torstai 29. joulukuuta 2016

Hoidatko joulukuusta oikein?


Innostuin ostamaan ison pussin joulupalloja lähinnä askarteluja varten, mutta kuusesta löysi moni itsensä kuitenkin. Tiiliseinää vasten kuparin sävyiset pallot tuntuivat täydellisen sopivilta.

Joulu on mennyt, mutta haikein mielin päästän otetta siitä, jota on kauan rakennettu ja sydämellä ideoitu. Nykyään tuntuu ihan siltä, että joulusta päästetään liian nopeaan irti. Aina tuntuu olevan kiire jonnekin seuraavaan ajankohtaan. Moni ei jaksa jouluruokaakaan kuten ennen ja kuusestakin pyritään äkkiä eroon. Oma kuusi on hyvässä iskussa, eikä lähde minnekään.

Joulukuusi on ollut suomalaisten kotien ehdoton ykkönen joulupuuna. Rinnalle on rynninyt monet muutkin havupuut - mäntykin on kerännyt suosijansa. Joillekin on pakon sanelemaa hankkia muovikuusi, mutta ovatpa koteihin löytäneet myös erilaiset risupuut.

Kaikesta huolimatta kuusi jatkaa voittokulkuaan.

Joulupuuseuran sivuilla Joulukuusen hoito-ohjeet:
http://www.joulupuuseura.fi/joulukuusen-hoito-ohjeet

Hoito sisätiloissa
Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Jos vesi pääsee loppumaan, tyven solukko kuivuu eikä pysty enää imemään vettä, mistä on seurauksena neulasten ennenaikainen variseminen. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys tulisi tarkistaa useasti. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä. 

Kuusen poisvienti käytön jälkeen
Kuusi riisutaan koristeista ja oksat katkaistaan joko kokonaan tai osittain pois niin että kuusi ja oksat sopivat pussiin eikä neulasia karise muualle kuin oksien leikkauspaikalle. 
Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on, sitä herkemmin neulaset karisevat. Hyvästä hoidosta huolimatta neulasten karisemisessa on luontaista puukohtaista vaihtelua, jota ei voida välttää.


Oma joulukuusi 2016


Latva ei ehkä ole ihan tasaisen täydellinen, mutta kuusen tarina on sitäkin täydellisempi. Tämän joulun paras mahdollinen.
 
Pyrin itse keksimään joka joulu "joulukuuseksi oman jujun". Tänä vuonna kävi "perinteisen mallin" tuuri; Rakennustyömaalla miehet kaatoivat ison määrän puita, joissa oli mukana mm. kauniita jalokuusia. Ennen kuin miehet ennättivät hävittää puut, ehdin väliin ja sain heiltä yhden jalokuusen latvan. Tänä vuonna meillä on siis kaunis hopean harmaa joulupuu olohuoneessa. Kuuselle tuli sittenkin toinen elämä. Hieman jäi nakomaan, etten voinut toteuttaa sitä suunnitelmaa, joka oli ajatuksissa, mutta tämä on kaunis kuin mikä ja ensi vuonna odotellaan taas jotain uutta tarinaa - ehkä tätä nyt toteutumatonta...jos vaan muistan sen vielä 12 kk:n päästä...Harmahtavan vihreä neulasten sävy toi jotenkin hienostuneen vaikutelman.

Tämä kuusi sulostuttakoon nyt kotiamme ainakin loppiaiseen, ehkä jopa nuutinpäivään.

Kotoa löytyy muutama muukin kuusi, mutta ne ovat hyvin pieniä.

Huonekuusta somistaa joulukalenterin karkkikoristeet.Kukkamaljakossa komeilee pikkukuusi juurineen ja täytyyhän sitä vessassakin oma puu olla. Vettä pitää vaan muistaa vaihtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti