tiistai 14. kesäkuuta 2016

Y niin kuin yrtti

Tänä kesänä olen satsannut hieman normaalia enemmän pihakasveissa yrtteihin. Erikoisia yrttejä löysin Liedosta. Liedon kukka ja Puutarha, osoitteessa Pinomäentie 6, tarjosi mukavia uutuuksia. Nyt pitää vaan tutustua, mihin kaikkiin näitä voikaan käyttää.

On loistava tilaisuus antaa vihreän valloittaa; Muodoltaan mielenkiintoinen oliiviyrtti lähti mukaan. Sitä voi käyttää salaatteihin, pastakastikkeisiin ja mm. voileivän päälle. Yrtissä tuoksuu tunnistettavasti oliivi.

Mikä ihmeen oliiviyrtti?Kolayrtti tuoksuu niinikään tunnistettavasti kolalle. Sen muoto muistuttaa akvaariokasvia, joten kaunis katsella, vaikka ei heti tiedäkään, minne tämä ehdottomasti kuuluu. Tänä kesänä suuntaan siis rohkeasti makumatkalle, jossa löydetään uusia makuja ja yhdistelmiä.


Curry on tuttu, mutta ehkä liiankin usein käytetty jauheena purkista. Tuoreutta peliin siis.

Kaikki yrtit on nyt istutettu ja lähelle keittiötä, joten ei ole liian pitkä matka lähteä napsimaan pikkuoksia.

Ajattelin kerrankin maustaa (ja koristella) hernekeiton tuoreella meiramilla, mutta tietoja etsiessä huomaan, että sitä voikin käyttää varsin moneen.

Minne maustemeirami sopii? 


Rosmariinin oksilla olen maustanut mm. makuvesiä, mutta voimakkaan metsäinen vivahde on myös loistava liharuuan seuralainen. Voi kunpa tämä kasvaisi monivuotisena ja talvehtisi ulkona talvista piittaamatta!

Rosmariinin mystinen tuoksu leviää Välimeren alueen rinteillä villinä kasvavista pensaista.
 
Yrtit rakastavat aurinkoa ja valoa, joten niille on varattu paraatipaikka. Yksikään näistä ei ole itse kasvatettu vaan olen luottanut ammattilaisten apuun. Liedon Kukka ja Puutarha lupaa kannustavasti sloganissaan "Kasvatettu kestämään". Olen siis jo pitkällä. Nyt vain vaihtelevien ruokien äärelle ja tuoreita versoja napsimaan!

 
Herkuttele yrttien uusilla mauilla. Jo ripauskin riittää.

4 kommenttia:

 1. Kiitos vierailusta puutarhalla! Mukavaa kesää yrttien parissa!

  VastaaPoista
 2. Ihania uusia tuttavuuksia löytyy nyt piharuukuista. Tuskin maltan odottaa, minne kaikkialle yrtit sopii ;)

  VastaaPoista
 3. Samoja yrttejä löytyy meidän ruukuista ja niin kestäviä ja maistuvia ovat Liedon Kukan ja Puutarhan kasvattamat. Oma luottokasvattajani ♥ Olet tuunannut kivanoloiset nimikyltitkin, tykkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati! Sinun sivuiltasi olen monia ihanuuksia bongannutkin. Yhdellä "rompetori"-reissulla osuin sopivasti puutarhan korvalle ja piti tietysti poiketa sinnekin tutustumaan ;)

   Poista