sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Rakkaudesta jäkälään - pysähdymme sydänkalliolla

Jäkälä alkaa ihastuttaa erityisesti aina joulun aikaan. Jäkälälle löytyy monta käyttöä ja kivoja ideoita on mielekästä etsiä ja luoda.


Kaikesta huolimatta täytyy pitää mielessä tämä; Jäkälä on hidaskasvuinen metsien, aukeiden ja kallioiden kasvi, tosin jäkälä voi löytää sopivan kasvualustan monesta muustakin paikasta.

Harva tietää, että jäkälistä viidesosa on luokiteltu uhanalaisiksi. Muistathan, ettei jäkälää saa kerätä oman mielen mukaan. Itsekin lähdin ostamaan jäkälää kaupasta -> 100 g:n pussi maksoi 50 senttiä.


Kaivoin esiin kaikkea vanhaa ja ripauksen uutta; vaaka, muovieläimet ja joulukoristeet, keräsin ulkoa oksia ja ostin myyjäisistä betonisydämiä. Upeat betonisydämet on tehnyt tekstiilitaiteilija Hannele Uotila.Sopivasti asettelemalla betonisydämestä tuli kallio ja sitä ympäröi muut materilaalit. Tämä saa nyt ainakin hetken olla keskellä ruokapöytää. Tätä sitten tuijotellaan aamukaffella ja odotetaan joulua.


_____________________

Tunnethan jokamiehenoikeudet?

Et saa
- aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
- häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
- kaataa tai vahingoittaa puita
- ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
- häiritä kotirauhaa
- roskata
- ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
- kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia


Ensimmäisen vaakani ostin kirpparilta, toisen sain kahdella eurolla pihamarkkinoilta, kolmas muutti meille purkutyömaalta ilmaiseksi...alkaisiko nyt jo riittää? Kaikki kolme vaakaa ovat samannäköisiä, valkoisia - vain nimi on eri. Monikäyttöinen tämä ainakin on. Varsinaiseen käyttötarkoitukseen en tätä käytä - ennen tätä jäkälämetsää tässä paloi läjä tuikkuja! Keväällekin on jo idea olemassa...

2 kommenttia:

  1. En tiennytkään että jäkälää myydään kaupassa. Hienon asetelman olet tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asetelma pysyy kotoisan metsäisenä ja tuoreena, kun sujauttelee joukkoon aika ajoin tilkkasen vettä.

      Poista