaisen ensimmäinen työpäivä, miten lusikka voi olla merirosvo, miten piirtäminen on tärkeintä, mitä seuraa, kun koiran vatsapuoli muuttuu keltaiseksi, miksi mummo ja lapsenlapsi ovat samalla luokalla, kuka syö liitua, missä paukku viihtyy, millainen on perunan bändi, tietääkö kalat, koska on Suomen tasavallan syntymäpäivä, missä tonttu lomailee, mikä joululahja saa norsun pois tolaltaan, mitä tapahtuu, kun äidin joululahjasta löytyy hiiri tai miksi Henri tuntee itsensä orjaksi.

- Vastaukset saat lukemalla kirjan :D

Heli oli vieraana Maikkarin Huomenta Suomessa ti 12.4.2016 -> Katsomoon tästä.Tekijät: Kivirähk Andrus, Melasniemi Joel, Laaksonen Heli (kääntäjä)

Kustantaja: Otava, painosvuosi: 2016, asu: sidottu, kovakantinen, Liimasidos
Kieli: suomi, laajuus: 79 sivua, tuoteryhmä: lasten ja nuorten kirjat
 
Heli Laaksonen kuvaa projektia hulimaa.fi-sivuillaan näin:


- "Seurava teos, mink kannes o mu nimi, on käännöskirja. Virolaine "Kaka ja kevad" on klassikko, mink Andrus Kivirähk kirjotti, Joel Melasniemi kuvitti, mää suamensin ja nimeks laitetti Koiranne alkaa kohta kukkia.

See o ajatelttu mukulil ja herkkänaurusil aikusil. Ja hei: käännös on kirjakielinen (ei tul tavaks, mut tähä see ol omias). Hauskassi lyhkässi tarinoi."


Lue mukava ja kuvaava kirja-arvostelu tästä
______________________________

Referaatti-poiminta Otavan sivuilta:


Sattuman oikkuja ja absurdeja käänteitä - Viron suosikkihumoristi vauhdissa!

Andrus Kivirähkin parissakymmenessä nasevassa lastenkertomuksessa kaikki on mahdollista. Voikukka rakastuu koirankakkaan, sukat alkavat munia, kissa ryhtyy joulupukiksi... Arkiset asiat ja esineet näyttäytyvät uudessa valossa ja kertomusten henkilöt mitä yllättävimmissä käänteissä: mummo voi ruveta ekaluokkalaiseksi ja jäätelötahra osaa totella vihellystä!

Heli Laaksosen eloisa suomennos ja Joel Melasniemen ilkikurinen kuvitus tempaavat mukaansa pienet koululaiset ja isommatkin lukijat. Kirja toimii erinomaisesti ääneen luettuna.

______________________________

Lisätietoa Andrus Kivirähkistä löytyy mm. Tuglas-seuran sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti