perjantai 11. marraskuuta 2016

Designmuseosta ideoita arkeen

Vieraillessani taannoin Kööpenhaminassa halusin ehdottomasti Design Museoon. Se kutsui jo ulko-ovelta niin houkuttavasti, ettei vastaus voinut olla muuta kuin "kyllä, kiitos!".

Tiesin, että täällä kohtaa arki ja taide sulassa sovussa. Hienot ideat ja toteutukset paiskaavat kättä. Itse koitin siinä välissä tallentaa muistiin kaiken sen ihanan näkemäni. Jotain sovellan omiin töihini kotona, Suomessa.

Maailma odottaa ulkona, 
ikkunasta heijastuu syksyn viime säteet,
ympäristö puskee ilmoille lukuisia ideoita.
Lomamatkan tunnelma
ruokkii uusien tekniikoiden löytymistä.


Kotonani on somisteena neljä mallinukkea. Joo-o...oikeasti ne kaikki ovat alastomia. Ehkä tämä kuva voisi innoittaa leikkaamaan vanhan t-paita-tyyppisen vaatteen moderniksi asuksi jollekin nukeista. Hauskaa kuvassa on se, että nukella on kaulassaan helmet, jollaiset ostin useita vuosia sitten Saksasta.

Alakuvan huonekalut edustavat upeaa muotoilua, jossa taas helposti väri ottaa vallan. Pitäisiköhän kotonakin ottaa käyttöön joku uusi "shokkiväri"? Keltainen nyt on kulkenut jo kauan matkassa.Tanskasta mukaan lähti julistetauluja, sillä ne vaan iskevät omaan makuun. Kuten kuvankin taulut. Muistan sen takavuosien hetken, kun ostin ison ensimmäisen julistetauluni ja äitini kauhisteli hintaa; yli 600 markkaa julisteesta. Taide jakaa mielipiteitä ja kauneus on katsojan silmässä. Siitä ei parane lähteä kiistelemään. Niin...ja se ensimmäinen julistetaulu on minulla yhä! Ei mikään hutiostos!

Olen aina ihaillut töitä, joita ihmiset tekevät pilleistä. Tämä meni jo yli kaiken ennen näkemäni. Hillitön luomus.
Jos nainen noin yleensä ajateltuna haluaa pukeutua näyttävästi ja kauneutta korostaen, niin yläkuvan mekko ei sitä tunnelmaa ihan tavoittanut. Olkoonkin vaikka kuinka hienosti ommeltu ja suunniteltu, niin kyllä tässä jyrää maanvetovoima epäedullisesti. Ei jatkoon!

Alakuvan paita oli loistavampi, kirjaimellisesti. Mutta tällä bling! bling! -parvella roikkuisin taatusti kiinni juhlissa ohikulkevan kostyymeissä. Ha-ha...olisihan sekin tapa lyöttäytyä yhteen.Jos oikein viitseliäisyys iskisi, niin tässäpä olisi oiva puuha hyödyntää vanhat lehdet. Liimaisi aina lukemisen jälkeen palat yhteen ja lopulta olisikin iso kuutio, jota voisi sähyrillä muotoilla vaikka tuoliksi. Historiallisesti vaikuttavaa, ei vesisateeseen.

Alapuolella ihana Lidl. Ensin vieroksutaan uutta tulokasta, pian huomataan siellä itsekin ahkeraan käyvän ja lopulta se muovautuu disainiksi. Kaikkihan haluaa jo nykyään testata, millaiselta tuntuu Lidlin kolmen euron kasvovoide, joka peittoaa kalliimmat rasvat! Muovikassikin vielä joskus voi hivellä silmää. Vanhat virttyneet puutarhatuolit voisivat saada uutta pilkettä. Seuraksi Ruokavarasto, Siwa, Spar...ja mitä näitä nyt on. Kuuden hengen muistorikas kalusto syntyisi äkkiä.Ajan aika ajoin siruihin ja rotvallin reunoille - tässä onkin oiva idea hyödyntää puhjenneet renkaat. Hienoa astia!

Ideoita sulatellen nukkumaan...

2 kommenttia:

 1. Tämä oli mainio postaus! Annoit hyvän vinkin, jos ja kun Kööpenhaminaan vie tie, niin Design-museoon! Sinulla on kolme mallinukkea kotona - wow mitä rekvisiittaa. Ja minäkin olen nykyään innostunut julisteista. Yksi moderni Turku-aiheinen odottaa kehyksiään. Ja mikä ihana pillipuku! Tuossa on ollut pistelemistä!
  Kiitos Titta ja mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museot ovat ihanan monipuolisia tutustumiskohteita. Tämä design museo on vielä helposti lähestyttävä, vaikka kuinka olisi tuttuja taiteilijanimiä, voi aihetta aina pohtia helpon "kotipolttoisesti". Ei liian vaikeasti tavoitettavaa taidetta, mutta todella silmiä hiveleviä lopputuloksia. Täältä ottaisi kotiinkin vaikka mitä. Suosittelen lämpimästi! Ja Kööpenhaminaa muutenkin.

   Poista