perjantai 27. toukokuuta 2016

Kasvata kestokassissa - tomaatit

Ruokakaupoissa myytävät kestokassit sopivat jo nykyään parhaiten muovipussien vaihtoehdoiksi, mutta vähintäänkin yhtä hyvin myös puutarhakäyttöön. Kestokassit ovat kestäviä ja monikäyttöisiä. Jotkut kassit ovat jopa niin kauniita kuvioiltaan, että mieli suorastaan hakee niille vaihtoehtoista käyttöä. Itse ostin kestokasseja juurikin tuohon "muuhun käyttöön", sillä niiden kuvat synnyttivät lämpimiä ja nostalgisia mielikuvia - turkulainen tavaratalo Wiklund vuonna jotakin.
  

Kestokassi puutarharuukuksi

Jo tyhjänä monet piharuukut ovat painavia ja silloin joutuu tarkkaan miettimään, mihin ne sijoittaa. Kun ruukut on täynnä multaa ja kasveja, niin niitä ei enää helposti siirrellä. Kestokassit antavat puuhaan kevyemmän vaihtoehdon.

Istuttamalla kestokassiin on mahdollista siirtää kasvia tarpeen mukaan valoon ja varjoon. Tai vaikka ottaa mukaan autoon, jos lähtee esim. mökille.

Meillä kestokassiin tiensä löysivät kreikkalaiset tomaatit. Syy oli juuri tuo siirreltävyys. Kylmänarat kasvit ovat aina muuttamassa paikkaa.

- Kun "kestokassiruukku" suunnitellaan pääsääntöisesti katteettomaan ulkotilaan, on syytä leikata kulmiin pienet reiät, joista sadevesi pääsee valumaan pois.
- Jotta kassin pohja muotoutuu hyvin ja tulee tukevammaksi, kannattaa sinne asettaa sopiva kerros sanomalehteä. Lisäksi laitetaan pohjalle n. 5 cm soraa.
- Lopuksi vaan multa ja istutetaan kasvit.

Tässä kuvassa lomamatkalta ostetut kreikkalaisen tomaatin siemenet. Saapa nähdä päästäänkö satoon asti. Ainakin viikkoja taimet kasvoivat sisätiloissa.


Viime vuonna sato oli kaiken kirjavaa siinä vaiheessa, kun alkoi ilmat kylmettyä ja oli pakko ottaa viimeiset irti. Tosin tärkeintä ei ehkä olekaan se paras lopputulos vaan itse tekeminen. Onnistumisen ilo, kun ensimmäinen tomaatti punastuttaa poskensa ja se ilmoille pöllähtävä tuore tuoksu, kun pyörittelet lehteä sormien välissä.

6 kommenttia:

 1. Onpa hienot nuo kassit! Wiklundiltako löysit? Minä laitoin viime kesänä vastaavat kassit puulaatikoiden sisälle ja istutin heinät niihin. Nuo sinun kassisi ovat niin hienot että tekisi mieli kopioida idea omillekin tomaateille tai paprikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wikkeltäpä hyvinkin! Wiklund-kestokassit huokuvat nostalgiaa ja jotenkin niille piti keksiä se toiseksi paras käyttö. Kopsaa vaan - tomaateille tämä on vallan mainio kasvualusta, sillä niiden kanssa pitää aina olla niin extra-tarkkana; Onko riittävästi lämpöä, sopivasti valoa, muttei liikaa kuivuutta. Ehkäpä kuljen nämä kassit käsissä pitkin kesää :D ympäri tonttia!

   Poista
 2. Siis niin hienot nuo kestokassit! Meillä ovat olleet kaikki istutushommat seis, kun olemme mökkiä rempanneet. Jos ja kun vielä istutushommiin ryhdyn, niin minäkin kopsaan ideasi.
  Ja Wiklundilta löysit nuo kivat kassit. Sinne pitää poiketa.
  Kiitos loistavasta ideasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä vaan idis talteen ja kukat auton penkille, kun mökki kutsuu! Tämä on oiva muoto kuskata muutama kasvi mukana. Omaa tomaattisatoa odotellessa...

   Poista
 3. Hitsit, olisikohan Wiklundissa vieläkin näitä..... Pitääpä käydä katsomassa huudeille osuessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole varma, mutta minusta niin ihanaa "wanhaa aikaa", ettei heti kannattaisi vaihtaa muihin juttuihin :)

   Kestokasseista on tullut minulle "matkamuistohitti" - halpa ja kevyt tuliainen ulkomailta. Kööpenhaminasta bongasin aivan ihanilla kuvilla...

   Poista