sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Piha-rakkaussuhde

Piha-rakkaus on puhjennut kukkaan! Almanakkaa on silmäilty ja luotettu siihen, että yölämpötilat ovat lopultakin saavuttaneet riittävän lämpimät lukemat. Kaikki istutetut kesäkasvit on kannettu terassille grillikatoksen suojaavasta lämmöstä. Siellä ne ovat jo useita päiviä totutelleet oloonsa myyntilämpötilaa viileämmässä.
 
Tänä vuonna ajattelin napata valikoimiin joitain sellaisia kasveja, jotka olisi täysin uusia tuttavuuksia. Sellaisia pihalla nyt sitten onkin perinteisten valintojen kanssa sulassa sovussa.
 
Ekassa kuvassa on suosikkini huovinkukka. Se säilyttää loistonsa läpi kesän ja kukkii runsaasti. Ruukkuna on muovinen "Muumi-papan hattu", jonka päälle on laskettu vanha, mustaksi maalattu rukin pyörä. Tämä asetelma varmaan paranee ajan mittaan. Näyttää luonnossa vahvalta. Musta ja keltainen yhdessä tekevät sen.
 

 
Mattamustissa ruukuissa kasvaa ihanasti tuoksuva muhkea rosmariini ja eukalyptus, jonka ostin Viherlassilasta. Yrtit on tuttuja, mutta eukalyptuksen kanssa opetellaan elämään. Saapa nähdä, onko paahteinen piha sille sopiva paikka. Ainakin ruukut ovat ihania -70%:n alelöytöjä, joita hamstrattiin kerralla koko auto täyteen. Näillä saa aikaan yhtenäistä ilmettä. Ja mikä tärkeintä, ne ovat kevyttä materiaalia, jolloin siirtely ei tuota suurta tuskaa. Plussaa lienee sekin, että niiden pitäisi kestää myös pakkasta.
 
Alakuvassa kukkii pienikukkainen, raidallinen surfinia, joka saa seuraa söpöistä, pienistä, pyöreistä lehdistä. Annetaan vihreän valloittaa.Sitruuna pelagoni levittää mukavaa tuoksua ja pitäisi kuulemma karkottaa hyttysiäkin. Tätä on kokeiltu ennenkin sisällä ja ulkona. Viihtyi paremmin ulkona. Siksi se on siellä tänäänkin. Hypisteltävissä.
 

Viime vuonna hankittu oliivipuu selvisi sisällä läpi talven ja nyt hieman honteloisena totuttelee ulkoilmaan. Uusi purkki syntyi perintöämpäristä.
 
Heiniä on tänä vuonna tullut hankittua entistä enemmän. Toivottavasti ne säilyttävät ryhtinsä ruukuissa ja jaksavat kasvaa. Mielenkiinnolla odotan, millaisia hoidokkeja ovat. Niitä on vuosi vuodelta tullut hankittua enemmän.
 


Lidhlistä hankittu mansikan taimi voi hyvin ja siihen pitäisi aikanaan tulla pinkit kukat. Samaa ruukkua asuttaa itselle uusi tuttavuus, jonka nimenkin olen unohtanut. Se on jo nyt kasvanut näyttäväksi, joten eipä taida nuo kasvit loppukesällä samaan ruukkuun enää sopia. Näitä comboja tulee keväthuumassa laitettua turhan tiiviisti. Kokeilun kautta osuu oikeaan.
 

Kevätmessuilta ostin suuren eukalyptuksen, johon olen kovasti tykästynyt. Siinä on kokoa ja näköä. Toivottavasti vielä seuraavankin vuoden kesällä.
 
Ja joka vuosi tulee ostettua näitä orvokkeja. Tässä taitaa olla tämän kevään ensimmäiset. Runsaita jo nyt. Vati kylmillä kivillä on ollut ulkona jo viikkoja.
 


Heinät ovat hienostuneita ja niistä haen lisäkokemusta tuleville vuosille.
 
Tulppaanit tuovat eloa ja väriä pihaan - tässä yksi ehdottoman kaunis lajike. Usein istuttelen sipuleita syksyllä niin, etten keväällä muista enää mitään. Jollen tee tarkkoja merkintöjä, mikä kasvaa missäkin. Tulee siis pussikaupalla yllätyksiä. Toisaalta se vasta onkin mielenkiintoista. Parhaan teränsä menettäneitä tulppaaneja voi hyödyntää myös näin (klik!)
 


Omena- ja kirsikkapuut puskevat valkoisia kukkia, joten leikkaus ei ole mennyt täysin pieleen. Satoakin on luvassa. Omenoita tulee vaihtelevasti, mutta kirsikat tuppaavat menemään lintujen suihin ennen kuin ehtii nähdä kunnon vilauksen punaisesta väristä.
- Oletko muuten koittanut tehdä sydänomenoita? (klik!)
 

Risteytetty marjapensaskin tarjoaa runsaasti silmäniloa, kun keltaiset kukat täyttävät pensaan.
 
Tämä kukkavalikoima pihalla on kuitenkin vielä alkusoittoa, sillä monta paikkaa on laittamatta. Laventelia pitäisi ainakin saada. En koskaan unohda sitä lumoavaa tuoksua, jonka korkeat laventelit saivat aikaan iltatuulessa, Kroatiassa.(klik!).

- Valloittavaa piharakkautta!
 

2 kommenttia:

  1. Ihanaa päästä nauttimaan kukkaloistosta :) Mukavan näköistä puutarhassasi, erityisesti tuo eukalyptys otti silmiini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihaninta kaikessa on, että kukkarumba on vasta alussa :D

      Poista