tiistai 21. helmikuuta 2017

DIY - kevään ensimmäiset risuperhoset lentävät taas!


Kevätpuuhiin kuuluu puiden leikkuu "kahden ämmän" välissä, sillä marras-maaliskuun väliin sopii, vanhan saamani opin perusteella, sijoittaa hedelmäpuiden leikkuut.

Vuodessa ehtii kasvaa ylimääräistä vesiversoa melkoinen määrä, joten napsittavaa riittää ja joskus on syytä leikata enemmänkin. Tänään leikkureiden kanssa lähempää tuttavuutta tekivät kirsikkapuut.

Siroja oksia voisi jo kerätä nipun maljakkoonkin. Tänään oli kuitenkin askartelupäivä.


Jottei me hukuta roskaan on hyvä keksiä jätteelle muitakin ideoita kuin vain läjätä iso kasa oksia.

Valitsemalla muutamat sirot ja suorat oksat alkaa risuperhosten nopea teko. Oksasakset ja rautalanka vievät työtä eteenpäin.


Tiukaksi pötköksi rautalangalla sidotusta nipusta tulee perhosen vartalo. Siivet syntyy yhdestä oksasta varovasti taivuttelemalla. Helpommin onnistuu, kun oksat eivät ole täysin jäässä.


Syntyneet siivet ujutetaan vartaloon ja kieputellaan tukevasti kiinni rautalangalla.


Jos haluaa siipiin lisähohtoa, niin ilmettä voi muutella mm. erilaisilla langoilla. Itse laitoin tällä kertaa hopeista lankaa. Kun perhosen ripustaa vanhan pihapeilin päälle monistuu risuperhonen mukavasti.


Puiden leikkuu jatkuu ja oksia syntyy - askartelumateriaalia riittää. Liiteleekö pihassa kohta perhosparvi? Voi olla.

Kevättä kohti siis!

2 kommenttia:

 1. Hei, toi kahden ämmän vinkki oli hyvä! Itse usein myöhästyn keväällä omenapuuni kanssa, kun huomaan, että silmuja on jo syntynyt aivan varkain...
  Olet sinä sitten ahkera diy-ihminen - kiva perhonen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on että kevääntulo on todellinen arvoitus, jos tovi sitten oli aurinkoinen "kevätpäivä" on jo tänään hanki maassa ja täysi talvi. Ehkä nuo puutkin alkaa mennä sekaisin ja kaikkea on koitettava ennakoida. Niin, ja roskastakin saa usein jotain kivaa...

   Poista