perjantai 2. joulukuuta 2016

JOULUKALENTERI 2016 - luukku 2 koriste-keräily

Se on sitten toisen luukun aika...

Minulla on piilevä joulumieli läpi vuoden. Mutta todellinen tunnelma alkaa nousta vasta jouluisesta koristelusta. Joulu alkaa kertaamalla muistoja; Esiin nostetaan vanhat aarteet ja samalla jossain sielun sopukoissa muodostuu tilaa uusille ideoille. Pihavalot ovat syttyneet.

Kiinnityn vahvemmin tähän hetkeen

Vuosittain olen keksinyt erilaisia teemoja, joita on noudatettu koristelussa - milloin se perustuu väriin, milloin tiettyyn aikakauteen tai omatekoisuuteen. Kuin salaa on viime vuosina ollut syntymässä uusi teema "keräily". Se antaa luvan hankkia yhden uuden koristeen vuodessa. Ja täydellisen pakottavassa tilanteessa niitä voi ostaa useammankin. Jonain päivänä koristeet ovat varmasti harvinaisuuksia, mutta varmaa on se, että ne jokainen kantavat mukanaan omaa tarinaansa.


OLI AIKA nostaa aarteet esiin

Muutama vuosi sitten kotonamme asui joulun aikaan nuori poika Pietarista. Hän toi meille tuliaisina venäläisiä joulukoristeita; värikkäitä, erittäin kauniita ja hienosti yksittäispakattuja. Sen joulun ne olivat tietysti esillä omana ryhmänään, mutta yht'äkkiä sainkin idean keräilyyn. Päätin ostaa joka vuosi yhden erittäin kauniin joulukoristeen ja kerätä niitä mieluusti vain yhden per vuosi. Koristeisiin tulisi tussilla vuosiluku ja paikannimi. Koristeen tarina vihkoon talletettavaksi.


Baabuska Venäjältä. Kiitos Igor!


Maatuska Virosta ja kettu Suomesta.

Baabuska Pietarista - Kettu Turun Stockmannilta
Keräily lähti siis Pietarista lahjaksi saadusta kauniista muori-koristeesta. Se oli sopivasti värikäs ja henki omalla tavallaan venäläisyyttä. Keräily sai myöhemmin jatkoa Suomesta, Stockmannilta ostetusta kettu-koristeesta. Kettu tunti olevan ko. joulun hitti, joka edusti siis hyvin aikaansa.

Maatuska Virosta
Seuraava löytö tapahtui Virossa. Poikkesin Tallinnassa täysin pois vanhoilta "mukavuusreiteiltäni" ja löysin varsin huikean kaupunginosan ja tavarataivas-henkisen kirpputorin. Käytävät olivat juuri niin ahtaita, että siellä mahtui hädin tuskin kulkemaan laukku olalla ilman, että jotain putoaa. Varoituskyltit huusivat "Lapset vaatavad ainult silmadega - Lapset katsovat vain silmillään". Mutta eihän sinne lapsia olisi voinut tuoda, kun aikuisetkin olivat kuin norsuja posliinikaupassa. Seinille ja hyllynreunoihin oli kiinnitetty pitkät pätkät kuusenkoristeita roikkumaan. Sieltä kymmenien ihanuuksien joukosta lähti Suomeen maatuska.


Tanskalaista Tivolia ja possua
Uusimmat koristeet ovat kotoisin Tanskasta, Kööpenhaminan keskustan vilkkaasta turistimyymälästä kokoelmaa tahtoi kartuttaa Tanskan lipulla varustettu vaaleanpunainen possu ja keskeltä iloisen Tivolin melskettä oli luonnollista valita leikkisotilas.Kööpenhaminan Tivolin hyllyt notkuivat toinen toistaan kauniimpia koristeita. Sydäntä riipaisevaa oli katsella ranskalaisen pikkulapsen lattialle pudottaman koristeen sirpaleita.


Täältä alahyllyltä löytyi koriste kokoelmaani - sotilas tai vartija, mikä nyt paras nimitys sitten onkaan.


Kodin1:stä aikanaan ostettu metallinen joulukuusi on nyt oiva puu rakkaalle kokoelmalle. Ja onhan se itse puukin hyvä muisto, sillä eipä ole Kodin1:stä, vanhaa suosikkikauppaani, enää olemassa. Viimeisillä ulosheittohinnoilla myytiin kuusi kympillä pois. Vaalitaan nyt siis monia muistoja tässä rakennelmassa. Lähempänä joulua tähän tulee myös muuta koristetta, mutta kuvaa varten piti antaa tila vain keräilyesineille.


Mitä kuvittelet, sitä luotUusi keräilyharrastus on kaikkein rakkain!


- С новым годом -

2 kommenttia:

 1. Onpa hienoja joulukuusenkoristeita! Kiva keräilykohde. Ja niistä syntyy muistoja. Ja mainio tuo kuusi! Tuollaisen minäkin haluaisin.
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula! Näistä ne lähtee tulevaisuuden muistot. Hyvä alku 😊

   Poista