perjantai 30. joulukuuta 2016

Kasvitieteellisen puutarhan joulu

- Miksi joulun pitäisi päättyä tapaninpäivän jälkeen? Loppuvuosihan on oivaa aikaa fiilistellä, mitä joulu tarjoaa ja on tarjonnut, sillä paljon mielenkiintoista on vielä näkemättä.

Jouluun kuuluu kukat ja kasvit, joten mikä sen mukavampaa kuin piipahtaa tutustumaan kasvihuoneiden jouluun. Turun, Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa ympärivuotiset kasvit ovat saaneet seurakseen perinteisiä joulunajan kasveja ja uutuuksia unohtamatta kasvihuoneiden polkujen varrelle rakennettua joulukalenteria. Talvisaikaan erityisen huomion vie juurikin puutarhan sisätilat.

Jo lapsuudesta tuttu paikka tuntuu yhä vielä olevan yhtäkuin ylipuutarhuri Aarno Kasvi. Vuonna 2009 eläkkeelle jäänyt Kasvi oli paikan kasvot. Ei ollut sellaista kasvienhoitoon liittyvää kysymystä, johon Kasvilta ei olisi saanut vastausta. Aarno Kasvi on tuttu myös ulkopaikkakuntalaisille, sillä hänen nimensä ja kasvonsa ovat näkyneet mediassa; on tehty mm. radio- ja TV-sarjoja, kirjoitettu asiantuntija-artikkeleita ja opaskirjoja sekä luennoitu ja esiinnytty yleisötapahtumissa.

Ruissalon saaressa (vuodesta 1956) sijaitseva Kasvitieteellinen puutarha on auki vuoden ympäri. Kasvihuoneet ja laajan ulkoalueen kattavassa puutarhassa on yli 5000 lajia käsittävä kokoelma. 


Puutarhalta löytyy monta tonttua ja kauniin tehokkaita värejä.Kurttulehtiset joulutähdet ovat asettuneet hyvin puutarhan lempeän lämpimään sisäilmaan.Kasveja on niin tuhkatiheään, ettei silmä oikein ehdi pysyä perässä, mistä joku alkoi ja mihin se loppuu. Kukkameri on monimuotoinen.Ja tuttuja joulun elementtejä on sulavasti mukana. Hyasinttien huoneessa tuoksu tuntui raikkaan vahvana ilmassa, mutta miksi se sama tuttu tuoksu ei enää kotona olekaan niin voimakas kuin menneinä vuosina tuntui olevan?

Olen taas tänä vuonna tehnyt testejä kotona - hyasinttia on kaikissa väreissä, viileässä ja lämpimässä. Mullassa ja ilman multaa. Mutta. Tuoksu ei ole niin voimakas kuin muistot takavuosilta. Itselle se on ollut juurikin hyasintin valtti - voimakas tuoksu. Joulukukaksi kelpuuttaisin myös kielon tästä syystä, mutta sitäpä ei ole jouluna niin helppo löytää.Kukat innoittivat myös perheen junioria kameroimaan. Tässäpä hänen otoksensa kokoelmaan.

Alakuvassa palanen perhostaulua, joka itsellänikin on kotona. Tästä vaan tulee niin alakoulun biologian tunnit ja luokkahuone mieleen.


Ruissalon puutarhan ensisijaisena tehtävänä on avustaa kasvitieteellistä ja muuta biologista tutkimusta ja opetusta. Puutarha palvelee myös suurta yleisöä tarjoamalla tietoa, valistusta ja elämyksiä. Sisääntuloaulassa on pienimuotoista siemen-, taimi- ja matkamuistomyyntiä.

Puutarhan joulunäyttely on avoinna 6. tammikuuta 2017 asti.

Osoite:
Ruissalon puistotie 215
20100 Turku

Ruissalon kasvititeellisestä oli kiva bongata myös sisustuksen pop-kasveja. Kahvilan myymälässä oli tarjolla edullisimmat löytämäni ilmakasvit 2 e / kpl -hintaan ja muutaman poiminkin matkaan. Vessan havut saivat näin asetelmaansa myös ilmakasveja.
- Eikö sovikin hyvin yhteen männyn oksan ja joulupallojen kanssa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti